‘’Sağlıklı yaşamak için biraz aç kalmamız gerekiyor’’

19 Aralık 2016 16:32

Tüm dünyada ve ülkemizde en sık ölüm nedeni olarak görülen kalp damar hastalıklarının en büyük nedeninin hazır gıdalar olduğuna işaret eden Kavaklı, Ülkemizde yaklaşık 2 - 2,5 milyon civarında kalp hastası olduğunu belirtti. Kavaklı, kalp sağlığı için vatandaşların biraz aç kalması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Egzersizin azalması, daha fazla taşıt kullanılmaya başlanması, sigara ve alkol tüketiminin artması, kişilerde fiziksel aktivite miktarının azalması nedeniyle obezitenin artması nedeniyle son yıllarda koroner arter hastalığı ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin giderek arttığını ifade eden Isparta Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kavaklı “ 2 - 2,5 milyon civarındaki kalp hastalarının ilerleyen zamanlarda 3 milyona doğru tırmanacağı yönünde öngörülerde var” ifadelerini kullandı.

Kalp hastası ölümlerinin en sık nedeni olarak görülen rahatsızlık koroner arter hastalıkları olduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kavaklı, kardiyologların kalp yetmezliği, kalbin pompalama gücünün zayıflığı, kapak hastalıkları, ritim bozuklukları gibi kalp hastalıkları ile de ilgilendiğini söyledi. Toplumda yaygın olarak dile getirilen kalbe giden yol mideden geçer anlayışının doğru olmadığını söyleyen Isparta Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kavaklı “kalbe giden yol mideden geçer ama sağlıklı yaşamak için biraz aç kalmamız gerekiyor. Yani sağlıklı yaşamanın yolu mideden geçmiyor. Bu söz günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Eskiden kadınların mutfaktaki becerisinin yüksek olmasına değinilirken, bugün için Akdeniz diyeti ile beslenmek, günlük yaşama dikkat etmek daha fazla tercih edilir olmuş” dedi.

Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıkları ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğuna dikkat çeken Kavaklı, vatandaşların sigara kullanımını kontrol altına alması ve bırakılması için göğüs hastalıkları polikliniklerinden destek almaları gerektiğine değindi. Kavaklı “Yine hipertansiyonunda kalp sağlığı açısından kontrol altında tutulması lazım. Son yıllarda beslenme alışkanlığı ve tırmanan obezite rahatsızlığından dolayı halkımız da diyabet görülme riski giderek artıyor. Diyabet sıklığı da kalp hastalığı açısından sıkı takip edilmesi gerekiyor. Obezite yine kalp sağlığı açısından çok fazla risk taşıyor. Bu noktada da vatandaşlar diyetisyenlerden tavsiyeler alabilir ileriki durumlarda ise obezite cerrahisine başvurabilir. Aynı şekilde hareketsiz yaşamda koroner arter hastalıkların da risk faktörleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Yeni yapılan şehir hastanesi bünyesinde anjiyonun olması için planlamalar yapıldığını bildiren Kavaklı “Peki, Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıkları nasıl açığa çıkıyor? Burada saydığımız risk faktörlerinden bir veya birkaçı mevcutsa ve kişi 40 yaşından yüksekse ve belli miktar efor sarf ettiğinde kalpte sıkışma gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmalı. Biz kardiyoloji uzmanı olarak gelen hastanın öncelikle EKG’sini çekiyoruz. EKG’de bir kalp damar tıkanıklığı var mı buna bakıyoruz. Yine EKO ile kalbin ve kalp kapakçıklarının fonksiyonlarına bakıyoruz. Gerekirse şüphelendiğimiz zaman kişinin durumuna göre efor testi yapıyoruz ve gerekli durumda anjiyo yapıyoruz. Şuan için hastanemizde anjiyo yok. İnşallah yeni açılacak şehir hastanemiz bünyesinde anjiyomuzda olacak” diye konuştu.

 

 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...