Eğirdir Gölünde avcılık kontrol ve Denetimi Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğüne verildi

17 Ocak 2017 17:42

2004 yılında İl Özel İdaresi ve belediyelerin katılımıyla kurulan birliğe verilen Eğirdir Gölü'ndeki avcılık kontrol ve denetim yetkisi 13 yıl sonra geri alındı. Vali Günaydın, Eğirdir Gölü'ndeki avcılık yetkilerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne verdi. 2004 yılında dönemin Valisi Şemsettin Uzun tarafından Eğirdir ve Kovada Gölleri'nin çevresel etkilerden korunması ve kaçak avcılığın sebep olduğu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla kurulan EKOBİR, 13 yıl sonra yetkisiz kaldı. Dönemin Valisi tarafından EKOBİR'e verilen Eğirdir Gölü'ndeki avcılık kontrol ve denetim yetkisi yine bir vali tarafından geri alındı. Vali Şehmus Günaydın, Eğirdir Gölü'nün su ürünleri açısından kontrol ve denetim yetkisini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne devretti. Göldeki avlanmanın yasak olduğu 15 Mart-15 Haziran dönemindeki avcılık kontrol ve denetimi ile su ürünleri açısından diğer unsurlarda tam yetkili kurum 2004'den önce olduğu gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü oldu. EKOBİR'in artık gölde su ürünleri kontrol ve denetim yetkisi olmayacak.

İL ÖZEL İDARESİ EKOBİR'DEN ÇIKIYOR

2004 yılında Isparta İl Özel İdaresi ile Isparta, Eğirdir, Senirkent, Gelendost ve Yalvaç belediyeleri ile 3 belde, 82 köyün ortaklığında kurulan EKOBİR'de dağılma süreci de başladı. İl Genel Meclisi, valilik makamından gelen talep üzerine EKOBİR üyeliğinin devam ettirilip, ettirilmemesi konusundaki yetkiyi Vali Şehmus Günaydın'a verdi. Vali Günaydın'ın İl Özel İdaresini EKOBİR'den çıkaracağına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer belediyelerin tavrı ile EKOBİR'in bundan sonraki durumunun ne olacağı bilinmiyor. EKOBİR'e Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin başkanlık yapıyordu.

24 SAAT KAÇAK AV DENETİMİ YAPIYORDU

2004 yılında kurulan Eğirdir ve Kovada Gölleri Koruma Birliği'nin en önemli faaliyeti kaçak avcılık faaliyetlerine izin vermemekti. Diğer bir görevi ise gölü çevresel atıklardan korumak. Bunun için köylere çöp konteynırı ve ilaç depolama üniteleri kuruldu. EKOBİR'in en önemli faaliyet dönemi ise 15 Mart-15 Haziran balık avcılığının yasak olduğu dönemdi. Yasak zamanda kaçak avcılıkla mücadele eden EKOBİR, 24 saat gölde kontrol yapıyordu. Kaçak avla mücadele kapsamında 2016 yılında 47 bin 700 metre ağa el konuldu. EKOBİR, Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü ile işbirliğinde göl dibinden 7 bin metre ağ ile 1000 adet kerevit pinteri buldu.

 

 

Bu haber 561 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...