“Sağlık dişlerden başlar”

10 Ocak 2017 12:56

Isparta Diş Hekimleri Odası mesleki çalışmalarının yanında topluma karşı sosyal sorumluluk projelerini de ara vermeden sürdürmekteler. Son olarak  “Ağız ve Diş Sağlığı Bilinçlendirme” projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Yılmaz Şener İlköğretim öğrencileri ile bir araya gelerek diş sağlığı hakkında bilgiler verildi.

Samimi ortamda gerçekleştirilen ziyarette Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Niam Şenyurt çocuklara önemli açıklamalar yaptı, “Ülkemizde ağız diş sağlığı durum analizi sonuçları, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının yaygınlık ve şiddetinin yüksek olduğunu göstermektedir.” diyen Şenyurt öğrencilere sağlığın dişlerden başladığının önemini şöyle anlattı; “Okul öncesinde, çürük ve sonuçlarını taşıyan çocukların yaygınlığı % 80’lerin üzerinde bulunmaktadır. Ağız diş sağlığı durum analizi sonuçları, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının yaygınlık ve şiddetinin yüksek olduğunu göstermektedir.

İlköğretime başlarken her çocukta ortalama 4-5 süt dişi çürüğü ve iki çocuktan birinde 1 daimi diş çürüğü saptanmıştır. Aynı çocuklarda, 4 yıllık dönemin sonunda diş çürükleri 2.5 - 3 sayısına yükselmektedir.

Türkiye geneli için ifade edilirse daimi dişlerdeki diş çürükleri ve dişeti hastalıkları 12 yaş grubuna kadar kontrol edilebilir düzeylerdeyken, 14-15 yaş gruplarından sonra yüksek ve çok yüksek düzeylere kadar artmaktadır.

Ülkemiz açısından bakıldığında, öncelikli grup olarak ilköğretim öğrencilerinin seçimi akılcı görülmektedir. Ancak doğaldır ki süt dişleri açısından okul öncesi programların yaygınlaştırılması da önem taşımaktadır.” Dedi

Proje koordinatörü Isparta Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülşen Uluçay ise “Ağız ve Diş Sağlığı Bilinçlendirme” projesinin amaçları ve hedefleri hakkında şu açıklamayı yaptı;

İlköğretim öğrencilerinde, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesini amaçlayan bu program; sağlık eğitimi ile kişisel hijyen, ağız diş sağlığı alanında diş fırçalama alışkanlığını kazandırma ve floridlerin kullanımı ile diş çürüklerini azaltarak, ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlamaktır.

Projenin Hedefleri:

İlköğretim öğrencilerinde, diş fırçalama alışkanlığını % 75’e çıkarmak,

12 yaş grubunda düşük ve orta çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 1’e düşürmek,

12 yaş grubunda yüksek çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 2.5’e düşürmek,

Dişeti iltihabında % 80 iyileşme sağlamak,

Bilindiği gibi, tüm dünyada, sağlığın korunması ve geliştirilmesi alanında yapılan çalışmalar, giderek yaygınlaşmaktadır.

Bu konuda özellikle, Ottawa Bildirgesi ile sonuçlanan toplantılar ve gelişmeler, sağlıklı bireylerinin oranın nasıl yükseltilebileceği konusunda yol gösterici olmuştur.

 Bildirgede sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla 5 aktivite alanı saptanmıştır. Bu alanlardan biri de bireyleri kendi sağlıklarını koruma noktasına getirmektir.

Bireylerin sağlık konusunda bilgi sahibi olmaları, kendi sağlıklarını koruma noktasına gelmelerini sağlayamamaktadır. Ancak bu bilgiler, davranış değişikliği sonucu uygulamaya ve günlük yaşama geçirildiğinde bir anlam kazanmaktadır.

Örneğin, bireylerin pek çoğu, diş fırçalamanın önemli olduğunu ifade etmelerine karşın, ülkemizde doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı yaklaşık % 15 civarındadır.

Dünya Sağlık Örgütü, gelecekte toplumlarda kronik dejeneratif hastalıkların yaygınlaşacağı öngörüsüne dayanarak, bu hastalıklarla ilgili doğru sağlık davranışlarının okullarda benimsetilmesi gerekliliğini vurgulamış ve ‘Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi’ni hazırlamıştır. Ağız diş sağlığı alanının da bu kapsamda dikkate alınması gerektiğini bildirmiştir.

Ayrıca Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Niam Şenyurt ve Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uluçay öğrencilere diş fırçası ve diş macunu hediye ettiler ve öğrencilerin kafalarını karıştıran sorularını da yanıtladılar. Doğru diş nasıl fırçalanır uygulamalı olarak gösterilen ziyaret öğretmen ve öğrencilerle çekilen toplu fotoğraf ile son buldu.

 

 

Bu haber 508 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...