Sistem Değişikliği ve Beka Meselesi-3

11 Şubat 2017 10:23

Sistem Değişikliği ve Beka Meselesi-3

 

Op.Dr.Levent Başyiğit                 

Türkocakları Isparta Şubesi Başkanı

  

                Bu 18 madde'li Anayasa değişikliği paketinin referandumda kabul edilmesi hâlinde, sistem uygulanmaya geçilmeden önce birtakım tedbirlerin hayata geçirilmesi elzemdir. Mesela, bu durumda seçim barajının kaldırılması veya en fazla yüzde üç olması düşünülmelidir, zira barajın varlık sebebi yönetimde istikrar sağlamaktı. Yürütme erki cumhurbaşkanına tevdi edileceğine göre denge ve denetleme boyutu da dikkate alınarak millî iradenin Meclis’te mümkün olan en geniş şekilde temsil edilmesi şarttır. Bunun yanında cumhurbaşkanının, “parti yöneticisi olmaması, yönetici ise seçildiği takdirde yönetim görevinden istifası” da kanunla düzenlenmelidir. (Seçilmiş cumhurbaşkanına, atanmış yardımcılarının değil seçilmiş meclis başkanının vekâlet etmesi gerekirdi; maalesef referanduma sunulan metinde bu yapılmamıştır.). Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ön seçimle adaylığın yüksek bir oranda sağlanması da bir başka gerekliliktir. Ancak bu ve benzeri tedbirler hayata geçirildiği takdirde güçlü yürütmeyi dengeleyecek bir yasama organı ve dolayısıyla nispeten bağımsız bir yargıdan bahsedebiliriz.

                Biz bu süreçte çatışmacı ve ötekileştirici bir üslup ve söylemi kesinlikle tasvip edemeyiz. Siyasiler bunu yapabilirler ama Türk milletinin birliği davasına kendini adayan Türk Ocaklılar bunun dışında kalmalıdırlar. Türk Ocaklılar zaten, kendi hür vicdanlarıyla, hür fikirleriyle kendi reylerini ortaya koyabilen, fikir namusuna sahip fertlerdir. Her halükârda, kurumsal yapı olarak parti siyasetine karışmamak ilkemizin de doğrultusunda yürütülecek propaganda faaliyetlerinde yer almamız söz konusu değildir. Biz ancak ilmî ve fikrî açılardan tespit ve tekliflerimizi dile getirmek ve bunu milletimizle paylaşmak durumundayız.

Türk Ocakları Genel Merkezimiz anayasa konusunda, bu konunun tartışılmasına paralel olarak görüşlerini açıklamış, hatta zamanında bir kitapçık hâlinde Meclis’e ve kamuoyuna sunmuştur. Pek çok vesile ile de bunları tekrarlamıştır. Mesela, 3 Haziran 2011 tarihli Gerede Toplantısı Bildirisi’nde şunlar ifade edilmiştir:

                “Seçimlerden sonra teşekkül edecek Meclis’in gündemine Anayasa değişikliğinin gelmesi muhtemeldir. Çeşitli çevre ve zeminlerde tartışılan ve teklif edilen, devletimizin kuruluş felsefesini değiştirmeyi amaçlayan görüşlere itibar edilerek devletimizin adının, vasfının tartışma konusu yapılması büyük sosyal çalkantılara sebep olacak; meydana gelecek istikrarsızlık, ülkenin idaresini güçleştirecektir. Meclis’te yer alacak partilerin, bu gerçeği nazar-ı dikkate alarak söz konusu hususların müzakereye açılmasına dahi izin vermelerini mahzurlu görmekteyiz.”

En son yapılan Şube Başkanları istişare toplantısında (15 Ekim 2016 Ankara) yayımlanan bildiride ise “Emperyalist güçlerin ülkemiz üzerindeki planlarını gerçekleştirmek için son hamlelerini yaptığı bu günlerde, sistem tartışmaları ile yeni iç çatışmalara sebebiyet verilmemeli; böyle bir tartışmanın zaruret olması hâlinde ise her meseleyi istişare ve uzlaşma kültürü çerçevesinde müzakere etmeliyiz. Millî devlet, üniter yapı ve kuvvetler ayrılığını teminat altına alarak demokratik cumhuriyeti güçlendirmeliyiz.” ifadesi yer almıştır.

                Kuruluş amacı “Türk milletini yüceltmek” olan ve “parti siyasetinin dışında” kalmayı ilke edinen Türk Ocakları, milliyetçilik anlayışının tabii bir sonucu olarak millî iradeye, onun vereceği karara saygılıdır. Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü hâl şartlarında millî iradenin sağlıklı bir şekilde tecellisinin ne derecede mümkün olduğu tartışmalı olsa da büyük Türk milletinin basiret ve ferasetine güvenmekten başka çıkar yol yoktur. Temennimiz, ülkemizin en kısa zamanda ve en geniş mutabakatla, Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi, millî devlet ve üniter yapı temelinde yapılacak olan yeni ve millî bir anayasa ile güçlü bir yürütme, güçlü ve icrayı denetlemekte etkili bir yasama ve bağımsız ve tarafsız bir yargıdan oluşan dengeli bir sisteme kavuşmasıdır.

 Mevla görelim neyler/Neylerse güzel eyler.

                                                         

Bu haber 597 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...