“Kiraz, yağmur riski dolayısıyla sigorta kapsamına girdi”

6 Ocak 2017 18:12

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kuraklık sigortasının buğdayda başlayacağını belirterek, “Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ve fidanları, kirazda yağmur riski de sigorta kapsamına girdi” dedi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, yıllardır talep ettikleri kuraklık sigortasının buğdayda başlayacağını belirterek, “Bu yıl 81 ilin tamamında kuru tarım alanlarında ekili buğday ürünü kuraklık verim sigortası kapsamına alınacak” dedi.

Selçuk, yaptığı açıklamada, son yıllarda üretim döneminin başlangıcından itibaren başlayan afetlerin üretim dönemi boyunca devam etmesinin, tarım sektörünün afetlere karşı daha fazla korunmasını gerekli kıldığını belirtti. Halen üreticilerin tarımda yaşanan afetlere karşı yeteri kadar korunamadığını, bin bir emekle ürettiği ürünü yaşadığı bir afette kaybedebildiğini, tüm yılın gelirinin yok olabildiğini vurgulayan Selçuk, bu durum üst üste yaşandığında üreticilerin tarım sektöründen çekilmelerine neden olabildiğine de dikkati çekti.

Selçuk, şunları kaydetti:

“Ülkemizde 2006 yılından bu yana uygulanan devlet destekli tarım sigortaları sistemi, tarım sektörünün afetler karşısında korunması bakımından büyük bir görev üstlenmektedir. 2006 yılından buyana tarım sigortalarında kapsama alınan riskler ve ürünler yıldan yıla genişletildi. Ancak bugüne kadar tarım sigortalarında kuraklık gibi ülkemiz ve çiftçimiz için çok önemli riskin kapsamda olmaması büyük bir sorundu. Çiftçimiz, buğday tarlasını sigorta yaptırıp prim ödediği halde kuraklık yaşaması durumunda herhangi bir tazminat alamıyordu. Bu eksiklik, Birliğimizin de girişimleriyle bu yıl giderildi. Yapılan çalışmalar sonucu 2017 yılında 81 ilin tamamında kuru tarım alanlarında ekili buğday ürünü kuraklık verim sigortası kapsamına alınacak.

2017 yılında ilçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuraklık başta olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları, sigorta teminatı kapsamında olacak.”

YÜZDE 30 VE ÜZERİNDE ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLER TAZMİNAT ALACAK

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday ürününde, dolu paketi dışındaki; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalmasının sigorta kapsamına alındığını vurgulayan Mustahattin Can Selçuk, kuraklık sigortası kapsamında belirtilen riskler nedeniyle yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin tazminat alacaklarına dikkati çekti.

HAYVAN HIRSIZLIĞI İLE AÇIK VE YARI AÇIKTA KÜMES HAYVANI

 ÖLÜMLERİ SİGORTA KAPSAMINA ALINDI

Sigorta sisteminde yapılan diğer değişiklikler konusunda da bilgi veren Selçuk, ilçe bazlı kuraklık verim sigortasının yanı sıra, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerimizin en büyük sorunlarından biri olan hırsızlık ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları ölüm riski sigorta kapsamına alındığını bildirdi.

Selçuk,  meyve ağaçları ve asmaların kendileri ve fidanlarının dolu, yangın, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve kar ağırlığı riskleri nedeniyle, Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan kirazın ise yağmur riski dolayısıyla sigorta kapsamına girdiğini vurguladı.

MEYVE AĞAÇLARININ SİGORTA KAPSAMINA ALINMASI TALEP EDİLMİŞTİ

Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile bunların fidanlarının sigorta kapsamına alınmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Selçuk,  Genel Başkanımız en son 2016 yılı Aralık ayı başında afet yaşanan İzmir’in Dikili ve Balıkesir’in Ayvalık ilçelerine yaptığı ziyarette, selden zarar gören zeytinlikleri de incelemiş ve meyve ağaçlarının sigorta kapsamına alınmasını talep etmişti.

Devlet destekli tarım sigortasının kapsamı genişletilirken prim miktarlarının çiftçinin ödeyeceği düzeyde tutulmasının önemli olduğunu vurgulayan Selçuk, her eklenen riskin çiftçinin bir üründe ödeyeceği sigorta primini artırdığını, üretim maliyetleri her geçen gün artan çiftçinin sigorta primlerinin ödenebilir düzeyde olması gerektiğini bildirdi.

“BUĞDAYIN KAPSAMA ALINMASINI BAŞLANGIÇ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”

 Çiftçinin beklediği kuraklık verim sigortasında ilk yıl için sadece kuru tarım alanlarında ekimi yapılan buğday ürününün kapsama alındığını bildiren Selçuk, kuraklık verim sigortasının buğdayda kapsama alınmasını başlangıç yılı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Özellikle iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda tarım sigortasının öneminin daha da artacağına dikkati çeken Selçuk, “bu nedenle tarım sigortasında asıl hedef tüm ürünlerin her gelişim evresinde yaşanan tüm risklere karşı koruyacak şekilde genişletilmesi olmalıdır. Tarım sigortası kapsamında halen yer almayan risklerin yaşanması durumunda çiftçi zararlarını karşılayacak şekilde destekleme yapılmalıdır. Ayrıca, tarım sigortalarının daha fazla üreticiye ulaşması daha fazla çiftçinin tarım alanlarını sigorta yaptırması için sistemde yaşanan sorunlar gözden geçirilmeli, çiftçiyi daha fazla teşvik edici yollar aranmalıdır” dedi.

 

 

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...