ISPARTA EKONOMİSİNDE AMİRAL GEMİSİ BELİRLENDİ

16 Ocak 2017 15:41

Kent merkezinde hizmet sektörü, il genelinde ise tarım faaliyetleriyle ekonomik kalkınma hamleleri yapmaya çalışan Isparta bu yıl tarımsal sanayide önemli atılımlara imza atacak.

Isparta özellikle öğrenci ve asker nüfusuyla kent merkezinde hizmet sektörü bazlı kalkınmaya öncelik veriyor. Bu durum il genelinde ise tarımsal faaliyetlerde kendisini gösteriyor.

Ekonomik verilere göre Isparta’nın il genelinde %57’si tarım, %30’u hizmet ve %8’i sanayi ile uğraşıyor. Merkez ilçede ise durum farklı. Kent merkezinde amiral gemisi  hizmet sektörü  %60, Tarım %20, sanayi %15 olarak dikkat çekiyor.

Isparta bu yıl tarımsal sanayide önemli hamleler yapmaya hazırlanıyor. Dünyaca ünlü meyve suyu şirketlerinin yatırım yapmaya hazırlandığı Isparta’da bu yıl 6 tane meyve suyu fabrikasının çalışır hale gelmesi bekleniyor.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, “Isparta’da Türkiye içerisinden sayılı bir tarım şehridir, ama meyvecilikte ön plana çıkan bir şehiriz. Türkiye’nin meyve bahçesiyiz. Türkiye, dünyada 3. Sırada yer alıyor elma üretiminde. Ülkemizde de birinci sıradayız. Bu bizim için gurur kaynağı. Bu arada kaliteli ve çeşitli çok sayıda meyve üretiyoruz. Sadece elmacılık ve meyvecilik yapmak ile bir yere varamayacağımız bilincindeyiz. İhracatımıza katkısı olduğunu biliyoruz, ama yan ürünlerle, sektörel gelişmeler daha iyi bir yere gidebileceğimizin de bilincindeyiz. Elmaya baktığımı zaman o kadar güzel sanayi yatırımları geliyor. Bu yıl 6 tane meyve suyu fabrikası çalışır hale gelecek. Ülkemizin ve dünyanın önemli markaları Isparta’da tesis kuracak ve bu bizim için çok önemlidir. Kendiliğinden dünyaca ünlü bir markanın buraya gelmesinin mümkün olmayacağını biliyoruz. Mutlaka çalışmalar yaptığımız için oluşuyor bunlar” dedi.

Adar, “Ekonomi bakanlığımızın desteği ile yaptığımız URGE projesinde elmacılığı geliştirmek için elma üreticilerimizin, elma pazarlaması yapan işletmelerimizin ve soğuk hava depolarımızı geliştireceğiz. Soğuk hava depolarımız şu anda kapalı alan açısından 1. Sıradayız. 500 bin metre kapalı alanımız var. Isparta valisi Şehmus Günaydın ve IPARD’ın verdiği desteklerden dolayı 25 tane soğuk hava deposu kuruldu. Bunun dışında traktörlere, tarıma verilen desteklerle beraber çok önemli destekler alıyoruz. Bu destekleri çok iyi değerlendirmez zorundayız. Devletimizin verdiği destekleri tam anlamıyla değerlendiremezsek, bu sektörü daha ileriye götüremeyiz. Isparta sanayi açısından çok gelişmiş bir şehir değil. Sadece sanayi markasına saklanarak biz neden sanayide geriyiz diye ağlamak yerine değişik sektörlerdeki sanayiyi ve hizmet sektörü, tarımla ve turizm sektörünü geliştirme gücümüz var. Ne yapmamız gerekiyorsa bunların peşinde olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 593 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...