Şirketlere yüzde 15 fiyat avantajı

6 Şubat 2017 14:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülke bazında yerli malı kullanımını artırmak ve başta kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketler olmak üzere tüm kesimlerde ithalat bağımlılığından uzaklaştırmak  amacıyla ‘yerli malı kullanımı’ konusunda çalışma başlatarak tüm İl Müdürlüklerine bu konuda genelge gönderdi.

Bakanlığın başlattığı çalışma ile ilgili olarak bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, bundan böyle kamu mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler için %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek; “Ülkemizin ekonomide en büyük mal ve hizmet alıcısı, kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Ülkemiz sanayisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilmesi için ithalata bağımlılığın azaltılması gerekmektedir. Sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulabilmesi, üretimde kullanılan yüksek teknolojili girdilerin ithal edilmesi yerine bunların yurt içinde üretilmesine bağlıdır. Yerli girdi kullanımının arttırılarak yerli ürün üretilmesine katkı sağlayabilecek en önemli mekanizmalardan birisi de kamu alımlarıdır.

Kamu alımlarında Ar - Ge ve inovasyon faaliyetlerine katkı sağlayacak yaklaşımların benimsenmesi ithal edilen ürünlerin yurt içinde üretilmesini ve ihraç piyasalarında yerli firmaların etkinliğini attıracaktır. 2015 yılı itibariyle 148,50 milyar TL olan kamu alımları, ülkemizin teknoloji geliştirmesine, sanayi uygulama deneyiminin derinleşmesine ve markalaşmış teknolojik ürün sayısının artmasına katkı sağlaması açısından önemli bir fırsattır. Diğer bir ifadeyle, yerli sanayinin üretim kapasitesinin ve teknoloji yoğunluğunun artırılması için kamu alımları önemli bir sanayi politika aracıdır.

Kamu alımlarının programlanması, yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması üretim odaklı, sürdürülebilir büyüme ve sosyal refah için elzemdir. Bu kapsamda Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde ilk olarak 2011 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarından, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yöneticilerin bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri talep edilmiştir.

Ayrıca, Kamu İhale Kanunu'nda 19 Şubat 2014 tarihinde yapılan değişiklikle, kamu mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. Buna göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından belirlenen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri için %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunlu hale gelmiştir.

Bu itibarla, Belediye, İl özel idaresi ve kamu kurumlarının ihalelerinin yerli malı açısından takip edilmesi, yerli üreten firmaların ihaleye girmesinin teşvik edilmesi ve ihaleyi yapan idareler ‘Yerli Malı’ tebliğinden haberdar edilmektedir. İhtiyaç duyulan yerli üretici ve yerli ürün bilgilerinin ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğünden destek alınarak; kamunun mal alımlarında yerli malı alımının önceliklendirilmesi ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi sağlanacaktır” dedi.

 

Bu haber 545 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...