Pazarda kış zammı!

31 Aralık 2016 10:12

Soğuk günlerin gelmesi ile birlikte Halk Pazarlarındaki sebze ve meyve fiyatlarında da gözle görülür bir artış meydana geldi. Bazı sebze ve meyvelerin fiyatlarında % 30 oranında artış yaşanırken, bazıları ise % 100’ün üzerinde artış gerçekleşti.

Her yıl olduğu gibi bu yılda sebzeye kış zammı geldi. Bu da özellikle dar gelirli vatandaşları sıkıntıya soktu. Bu durum önceki gün gerçekleştirilen her hafta Salı günleri Pirimehmet Pazarında kurulan Halk Pazarında açıkça gözlendi.

Havaların soğuması ve özellikle de don olaylarının meydana gelmesinin sebze ve meyve fiyatlarını vurduğunu ifade eden Çarşamba Pazarında tezgah açarak sebze ve meyve satan Hasan Hüseyin Kara bu durumun Mart ayının sonuna kadar devam edeceğini bildirdi. Seyyar Sebzeci Kara konuşmasında; “Bilindiği gibi köylünün ürettiği ürünler Eylül sonu itibariyle biter ve pazardan çekilir. Bundan sonra ise pazarda turfanda dediğimiz örtü altı sebzeciliği ile yetiştirilen ürünler gelmeye başlar.

Isparta’ya da sebze ve meyveler Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Antalya'dan gelir. Ancak, bu ilde yaşanan şiddetli yağış, soğuk ve fırtına sebze - meyve fiyatlarının artmasına yol açtı. Ürün arzındaki sıkışıklıktan dolayı sebze ve meyve fiyatlarda yaklaşık 3 hafta önce yüzde 10 - 15’lik bir artış meydana geldi. Ancak, bu artış son zamanlardaki kötü hava koşulları ile daha da artmış durumda. Hatta bazı ürünlerde yüzde 100’ü bile geçti” dedi.

Seyyar Sebze ve meyve satıcısı Kara, pazarda Isparta’da üretilmesine rağmen daha önce 75 kuruş ila 1 TL arasında satılan Elmanın fiyatının 1,5 TL’ye kadar çıktığını belirterek; “Dolmalık biberin fiyatı 2 TL’den 3 TL’ye, Ispanağın fiyatı 1 TL’den 1,5 ve 2 TL’ye, Kabağın fiyatı 2 TL’den 3 TL’ye, Karnıbaharın fiyatı ise 1,5 TL’den 1,5 TL’ye çıkmış durumda. Tabi Isparta’da bu şekilde olan fiyat artışları büyük şehirlerde daha fazla hissediliyor. Nakliye ve toptancı kârlarıyla birlikte ürünlerin fiyatları vatandaşın sofrasına gelene kadar yüzde 100'ün üzerinde artıyor” dedi.

Pazarda haftalık Sebze ve Meyve ihtiyacı için alışveriş yapan vatandaşlardan Nurgül Erdemir ise, kış aylarının gelmesinden korkar hale geldiklerini belirterek; “Adeta kışın gelmesini istemiyoruz. Zira, sebze ve meyve fiyatları soğukların başlaması ile birlikte yukarılara doğru fırlıyor. Tabi bu fiyatların yükselmesinde bana göre hava şartları kadar bu işi sebep göstererek piyasayı bilerek yükselten satıcıların da rolü büyük. Dolayısıyla biz de dar gelirli bir vatandaş olarak kış geldi mi yazın yaptığımız alışverişin ancak yarısını yapabiliyoruz” dedi.

 

 

 

Bu haber 551 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...