Kızıldağ’ın sit derecesi düşürülecek

9 Ocak 2017 16:54

Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Kızıldağ bölgesinde mutlak koruma alanının yüzde 10’a düşürülmesi ve Dedegöl’ü de içine alan sınır genişletme çalışmasının Genel Müdürlük onayında olduğunu belirtti. Yılmaztürk, birinci derece sit alanı olan Kızıldağ Milli Parkı’nın sit derecesinin de düşürüleceğini söyledi.

Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, K32’de katıldığı Ne Var Ne Yok Programı’nda Şarkikaraağaç’taki Kızıldağ Milli Parkı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kızıldağ’da mutlak koruma alanının yüzdelik oranının oldukça düşürüldüğünü ifade eden Yılmaztürk, Kızıldağ Milli Parkı’nın da sit derecesinin indirileceğini anlattı.

DEDEGÖL DE SINIRLAR İÇİNE ALINIYOR

Kızıldağ’ın Dünya ölçeğinde güzel bir coğrafya olduğunu vurgulayan Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sedir ormanları önce 600 hektar bir alandı, daha sonra 1993 yılında alan genişletildi, Yenişarbademli’yi de içine alacak şekilde yaklaşık 56 bin hektar alana çıktı.

Ben o sırada Kızıldağ’da bölge şefiydim. Oradaki sınırlama yapılırken bana göre bir hata yapılmış ve Dedegöl Dağı içine alınmamış. Dedegöl Dağı dünyada öneme haiz özellikle dağ sporları, görselliği ve yapısıyla, arkasındaki yaka kanyonu ile Eldere’yi de içine alan bir çalışma yaptık. 36 bin hektar bir alan orası. Dedegöl Isparta’nın ve bölgemizin simge yeridir. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık onaylanırsa koruma altına alınacak.

MUTLAK KORUMA DEDİĞİMİZ ALANI 56 BİN HEKTAR ALAN İÇİNDE YÜZDE 10’A DÜŞÜRDÜK

Kızıldağ, sedir ormanıyla kendisine has bir iklim yapısı oluşturan ve kaliteli hava dediğimiz bir hava yapısına sahip olan özellikle astım hastalarının buraya gelip şifa bulduğu, korunaklı bir alan. Bu alanın 2008 yılında onaylanmış bir planı vardı. O zaman yüzde 86 mutlak korumaydı. O zaman mevcut çalışmanın dışında hiçbir şey yapılamaz durumdaydı. 3 ay önce bitirdik genel müdürlüğüne onaya sunduk. Mutlak koruma dediğimiz alanı 56 bin hektar alan içinde yüzde 10’a düşürdük. Biz korunması gereken yeri en iyi şekilde koruyacağız. Yenişarbademli tarafında Pınargözü dediğimiz bir yer var. Orası korunacak. Yine Yenişarbademli’de karaçamın model olduğu birkaç nokta var, oralar korunacak. Kızıldağ’da da doğal sedir ormanı korunacak. Şarkikaraağaç’ın üstündeki 1­2 nokta var, oralar korunacak. Diğer alanlar ekolojik son, sürdürülebilir son ve kullanabilir son olarak bölgeledik.

SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLÜYOR

Kızıldağ bize neyi sunabilir, biz burada sürdürülebilir korumayı nasıl ilan ediliriz diye baktık. Orada halkımızın çadırlık kamp ihtiyacını, hem de günübirlik ihtiyacı karşılamak için yola çıktık. Orada bungalov dediğimiz evlerin daha küçük yapılarını yapmak istiyoruz. Bunu proje aşamasında oturup, tartışacağız. Böyle bir talep olursa halkımızın talebi doğrultusunda bir planlamamızı yaptık. Burası birinci derece sittir. Onay aşamasındadır, onu da inşallah çözdük. O bölgenin sit derecesi düşürüldü.”

Bu haber 667 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...