2016 yılı yatırımlarında % 74 parasal gerçekleşme, % 63 fiziksel gerçekleşme sağlandı

18 Ocak 2017 13:41

2017 yılının ilk koordinasyon toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda 2016 yılında yapılan yatırımların genel bir değerlendirmesi yapıldı. Valilik Göl Toplantı salonunda Vali Yardımcısı Fevzi Güneş başkanlığında saat 13.30’da başlayan toplantıya; Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Koordinasyondan Sorumlu Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, Kaymakamlar, Daire Müdürleri, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ile İlgili Sivil Toplum Örgütlerinin başkan ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak İl Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan yatırım değerlendirme metni toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Fevzi Güneş tarafından okundu. Açıklamada; “2017 Yılının bu ilk dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantımıza hoş geldiniz. İlimiz yatırımlarını ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, bu hususlarda kurumlar arası işbirliği ile koordinasyonu sağlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Yapacağımız bu toplantının İlimiz, Ülkemiz ve vatandaşlarımız için yararlı olmasını diliyor, hepinizi en içten dileklerimle selamlıyorum. 2017 Yılında 4 kez yapacağımız İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının ilk dönemini bugün yapıyoruz.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantılarında kamu hizmetlerinin kalitesinin ve standartlarının yükseltilmesi, kamu yatırım ödeneklerinin kullanımında etkinliğin ve verimliliğin artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu hedefler doğrultusunda amaç, kamu yatırımlarına ayrılan kaynakları öncelikle sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek altyapı alanlarına yönlendirip, kamu yatırımlarının etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini sağlamaktır. İl Koordinasyon Kurulu Toplantıları bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Bu toplantımızda; Kuruluşlarımızın 2016 yılında İlimizde uyguladıkları projeler ve 2017 yılında uygulanacak yeni çalışmalarla ilgili değerlendirmeler, varsa sorunlar ve çözüm önerileri görüşülecektir.

İl Koordinasyon Kurulunun değerli üyeleri; Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın hazırladıkları Yatırım İzleme Raporlarına göre 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle, bir yıllık dönemde yapılan çalışmaların genel değerlendirmesi şöyledir;

2016 yılında İlimizde kamu kuruluşlarımız ve mahalli idarelerimizce proje bedelleri toplamı 3 milyar 056 milyon 578 bin 990 TL olan 1083 adet proje üzerinde çalışılmıştır. Bu projelere 514 bin 558.720 TL ödenek ayrılmış ve bu ödeneğin 382 milyon 532 bin 290 TL'si harcanarak % 74 parasal gerçekleşme, % 63 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır.

Yatırımları merkezi ve yerel yönetimlere göre incelediğimizde; Yatırımcı kamu kuruluşlarımız 2016 yılı Aralık ayı sonuna kadar proje bedelleri toplamı

2 milyar 77 milyon 732 bin 400 TL olan 754 adet proje üzerinde çalışmalarını yürütmüşlerdir. Bu projeler için 2016 yılında 396 milyon 957 bin 350 TL ödenek ayrılmış, bu ödeneğin 332 milyon 531 bin 520 TL'si harcanarak % 84 parasal gerçekleşme, % 73 oranında da fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır.

Belediyelerimiz 2016 yılı Aralık ayı sonuna kadar toplam proje bedelleri toplamı

278 milyon 846 bin 590 TL olan 329 adet proje üzerinde çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Belediyelerimiz bu projeler için 2016 yılında toplam 117 milyon 601 bin 370 TL ödenek ayırmış, bu ödeneğin de 50 milyon 760 TL'sini harcayarak % 43 parasal gerçekleşme, % 41 fiziksel gerçekleşme sağlamışlardır.

Bölge Müdürlerimizin, Daire amirlerimizin ve Belediye Başkanlarımızın azami gayretleri sarf ettiklerine inanıyorum. Kamu Kuruluşlarımız, bundan somaki çalışmalarında da yatırımlarımızın istenilen seviyeye ulaşması için tüm imkânların seferber edilerek, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde sorunları çözmeye yönelik projelerin hazırlanmasına, İlimiz ve ilçelerimizin ekonomik ve alt yapı olarak gelişmesine destek vereceklerdir.

Bu bağlamda; yapılan çalışmalarda emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyor, bundan somaki çalışmalarda da tüm yatırımcı kuruluşlarımızın vatandaşımıza daha etkin hizmet verme anlayışı içinde olacağına inanıyorum. Kuruluşlarımızın 2016 yılında yapmış oldukları çalışmalar ve önümüzdeki dönemlerde yürütülecek çalışmalar ile ilgili kurula bilgi sunmak, yatırımların ve hizmetlerin yürütülmesi sırasında karşılaşılan sorunların çözümü ve koordinasyonun sağlanması için sözü siz değerli üyelere bırakıyorum” dedi.

Toplantıda daha sonra; Kamu Kurum ve kuruluşlarının Müdür ve Başkanları kurumları ile ilgili yatırım çalışmalarını İl Koordinasyon Kurulu’na sundular. 

Bu haber 901 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...