Zehir soluyoruz !

21 Aralık 2012 18:37

Isparta’da bu yıl hava kirliliğinde önemli ölçüde artış gözleniyor. Henüz kış mevsimini yeni girmiş olmasına rağmen yaşanmaya başlanan bu kirlilik vatandaşları tedirgin ederken, özellikle akşam saatlerinde şehirde hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşıyor.

Isparta bu kış döneminde de hava kirliliği yönünden geçtiğimiz yıllardaki Türkiye derecesini koruyacak gibi. Çünkü henüz Aralık ayında olmamıza rağmen hava kirliliğinde hissedilir derecede artış dikkati çekiyor.

Özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha fazla hissedilen hava kirliliği nedeniyle başta yaşlı insanlar olmak üzere vatandaşlar sokağa çıkmaya korkar hale geldi. Zaman zaman görüş mesafesinin bile çok daraldığı yoğun hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde tehdit ettiğini belirten uzmanlar ise geçmiş yıllardaki uyarılarını hatırlatarak  “Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde özellikle yaşlı insanlar, kalp ve nefes darlığı rahatsızlığı olan kişilerin sokaklarda dolaşmaması gerekiyor” şeklindeki görüşlerini dile getiriyorlar.

ISPARTA’DA KÜKÜRTDİOKSİT DEĞERLERİ YÜKSEK

Öte yandan; Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’na bağlı hava kalitesi isleme istasyonları tarafında yapılan hesaplamalara göre Isparta’nın SO2(Kükürt ve Oksijenin) değerlerinin yüksek olduğu açıklandı. 2012 yılı Ekim ayı SO2 ve PM10 ortalamaları Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'na bağlı hava kalitesi izleme istasyonları baz alınarak yapılan hesaplamalarda, havası en kirli olan iller belirlendi.

ISPARTA HAVASI EN KİRLİ BEŞİNCİ ŞEHİR DURUMUNDA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün istasyonlardan alınan günlük ortalama verilenden yüzde 75 ve üzeri olanların esas alınarak değerlendirildiği listede, PM10 ortalamalarının en yüksek olduğu iller sırasıyla Gaziantep, Batman, Niğde, Ankara, Isparta, Kayseri, Muş, Çankırı, Karaman olarak belirlendi.

Ölçümlerde SO2 ortalamalarının en yüksek bulunduğu iller ise sırasıyla Ankara (Bahçelievler), Samsun 2 (Tekkeköy), Şırnak, Manisa (Soma), Isparta, Kayseri 3 (Hürriyet), Kayseri 1 (OSB), Kocaeli (Dilovası), Mardin ve Aydın oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü bu veriler ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: Hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan günlük (24 saatlik) ölçüm verileri uyarı eşikleri aşımı açısından incelendiğinde; PM10 ortalamalarında sadece ilk seviye uyarı eşiği değerinin aşıldığı görülmüştür. Bu istasyonlar sırasıyla Gaziantep, Batman, Adıyaman, Ankara (Demetevler), Karaman, Niğde, Siirt ve Şanlıurfa istasyonlarıdır. Aynı dönemde SO2 ortalamalarında uyarı eşiğini aşan istasyon bulunmamaktadır.”

 

Bu haber 1748 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...