Isparta’da düzenli kan bağışçı oranı düşük

30 Ocak 2017 16:23

Isparta Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, ülkemizde düzenli kan bağışçı hedefinin yüzde 45 olduğunu belirterek, “İstanbul ve Ege Kan Merkezlerimizde yüzde 46 oranını görürken, Isparta’ya baktığımızda düzenli kan bağışçı oranımız yüzde 38’lerde ve ne yazık ki bu oran düşük” dedi.

Isparta Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, Isparta’da hastanelerin kan kullanımına bakıldığı zaman aylık 2 binin üstünde kan bağışı toplama ihtiyacı olduğunu belirtti. Kan bağışına sadece sayısal değer olarak bakmadıklarını dile getiren Güzel, “Bağışların niteliğine ve düzenliliğine bakıyoruz. Dünyadaki kan bağışıyla ilgili en önemli gösterge kan güvenliğidir. Biz aldığımız kanla ne kan bağışçısına ne de kanı kullanacak hastaya zarar vermemiz gerekiyor. İstatistiki olarak baktığımızda ilk kez kan bağışlayan kişilerde, düzenli olarak kan bağışlayan kişilerin kan güvenliği açısından aralarında önemli bir fark olduğunu görüyoruz.

rastgele ilk bağışı yapan kişilerde test pozitifleri yüzde 2’lerin üzerine çıkarken, düzenli olarak kan bağışlayan kişilerden aldığımız kan test pozitifleri yüzde 0,7’lere kadar düşüyor. Doğal olarak hem kanının güvenliğini artırıyoruz hem düzenli kan bağışçıları bilgi ve deneyim sahibi oluyorlar. Sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir durum varsa ya da kullandıkları bir ilaç varsa kendi kan bağışlarını öteleyip, sağlık durumları müsait olduğunda bize kan bağışlarını daha sağlıklı yapıyorlar. Böylece biz düzenli kan bağışçılarının avantajlarından yararlanıyoruz” dedi.

Ülkemizde düzenli kan bağışçı hedefinin yüzde 45 olduğunu belirten Güzel, şunları söyledi: “Bu aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir gelişmişlik göstergesidir. İstanbul ve Ege Kan Merkezlerimizde yüzde 46 oranını görürken, Isparta’ya baktığımızda düzenli kan bağışçı oranımız yüzde 38’lerde ve ne yazık ki bu oran düşük. Isparta’da düzenli kan bağışı yapan birçok kişi var. Amaçları 3 hastaya bir iyilik yapmak. Kan bağışlarını görüp nasılsa birileri kan bağışlıyor, benim bağışlamama gerek yok düşüncesinde olanlar varsa bunların bu düşünceden uzaklaşmalarını istiyorum. İstatistiklere göre 3 kişiden birisine ömrümüz boyunca en az bir ünite kan kullanılacak. Veya hastaneye müracaat eden her 7 kişiden birisine muhakkak kan kullanılacak”.

 

 

Bu haber 557 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...