Enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirildi

13 Şubat 2017 16:23

02 Mayıs 2017 tarihi itibaren tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi'nin ibraz edilmesi zorunlu hale geldi. Enerji Verimliliği Danışman Şirketi sahibi Fatih Meydan, 2011 yılından önce yapılmış tüm binalar için enerji kimlik belgesi alınması gerektiğini söyledi. Artık her evin enerji kimlik belgesi olmak zorunda. Çünkü bu belge ile evin enerji performansı belirlenecek. Evi satarken ya da kiralarken enerji kimlik belgesine de bakılacak. Enerji Kimlik Belgesi verme yetkisine sahip olan Arma Yalıtım Ltd. Şti. İşletmecisi Fatih Meydan, özellikle 2011 yılından önce yapılan binaların sahiplerini uyardı. Bu binalar için de 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi alımının zorunlu olduğunu belirten Meydan, şu açıklamalarda bulundu:

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLU

"Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi, Türk kanun ve yönetmeliklerine göre zorunlu göstergedir. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinde tanımlanmış 50 m² üzerinde inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale gelmiştir. Enerji Kimlik Belgesi bir binanın enerji performansını gösteren kimlik belgesidir.

•   Tıpkı beyaz eşyaların üzerinde gördüğümüz enerji sınıfı etiketlerindeki gibi bir binanın A– G harfleri aralığında temsil edilen enerji sınıfını belirler.

•   A harfi en iyi performans sınıfını  G harfi ise en düşük performans sınıfını temsil etmektedir. 2011 yılından önce yapılmış tüm binaların Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2 Mayıs 2017 ye kadar süre tanınmıştır.

ALIM VE SATIM DEĞERİNİ ETKİLEYECEK

02 Mayıs 2017 yılından itibaren tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Enerji kimlik belgesi almadan önce binanızın yalıtımını TSE 825 e uygun kalınlık ve standartlarda bir uygulama yapmanız menfaatlerine olacaktır. Isparta ilimiz için yalıtım kalınlığı 6 cm dir. C sınıfının altında çıkan binalarda 2017 yılından itibaren yapılacak düzenlemeler ile binaların enerji sınıfına göre bir vergilendirme sistemi getirileceği bilinmektedir.

BELGE BİNA GİRİŞİNE ASILACAK

Alım Satım ve Kiralama gibi işlemlerde enerji kimlik belgesi tercih sebebi olacaktır. Enerji Kimlik Belgesi’nin bina girişine rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılması Yüksek enerji sınıfına sahip binaların değerini artıracaktır. Ayrıca Enerji Sınıfı yüksek olan binaların yalıtımı, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kaliteli ve verimli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Önümüzdeki dönemde devlet tarafından binanın enerji sınıfı seviyesine göre özendirici vergi indirimleri uygulaması yapılacaktır. Bununla ilgili çalışmaları devam etmektedir. Bu nedenle Enerji Sınıfı yüksek olan binalara olan talep gün geçtikçe artacaktır. Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ YETKİLİ

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihdam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl geçerlidir. Eğer ihtiyacın değişeceği bir uygulama yapılması durumunda belgenin 1 yıl içinde değişmesi gerekir. Bu nedenle binada yapılması gereken değişikliklerin Enerji Kimlik Belgesi almadan önce yapılması binanın menfaatinedir. 2011 yılı öncesinde yapılmış tüm bina sahipleri ve yöneticilerine

ENERJİ KİMLİK BELGESİ konusunda yardımcı oluyoruz, konu ile alakalı Ispartalı hemşerilerimiz bizimle iletişime geçebilirler. Mantolamasını kendi firmamızın yaptığı binalarda ücretsiz olarak enerji kimlik belgesi vermekteyiz."

 

 

Bu haber 608 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...