Katarakt ameliyatı narkozsuz ve iğnesiz yapılıyor!

12 Ocak 2017 18:13

Genellikle yaşlılarda görülmesi nedeniyle toplumda yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve yaşam kalitesini yakından etkileyen katarakt, ileri derecelerde görme kayıplarına neden olabiliyor.

Kataraktın sadece yaşlılarda görülen bir hastalık olmadığına dikkat çeken Özel Isparta Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Dilek Özkaya,“Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını yitirerek matlaşması sonucu ortaya çıkan katarakt, genelde yaşa bağlı olarak gelişen bir durum olsa da, doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Katarakt, bazen göze gelen darbeler sonrası oluşabildiği gibi göz içi iltihapları ve uzun süreli kortizon kullanımı nedeniyle de erkenden ortaya çıkabilir” dedi.

Toplumda “göze perde inmesi” olarak bilinen ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen katarakt, tedavisi geciktirildiğinde göz sağlığını tehdit edebiliyor. Kataraktın, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını yitirerek ortaya çıktığını söyleyen Özel Isparta Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Dilek Özkaya,“Görülme sıklığına bakıldığında, yaş ilerledikçe kataraktın görülme oranının arttığı görülüyor. Örneğin, 60’lı yaşlardan itibaren kataraktla her geçen yıl daha sık rastlanırken, 80’li yaşlara gelindiğinde ise her 100 kişiden 50 ila 60’ında katarakt ile karşılaşılıyor. Kataraktın yaşlılıkta ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, göz merceği metabolizmasının beslenmesinin bozulmasıdır. Nasıl ilerleyen yaş ile birlikte ciltte kırışıklıklar, saçlarda beyazlıklar oluşuyorsa, yaşlılığa bağlı göz merceğinde oluşan birtakım değişiklikler de kataraktı tetikleyebiliyor” dedi.

Pek çok hastalığın aksine, kataraktın ilaçla medikal tedavisinin mümkün olmadığını hatırlatan Isparta Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Dilek Özkaya,“Tıbben matlaşan merceği tekrar saydam hale getirmek mümkün olmadığı için kataraktın tek tedavi yolu ameliyattır. Bu nedenle katarakt şikâyeti olan hastalar, geç kalmadan mutlaka katarakt cerrahisinde uzman bir göz hekimine gitmelidir” dedi.Katarakt tedavisinde kullanılan teknolojiye dikkat çeken Özkaya,“Günümüzde katarakt tedavisinde en son yöntem, bir nevi robotik cerrahisayılan femtosaniye lazer cihazı eşliğinde yapılan katarakt operasyonudur. Operasyonlar tıbbi bir engel olmadıkça genelliklesadece damla ile uyuşturarak,ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilmekte ve operasyon sonrası hastalarımız aynı gün evlerine dönebilmektedir” dedi

 

 

 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...