“Esnafın ekonomisi düzeltilmeli”

6 Şubat 2017 14:58

Yalvaç’ta esnafın sadece 4 ay çalışıp 8 ay hazırdan tüketmesinin olumsuz etkileri olduğuna değinen

Yalvaç Esnaf ve Sanatkârları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sürmeli Yağcı, ‘Yalvaç’ta piyasanın 12 ay boyunca canlı kalabilmesi için bazı şeylerin devreye girmesi lazım. Benim naçizane görüşüm ilk olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesidir.

Yalvaç Esnaf ve Sanatkârları Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sürmeli Yağcı, 2016’nın ülkenin çok önemli bir sınav verdiği gerçekten zor bir yıl olduğunu dile getirerek; “Hem iç hem dış düşmanla mücadele ederken bir de hainlerin 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunması gerçekten çok büyük olaylardı. Yalvaç esnafı bu badireler karşısında dik durmasını bildi. Her şeye rağmen şükürler olsun ki, ayaktayız. Daha da kötüsü olabilirdi” diye konuştu. 500 dolayında kooperatif ortağı bulunan ve 14 milyon TL plasman hacmi ile diğer kooperatiflere bakıldığında zirvede olan Yalvaç EKK’nın genç başkanı Sürmeli Yağcı geride kalan yılı değerlendirmesinde şunları söyledi:

 “2016 yılı ülke geneline baktığımızda gerçekten çok zorluklar geçen, mücadele ile geçen bir yıl oldu. Allah tekrarını göstermesin Türk Demokrasi tarihine kara bir leke sürmek isteyen vatan hainlerinin 15 Temmuz’da darbeye kalkışmaları şüphesiz en önemli olaydı. Bir yanda gözünü bu ülkeye dikmiş olan ve –Ah bir tökezlese de pençelerimi geçirsem diyen dış güçler diğer yanda bunların taşeron olarak

kullandıkları terör örgütleri sürekli ülkede kaos yaratmaya çalışıyor. Tüm bunlara rağmen esnaflarımız ülke ekonomisindeki göstergelerin olumsuz seviyelere inmemesi için elinden geleni yaptı, mücadele etti, çalıştı çabaladı. Şükürler olsun ki her şeye rağmen yıkılmadık ayaktayız.

TESKOM ETKİN ROL OYNADI

Ekonomik anlamda sıkıntıya düşen esnaflarımızdan kooperatif üyelerine gerektiğinde cansuyu olabilecek kredilendirmeler yaparak zararı absorbe ettik. TESKOM Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül’Ün Yozgat Milletvekili olarak parlementoda olması ve gayret sarfetmesi, Bölge Birlik Başkanımız Ahmet Tural’ın TESKOM’daki görevi ve aktifliği, Halk Bankası Genel Müdürü Rıfat Ertuğrul Koç ile olan sıkı diyaloğu, bizlerin girişimleri ile devletin esnafa sağladığı tüm imkanlardan azami oranda yararlanmamızı sağladı. 2016 yılında çıkan ancak kısa süren sıfır faizli ve 60 ay vadeli 30 bin TL’lik krediden en fazla yararlanan kooperatiflerden biriyiz. Bu kredi daha sonra 18 ay vadeye düşürülünce duraksadı.”

SON ÇEYREK ZOR GEÇTİ

EKK Başkanı Sürmeli Yağcı, Yalvaçlı esnafın 2016 yılının son çeyreğinde zor günler geçirdiğini yeni yılın bu ilk ayında sıkıntının hala devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalvaç ekonomisini herkes bilir. Yaz mevsiminde 4 aylık bir süre kazanır, geri kalan 8 ayda da yerinde sayarsınız. Ekonomik göstergelerdeki olumsuz tabloda buna eklenince şu son 3-4 ayda esnafımız çok zor günler geçiriyor. Piyasada sıcak para döngüsü yok denecek kadar azaldı. Döviz artışları, ağır kış şartları gibi olumsuzluklar bunu tetikledi. İnşallah bunu da en az zararla atlatacağımıza inanıyoruz.”

