“Bakliyatta dışa bağımlı hale geldik”

14 Ocak 2017 13:00

Gelendost Bağıllı'da faaliyet gösteren hububat-bakliyat tüccarı Fazlı Kahraman, yanlış tarım politikaları nedeniyle hububat ve bakliyat üretiminin azaldığını söyledi. Meyve üretiminin yaygın olduğu Gelendost İlçesinde sulama imkanı olmayan bazı bölgelerde hububat ve bakliyat üretimi de yapılmakta. Buğday-arpa başta olmak üzere; fasulye, haşhaş, kırmızı mercimek, nohut ve fiğ üretimi yapılan Gelendost İlçesinde yıllık 5 bin ton rekolteye ulaşılmaktadır.

 Kahramanlar Hububat-Bakliyat İşleme ve Paketleme tesisi sahibi Fazıl Kahraman ile görüştük. Enbiya-Fazlı Kahraman kardeşlerin işletmiş olduğu tesiste tonlarca hububat ve bakliyat işlenerek gıda pazarlarına hazır hale getiriliyor.

İşledikleri malları Gelendost başta olmak üzere, çevre ilçelerden tedarik ettiklerini belirten Fazlı Kahraman; “Son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden hububat ve bakliyat üretiminde çok büyük azalmalar oldu. Bu bölgede 10 sene boyuca nohut aynı paraya satın alındı, üretici buna nasıl dayansın? Maliyetler arttı ama ürün fiyatları yerinde saydı. Durum böyle olunca da vatandaş üretmekten vazgeçti ve şu an bakliyat ithal eder duruma geldik. Bu durumda fiyatların yükselmesine sebep oldu” dedi. 9 kişinin çalıştığı tesiste çuvallanan ürünlerin genelde Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesine pazarlandığını kaydeden Fazlı Kahraman; Ürünleri işleyerek daha fazla katma değer yaratıldığını ifade etti.

 

 

Bu haber 593 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...