“Dikim ve ekim alanları kontrolsüz olmamalı”

31 Ocak 2017 17:58

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, gül rekoltesi artınca fiyatın da o doğrultuda artmayacağını ifade ederek, bu konuda kontrollü üretime dikkat çekti. Çelik, “Alternatif ürünler ve pazarlama argümanları devreye sokulduğunda mevcut dikimlerde dahil olmak üzere bundan böyle Isparta ve çevresinde gerçekleştirilen rekoltenin çok fazla sıkıntı vermeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Isparta Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılıyor. Gül sezonu özellikle Isparta’da gülçiçeği fiyatlarının her geçen yıl artması nedeniyle ivme kazandı. Son olarak 2016 yılında gülçiçeği taban fiyatı 7,65 lira olarak açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından üreticiler gül dikimine yöneldi. Ancak bu yönelme sektörde tehlikeye yol açabilir. GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik’e göre gül çiçeği ve gül konkretinin yanında alternatif ürünlere yönelmek gerekiyor. Çelik, “31 yıllık GÜLBİRLİK hayatımda bu bahsedilen konuyu 3 kez yaşadım. Pazarın belli bir boyutu ve hacmi var. Eğer üretim ve ihracat rakamlarıyla bu hacmi zorlarsanız ters orantıda bir düşüş olur. Yani üretim arttı diye fiyatların artmasını beklemeyin. Bu bir arz talep meselesi. Eğer talep sınırlı arz fazlaysa doğal olarak fiyatlarda düşüş söz konusu oluyor. Ama alternatif ürünler ve pazarlama argümanları devreye sokulduğunda mevcut dikimlerde dahil olmak üzere bundan böyle Isparta ve çevresinde gerçekleştirilen rekoltenin çok fazla sıkıntı vermeyeceğini düşünüyorum. Sektörde bazı gelişmeler söz konusu. Farklı üretimler ve farklı ürünler üzerinde çalışılıyor. Örneğin gülyağı, gül konkreti, gül suyu üretimi yapıyoruz. Onun dışında yan ürünler üretiyoruz. Kurutulmuş gülçiçeği sektörü son zamanlarda hayli gelişti. Gıda sektörü ve sağlık ürünleriyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Spa merkezleri ve otellerde bu ürünlerin çok farklı değerlendirildiğini görüyoruz. Bunlar yeterli değil” şeklinde konuştu.

Alternatif ürünlere yönlenilmediği takdirde sıkıntılı bir sürecin yaşanacağını ileri süren Çelik, “Geçmiş yıllardaki sıkıntıyı yaşamak her zaman mümkün. Üretim çok fazla olacak, satışlarınız durgun olacak. Çünkü yabancılar bunu çok yakından takip ediyorlar. Böyle bir şey söz konusu olduğunda gerek Türkiye’de gerek Bulgaristan’da gereğinden fazla üretim vardır bunlar bu ürünleri satacaklar mantalitesiyle fiyatların aşağı düşmesini isteyeceklerdir. Bunlara fırsat vermemek için farklı ürünlere yönelmek suretiyle üreticinin ürettiği gülçiçeğinin pazarlanmasına katkı sağlamak ve sahayı genişletmek gerekiyor. Ancak bu ileride tozpembe bir hayat vaat edildiği anlamına gelmemeli. Her şeye rağmen yapılacak olan dikim ve ekim alanları kontrolsüz olmamalı” diye konuştu.

Bu haber 508 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...