Nitratlı Gübrelerin satışı ile ilgili düzenleme

27 Ocak 2017 18:17

Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin satışı ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı.

Konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul şu açıklamayı yaptı: “Tarımsal üretimde kullanılan Nitratlı Gübrelerin satışı ile ilgili olarak Bakanlığımız tarafından yeni bir talimat yayınlanmıştır.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 08.06.2016 tarih ve 12418 sayılı Talimatları ile satışı durdurulan %33 lük Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat ve %26 lık CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübreleri 8 Haziran 2016 tarihinden 20 Ocak 2017 tarihine kadar bayilerimizin depolarında yed-i emine alınmıştı.

Nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle çiftçilerimizin bu gübrelere olan ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda;

1) Amonyum Nitrat (% 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmış olup, yedieminde tutulma işlemi devam edecektir. Ancak tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlığımızdan izin almaya devam edeceklerdir.

2) Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı serbest bırakılmıştır.

3) Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi kontrollü bir şekilde yapılacaktır.

4) Nitrat Azotu İçeren Kimyevi Gübrelerin Satışı, Nakli ve Stok Bildirimlerinin Kontrolü, üretici/ithalatçı firmalardan dağıtıcılara sevk işlemi ve dağıtıcılardan çiftçilere satış işlemi Bakanlığımızın belirlediği talimat çerçevesinde yürütülecektir”.

Bu haber 517 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...