Saman fiyatları uçuşa geçti

20 Aralık 2012 19:24

Yerli Sığır Yetiştiricisi olan Besiciler saman ve yem fiyatlarının bu yıl aşırı derecede yükseldiğini belirterek; “Samanın Balyası 15 TL, Yemin çuvalı ise 45 TL’yi buldu. Bu durum bizi maddi açıdan büyük sıkıntıya soktu” dediler.

Hayvanların havaların soğuması ile birlikte ahıra alınması gerekirken, meralarda ot olmamasına rağmen hayvanları otlatmaya çalıştıklarını ifade eden Besiciler; “Geçen yıl 3 TL olan bir Saman Balyası bu yıl ve bugünlerde 15 TL’ye kadar çıkmış durumda. Geçen yıl 28 TL olan50 kgYemin Çuvalı da bu yıl şuanda 45 TL’ye kadar çıktı.

“GİRDİ FİYATLARI ARTTI, EKİM VE DİKİMLER AZALDI”

Öte yandan, girdi fiyatlarının yani gübrenin ve mazotun pahalı olması bizlere ekim – dikim yaparak saman ve arpa gibi yem üretmemize de mani olmaktadır. Biz gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı çiftçilerimiz de olumsuz etkilenerek ekim – dikimleri azaltmış durumdadırlar” dediler.

“BAZILARIMIZ HAYVANLARINI SATAMADI, ELDE KALDI”

Saman ve yem fiyatları aşırı derecede artmasına rağmen hayvan fiyatlarının da % 50 düştüğünü dile getiren Besiciler; “Bu yılki Kurban Bayramında geçtiğimiz yıl sattığımız fiyatın yarısına hayvanlarımızı sattık. Hatta bazı meslektaşlarımız da hayvan fiyatlarının ucuz olması sebebi ile kurbanlıklarını satamadı. Bu konudaki diğer olumsuzluk ise Yerli ve Kara Sığır türünün Devletten hiçbir desteği olmamasıdır.

“HAYVANCILIK YAPMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Hayvan üreticisi eğer bir İktisatçı gibi bir hesap yapacak olursa kâr etmeyi bırak zararda olduğunu fakat kendi emeğini hesaba koymadan üretmeye devam etmek zorunda olduğunu öğrendik. Başka çaremizin olmaması sebebi ile hayvancılığı yapmak zorundayız. Sattığımız hayvanın parasını alabilmek ise ayrı bir sıkıntı. Zira, büyük çoğunlukla hayvanlarımızı veresiye vermekteyiz. Parayı kimi zaman alamıyoruz yada alabilmek için uzun zaman sürüyor” dediler.

“BESİCİNİN HALİ GELECEKTE DE PERİŞAN”

Saman üreticisine de seslenen Besiciler, hayvan üreticisini bu kadar zor durumda bırakmalarının onların da hayvanlarını satmalarına sebep olacağını belirttiler. Besiciler; “Bu yüksek fiyat ve olumsuz durum ileriki zamanda saman üreticilerinin bu seferde satacak yer bulamayacağını düşünmeleri gerekir. Stoktaki samana şu anda 15 TL istenmekte. Hatta bazı saman üreticileri ‘Biz Yazın ürettiğimiz samanları stok yapıyoruz. Kış aylarında da samanın Balyasını 25 TL’den satacağız’ şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar. Eğer gerçekten böyle bir fiyata saman satmayı düşünüyorlar ise hayvan üreticisinin hali gelecek aylarda da perişan demektir” dediler.

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...