“Karma Organize olduktan sonra 12 Parselin satışını gerçekleştirdik”

7 Şubat 2017 16:25

Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, karma olmadan önce 30 firmanın faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, “Karma olma sürecinden sonra 30 işyerinden 5 işyerimiz deri, 5 ahşap, 2 parsel de metal için onaylandı. Dolayısıyla 12 parselin satışını gerçekleştirmiş olduk. Şuanda 3 parselimiz var” dedi.

Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, deri ihtisas organize sanayi bölgesinin, karma organize sanayi bölgesi olma sürecini anlattı. Bıtrak, şunları söyledi: “Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak 1997 yılında kamulaştırma işlemlerine başladı. Şuanda 2017 yılındayız, bu uzun bir süreç. Kamulaşma bölgesi şuan ki bulunduğumuz yerdi. O zaman için doğru ya da yanlış yapıldı, şehre yakındı veya uzaktı, bunu tartışmak istemiyoruz. Neticede o bölge organize sanayi bölgesi olarak kamulaştırma alanına girdi. Biz 2004 yılından sonra da altyapı faaliyetlerine başladık. ÇED raporu alındı ve bölgenin hakim rüzgarları değerlendirilerek orası uygun görüldü. O zaman ki yönetim ve Isparta’da bu işle ilgili olanlar orayı benimsediler ve kabul edildi. Bunu şuanda tartışmanın anlamı yok. Ama biz göreve geldikten sonra bu alanın şehir merkezine yakın olmasından dolayı belediye ile kurduğumuz temaslar çerçevesinde bize yakın bölgelerde istimlak alanının olmaması tavsiyesinde bulunduk. İnsanların orada belli arazileri var. Şu anda güzel bir bölge olmasından dolayı orada yapılaşma oldu. Davrazkent bizim bölgemize 50 metre mesafede. Baktığınız zaman kanun çerçevesinde organize sanayilerin 1 kilometre çapında organize sanayiler olmaması lazım. Bunları tartışmak istemiyoruz.

2009 yılında fiziki olarak oraya yatırım yapmaya başladık. 2013 yılında arıtma tesisimiz işlemini yapmaya başladı. Devlet organize sanayilere ciddi destek veriyor. Isparta Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kredilendirilebilen en son organize. Biz bunun geri ödemelerini yapmaya başladık. Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ilk yatırımcı sayışımıza baktığımızda oraya talep 62 işyeri olacak şekilde talep vardı. Birinci etabımızı ona göre program içerisine aldık ve arıtmamızın kapasitesini ona göre yaptık. Geçiş döneminde maalesef 30 işletmeci oraya yatırım yapmak için bizden arsa talebinde bulundu. Biz kredilerin ödemesinde ciddi zorluk içerisine düştük. Isparta’nın ciddi olarak düzgün sanayileşmesi için çaba gösteriyoruz. Orada devlet bir yatırım yapmış. Bu yapılan sanayi bölgesinin işlevsel olarak yüzde 100 doldurmak zorundayız. Orada kurulacak bir sanayi bölgesi ve yatırımcı Isparta ekonomisine katkı sağlayacak. Biz bunlar için mücadele ettik. Biz ihtisas olduğumuz için karmaya dönüşümüz çok zordu. 3,5 yıl mücadele verdik ve prosedürlere uygun şekilde yapalım istedik.

Deriyle ilgili buraya bir yatırım gelmeyeceği kanısına vardık. Hatta bu süreçte Yalvaç’ta deriyle ilgili çalışan firmalara teklif götürdük. Buraya gelin biz size düşük maliyetle arsaları verelim dedik. Ama pek olumlu bakmadılar. Ondan sonra karma için çalışmalara başladık. Bu süreçte bağlı olduğum ITSO ciddi destek verdi. Neticede 3,5 yılda karma OSB için olur aldık. Geçen yılın Mart ve Nisan ayında onaylandı. Karma OSB olarak faaliyetlerimizin devam etmesine yönelik kanun tasarısı çıktı. Geri ödemelerimiz ciddi birikintisi içerisindeyiz. Biz 2012 yılının geri ödemesini 2016’da anca yaptık. Temerrüte düşme durumuz var. Esnaf, yatırımcı bundan ciddi şekilde olumsuz etkilenecek. Bununla ilgili arsa satışları başladı. Şuanda bulunduğumuz bölgeye boş kalan parsellerden ahşap sektöründen 5, metal sektöründen de 2 firmamız arsa talebinde bulundu. Arsalarını onlara verdik. 3 firmamız da inşaatlarına başladı. Bu satışlardan gerçekleşen gelirler doğrultusunda 2016 yılında yaklaşık 2 milyon 350 bin lira gibi bir ödemeyi gerçekleştirdik. Bu da 2014 ve 2015’te ödememiz gereken geri dönüş ödemelerini bitirmiş olduk.”

Karma OSB olmadan önce 30 firmanın faaliyetlerine devam ettiğini belirten Bıtrak, “Karma OSB olunca metrekarelerde bir revize yaptık. Çünkü Karma OSB’lerde en küçük parselin 3 bin m2 olması lazım. İmar revizyonu yaparak en küçük parselimiz 3 bin 150 m2 ve katları olarak revize ettirdik. Arada kalan 5 parseli deri için stok olarak gösterdik. 30 işyerinden 5 işyerimiz deri, 5 ahşap, 2 parsel de metal için onaylandı. Dolayısıyla 12 parselin satışını gerçekleştirmiş olduk. Şuanda 3 parselimiz var. Birisi 6 bin küsur, birisi 5 bin, birisi de yaklaşık 4 bin m2 alan.

İkinci etap yeni bölgemizde yaklaşık 60 parsellik bir alanımız var. Orası şuanda istimlak sahası içerisinde. Biz yatırım a.ş. insanları olduğumuzdan dolayı o bölgenin yatırıma dönüşmesi için hayaller kurmaya başladık. Hayallerimizin gerçekleşmesi için çabalarımız başladı. Bu süreçte yapmamız gerekenler var. İlk önce geriye dönük borçlarımızı ödeme programına almamız lazım. Şuanda yaptığımız çalışmalarda devlete olan borcumuz ciddi bir program içerisinde. 2-3 yıl içinde bu borçların sıfırlanmasını öngörüyoruz.

10 kişi ve üzeri personel çalıştıran firmalara yüzde 50 bedelsiz olarak geri dönüş yaptılar. Örneğin oradaki bir yatırımcının arsa ve altyapı maliyetleri 400 bin lira, bunun yüzde 50’sini devlet hibe etmiş oldu. Bundan yararlandık ve borçlanması gerçekleştirildi. Burada yatırımcıya ciddi bir destek oldu. Oradaki sanayicimiz devlete olan borcunu ödemeye başladı. Şuanda herhalde 5. taksitini ödedi. Bunu 8 takside bölmüştük. İkinci etap için kredi almamız söz konusu değil. İkinci etabı 3’ e böleceğiz. Birinci, ikinci ve üçüncü etap olarak kamulaştırarak yatırımcının hizmetine sunacağız.  Bir firma geldiğinde onun adına alıp, altyapısını yapıp, onun bir an önce orada işe başlamasını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 578 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...