BARIŞ-HUZUR-GÜVEN

EKK Başkanı Yağcı 2016 yılını bu sözlerle değerlendirirken yeni yıldan beklentilerini de ‘En büyük temennimiz barışın, huzurun ve güvenin olduğu, şehit haberleri olmayan bir yıl olması en büyük dileğimiz’ diye özetledikten sonra bir esnaf temsilcisi olarak düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Geçen yılı değerlendirirken çok acılar çektiğimizi ifade etmiştim. Bu yeni yılda en büyük dileğimiz ülkede

barış, huzur ve güven ortamının tesis edilmesidir. Unutmamalı ki huzur varsa mutluluk vardır. Mutluluk varsa orada başarı vardır. Bu aile hayatında da aynıdır. Evinde huzurlu olan bir insan mutludur ve bu mutluluğu işine de yansır başarılı olur. İnşaallah ülkemizde bu saydıklarımız yeni yılda gerçekleşir. Devlet tüm şer güçleri ile amansız bir mücadele veriyor. Allah muvaffak etsin, güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin. Ülke ekonomisinin ayakta kalabilmesi için çalışan ve üreten bir toplum olmak zorundayız. Küçük esnaf biterse bu silsile yoluyla tüm sektörleri etkiler. O nedenle devletimizin geçen yıl uygulamaya koyduğu sıfır faizli krediyi yeniden gündeme getirmesi ve esnafı canlandırması gerektiğine inanıyorum.”

İLK OLARAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM

Yalvaç’ta esnafın sadece 4 ay çalışıp 8 ay hazırdan tüketmesinin olumsuz etkileri olduğuna değinen Kooperatif Başkanı Sürmeli Yağcı, ‘Yalvaç’ta piyasanın 12 ay boyunca canlı kalabilmesi için bazı şeylerin devreye girmesi lazım. Benim naçizane görüşüm ilk olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesidir. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Nuri Dirik ile yaptığımız bir görüşmede OSB’den yer

isteyen ciddi firmalar olduğunu ifade etmişti. Bunlardan biri mesela süt ve süt ürünleri işleme fabrikası. Düşünsenize burada öyle bir işletme kurulduğunda süt üretimi oldukça iyi olan Yalvaç’ta neler değişir.

İstihdam, üretim artınca piyasada da canlanmada olacaktır. İkincisi cezaevinin yapımının bir an evvel tamamlanıp açılmasıdır. O zaman personelidir, Jandarmasıdır, tutuklusudur derken en az bin kişinin nüfusa eklenmesi demektir. Ekmekçisinden, bakkalına, eczacısından tuhafiyecisine kadar her kesim

faydalanacaktır. Bildiğim kadarıyla hastanedeki uzman doktorların tamamlanması da bu sayede olacaktır. Diğer bir konu da ilçemizde bulunan yüksekokullardaki öğrenci kontenjanlarının artırılmasıdır. Belki hayal ama ben diyorum ki şurada 10 bin öğrenci olsa ne iyi olurdu. Sağlık Meslek Yüksekokulu ile birlikte 4 yüksekokulumuz olacak. Her birinde 2 bin 500 öğrenci çok uçuk bir düşünce olmaması gerekir diye düşünüyorum’ diye konuştu.

TOKİ BURAYA ŞART

EKK Başkanı Sürmeli Yağcı bu beklentilerinin gerçekleşmesi için evvela ilçede altyapıya ihtiyaç olduğunu dikkat çekerek ‘Nüfusun artması ile konut ihtiyacı doğacak. İlçede kiralar ve daire fiyatları aldı başını gidiyor. Yalvaç’a TOKİ mutlaka ucuz konut yapmalı. Gazetenizin yaptığı ankette gösterdi ki bu memlekette TOKİ konut yapsın diyen çok insan var. Eskiden insanlar oğlunu evlendirince bir yere bırakmaz aynı çatı altında 2-3 aile bir arada yaşarmış. Şimdi gelin-kaynana ile geçinemiyor diye daha ilk günden herkes ayrı eve çıkarıyor. Bu insanların çoğu kirada yaşıyor. Çayboyunda 140 bin TL eden bir daire şimdi 300 bin liraya satılıyor. Bu vatandaş nasıl konut alsın ki. TOKİ’nin buraya en kısa zamanda el atması gerektiğine inanıyor ve destekliyorum’ diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber 524 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...