“Başka şehir gümrüklerinden yapılan ihracatımızı şehre çekmek zorundayız”

6 Şubat 2017 15:03

Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği'nin konuğu olan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye'de yaşanan olumsuzluklara rağmen 2016 yılında Isparta'nın ihracatını yüzde 12 artırdığını söyledi.

Isparta Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği, 'Biz Bize Programları' kapsamında ilk olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen'i konuk etti. IGSİAD Başkanı Hasan Büyükçam ile yönetim kurulu ile 40'a yakın üyenin katılımıyla gerçekleştirilen programda Isparta ekonomisine dair sohbetler yapıldı, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, IGSİAD'ın davetinden ötürü teşekkür etti. Isparta için iş insanlarını biraraya getiren dernekleri önemsediğini kaydeden Başdeğirmen, "Isparta Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği güçlü bir dernek. IGSİAD'a ve IGSİAD gibi derneklere şehrimiz için ihtiyaç var. IGSİAD, hep iyi projeler üretti. Bundan sonra da böyle gidecektir" dedi. Son açıklanan TÜİK nüfus sonuçları ile dış ticaret rakamlarını değerlendirerek konuşmasına başlayan ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta'nın nüfusunu artırmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Başdeğirmen, Biz Bize sohbetinde şu konulara değindi:

4500 ÖĞRENCİ KAYDINI ISPARTA'YA GETİRDİ

"Bugünlerde şehrimizin için 2 güncel rakam açıklandı. Birisi nüfus, diğeri ihracat. Isparta'nın nüfusu 425 bin bandı üzerinde kaldı. Eğer 425 binden daha az olsaydık milletvekili sayımız 3'e düşecekti. Üniversite öğrencilerimizle ilgili çalışmalar yapıldı. Öğrenci Konseyi'ne teşekkür etmek gerekiyor. Biz de destekler verdik. 4500 öğrenci kaydını Isparta'ya getirdi. Bize düşen bundan sonrası için bu öğrencilere şehrimizi sevdirmek.

2017 İÇİN UMUTLUYUM

2016 yılında yaşanan çeşitli olumsuzluklara rağmen, 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen ihracat açısından iyi geçti. Ispartamızın ihracatı 2016'da yüzde 12 oranında arttı. 2017 yılı için umutluyız. Geleceğimize güvenle bakıyoruz. Hükümetimiz destek paketlerini açıklıyor. Can Suyu Projesi yeniden hayat bulacak. Piyasalar hareketlenecek. Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı konumunu ilimiz için çok iyi kullanıyor. Kaynak noktasında sıkıntı yaşamıyoruz. Said Yüce Milletvekilimiz de Isparta için çabalıyor.

DAHA ÇOK İHRACAAT

İhracat rakamlarımızı incelediğimiz de 60 milyon dolarlık kısmının mermerden olduğu görülüyor. Ancak mermerin tamamı kayıt altında değil. Isparta dışından gelen 45 firma var, bunlar ihracatını merkezinden gösteriyor. Mobilyada 18 milyon dolarlık ihracatımız var. 20 ülkeye mal gönderiyoruz. Meyvede 25 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Meyvenin sanayileşen ürünlerinden ise 14 milyon dolarlık dış pazar payımız var. Çin'e mermer, Fransa'ya gülyağı, Almanya'ya yaş meyve ve sebze, Amerika'ya yine mermer, İngiltere'ye halı satıyoruz. Isparta'nın ihracatını artırmak zorundayız.

Hedefimiz 2017 için 300 milyon dolar. Kaydımız dışında olan yani başka şehir gümrüklerinden yapılan ihracatımızı ilimize çekmek zorundayız. Sayın Valimiz bu konuda bize destek veriyor. İhracat rakamının yüksek olması ilimizin değerlendirilmesinde önemli bir etken. Ankara, bir ili değerlendirirken ihracatına, istihdamına bakıyor. ITSO olarak kayıtsız istihdamla mücadele ediyoruz. SDÜ ile işbirliğinde proje uyguluyoruz. Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 40 oranında. Isparta'da ise bu oran yüzde 33. Her 3 kişiden 1'i kayıt dışı. Kayıt dışılığı önlemek zorundayız.

ISPARTA, ÜLKENİN CARİ AÇIĞINI KAPATAN BİR KENT

Isparta'nın ihraç ürünlerini incelediğiniz zaman özdeğer mamüllerimiz olduğunu görüyoruz. Başkalarının ihracatı çok ama ithalatı da çok. İthal ettiği malı ihraç etmiş. Biz de öyle bir şey yok. 45 milyon dolar olan ithalatımız 2016'da 88 milyon dolara çıktı. Ülkenin açığını kapatan konumda olan bir kentiz. Bu yıl ithalatın artmasının sebebi TKDK destekleri kapsamında ilimize 23 tane soğuk hava deposu yapıldı. Bu tesislerin teknolojileri Avrupa ülkelerinden ithal edildi."

Bu haber 612 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...