“Esnaf günü kurtarmanın derdinde”

6 Şubat 2017 14:57

Kunduracılar, Bakkallar, Berberler Odası Başkanı Mete, Yalvaç’ta sıcak para döngüsünü sekteye uğratan bazı unsurların giderilmesi halinde esnafın rahatlayacağını ifade etti.

Süleyman Mete’ye 2016 yılını oda mensupları açısından değerlendirerek, 2017 yılından beklentilerini açıkladı. ‘O günler gitti bir daha geri gelmesin. Çok acı hatıralarla dolu bir yıldı. Acı, kan gözyaşı, ihanet ve demokrasi tarihine kara bir lekenin sürüldüğü yıl olarak kaldı aklımızda” değerlendirmesini yapan Süleyman Mete sözlerini şöyle sürdürdü: “Beterin beteri vardır, Allah daha beterinden korusun ama 2016 yılı gerçektende kötü geçti. Bunu genel anlamda söylüyorum. Tabi bunun alt tabana yayılması oldu mu? Oldu. İster istemez ülkede yaşanan bu huzursuzluk ortamı tabana da yayıldı. İnsanlar yatırım yapmaktan çekindi iç piyasada canlanma istenilen oranda olmadı vesaire vesaire. Dedim ya yine de aziz Türk halkını Rabbim korudu. 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olduğunu bir düşünsenize. Mahvolmuştuk. Ucuz atlattık. Halk demokrasiye, ülkesine ve tam bağımsızlığına sahip çıktı.”

YEREL ANLAMDA DEĞERLENDİRME

Ülkenin genelinde yaşanan bu olayların etkilerinin hala hissedildiğini ve bu badireyi de atlatacağına yürekten inandığını dile getiren Mete yerel anlamdaki sıkıntıların kaynaklarından da söz etti. İşte o tespitleri: “Biz Yalvaç esnafı olarak yerel anlamda neler yapabiliriz? Neden ticaret hacmi istediğimiz ölçekte olmuyor? Sıcak para piyasada neden istenilen düzeyde dolaşmıyor? Bütün bunları oda başkanı arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda yeri geldikçe konuşuyoruz.

HALK DIŞARI KAÇIYOR

Bana göre en büyük sorun Yalvaç’ta yaşayan insanların parayı dışarıda harcamalarıdır. Ben kendimde ayakkabı satışı yapan bir esnafım. Isparta’da ne varsa elimizde bulundurmaya ve piyasa şartlarına göre oldukça ekonomik anlamda satış yapmamıza rağmen halkın büyük bir bölümünün genel ihtiyaçlarını Isparta ve Afyon’dan karşıladığını gözlemleyebiliyoruz. Peki neden? İstediği çeşit mi yok? Burada fahiş fiyat mı uygulanıyor? Hiç biri değil inanın ki... Halk, özellikle çalışan kesim alışverişi hafta sonu yapar. Hafta sonu burası terk edilmiş bir kent görüntüsü veriyor. Çünkü çalışan kesim soluğu ya Isparta’da, ya Afyon’da alıyor. Onları oraya çeken ne? Sosyal yaşam alanları. Burada 5 gün sıkılıyor ve hafta sonu ailesiyle güzel bir gün geçirmek için kendisini dışarı atıyor.

HALKI BURADA TUTMAK ŞART

Halkın dışarıya bağımlılığını azaltmak şart. Burada biz sosyal yaşamı zenginleştirirsek ayağına kadar hizmet gelen vatandaş niye dışarı gitsin. Basit bir örnek verecek olursak burada sinema, tiyatro müzikli eğlence yerleri olsa bir aile burada zaman geçirme şansına sahip olsa, 100 kilometre yolu niye gitsin? Bırakın yerli halkın gitmesini yakın komşu ilçelerden bile buraya insan çekebilirsiniz. İşte burnumuzun dibinde Gelendost ve Şarkikaraağaç ilçeleri. Buradan öğrencileri bile buraya çekmek mümkün.   Giden Kaymakamımız Nevzat Taşdan’dan Allah razı olsun bir plaj yaptı. Taşevi Plajı bugün

Yalvaç’ın en gözde mekanlarından birisidir ve Senirkent’ten Şarkikaraağaç’a, Çay ilçesinden Şuhut’a kadar çok yerden insan akın ediyor. Yerel yöneticilerin biraz bu konulara ağırlık vermesi ve adım atması çoğu şeyi değiştirecektir.

ÖĞRENCİYE KARŞI BİRAZ DAHA ANLAYIŞLI OLMALIYIZ

Öğrenci demişken hemen aklıma gelen bir konuyu da dile getireyim. Burada az değil 3 bin dolayında öğrencimiz var. Bu çocuklarımız buradan alışveriş ediyor. Bir işyerine geldiği zaman onlara saygın bir müşteriye nasıl ilgi gösteriyorsak aynı ilgiyi göstermemiz lazım. Bir çay alır mısınız diye teklifte bulunmak bile bir ilgidir. Sonuçta onlarda müşteridir ve bu ilgiyi hak ettiklerini düşünüyorum.”

ESNAF GÜNÜ KURTARMANIN DERDİNDE

Esnaf kesiminin son yıllarda günü kurtarmanın derdine düştüğünü dile getiren Başkan Süleyman Mete, ‘Esnaf vergisini, bağkur ödemelerini, dükkan kirasını ve diğer giderleri çıkarmanın derdine düşmüş durumda. Sıkıştığı yerde kredi çekmiş bu defa da kredi taksitleri masraf listesine eklenmiş. Bir bankadan daha kredi çekip diğerini ödemeye çalışıyor. Her geçen gün gelir düşerken giderler artıyor. Acil çözümler bulmak gerektiğine inanıyorum’ diye konuştu.

YENİ YILDA HUZUR GÜVEN ve İSTİKRAR BEKLİYORUZ

Yeni yılın daha iyi bir yıl olmasını dileyen Oda Başkanı Süleyman Mete açıklamasını şu temennilerle tamamladı: “2017 yılında Rabbimden tek dileğimiz huzurlu, güvenli bir hayattır. Huzur ve güvenin olduğu yerde her şey olur. Devlet büyüklerimizden de esnafın durumunu düzeltilmesidir. Sicil affının kapsamı geniş tutulmalı ve esnaf rahatlatılmalıdır. Yerel yöneticilerimizden beklentimiz ise Yalvaç’ı daha yaşanır hale getirecek yeni projeler üretmeleridir. İnşaallah bu saydıklarımız gerçekleşirse güzel bir yıl geçirmiş oluruz.”

 

Bu haber 561 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...