Öncü Araç İtfaiyeyi güçlendirdi

14 Şubat 2017 16:35

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesine kazandırılan öncü araçla özellikle otoparklar, arazi ve dar sokaklar ile araç yangınlarına daha hızlı müdahale imkânı elde edildi.  Araç parkuruna dahil edilen öncü araç yüksek basınçlı mikronize pompa sistemine sahip. 300 litre su tankına sahip araçtaki bu miktar 5 tonluk bir itfaiye aracının yapabileceği müdahale imkânına sahip bulunuyor. Yine araçta iki adette köpük tankı bulunuyor.

Isparta’da özellikle otopark yapımlarına ağırlık verilirken, bu otoparklarda yaşanabilecek olumsuzluklara müdahale de ön planda tutuluyor. Bundan hareketle Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne acil müdahalelerde kullanılmak üzere öncü araç alındı. Alınan araç Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın tarafından kamuoyuna tanıtıldı.

Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Isparta’daki araçların girmekte zorlandığı dar sokaklarda meydana gelebilecek yangınlar ile otoparklarda yaşanabilecek olumsuzluklara anında müdahale amacıyla itfaiye müdürlüğüne öncü araç alındığını söyledi. Günaydın, “Şehrimizde şu anda 5.otoparkı yaptık. Bu otoparklarda yaşanabilecek yangınlarda bu araç imdada yetişecek. Bu araçta 300 litre depo bulunuyor. Bu araçtaki teknik sayesinde içeriye giremeyecek büyük itfaiye aracının yaptığı müdahalenin çok üzerinde bir müdahale gerçekleştirebiliyor. Bu çok önemli bir araç. Kapalı otoparklar, dar sokakları bulunan illerin bu imkanı değerlendirmesi gerekiyor. Biz değerlendirdik. 300 litre suyu püskürttüğünüzde dağılmıyor, yangın üzerine çöküyor, böylelikle az suyla çok etki yapan bir kapasiteye sahip oluyor. Kapalı otoparkları yaparken, bu aracı bu teknolojiye de ilimize kazandırmış olduk” dedi.

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne kazandırılan öncü araç sayesinde yangınlara mikronize su ile müdahale edilebilecek. Bu sistem sayesinde itfaiye araçlarına göre 10-20 kat daha az su kullanılarak söndürme ve soğutma yapabiliyor. Yine yangın anında 40 metrelik hortumu ve özel tabancası sayesinde tek bir personelle yangına hızlı ve etkili müdahale edilebiliyor. Araçta yine sistem üzerinde köpük tankı bulunuyor. Sistem yüzde 3 veya 6 oranında köpük atabiliyor, yüksek basınçla püskürtülen köpük yanan maddenin üzerini kaplıyor yangının ısısı ile film tabakası oluşturarak oksijenle temasını kesiyor ve böylece söndürme işlemi gerçekleşmiş oluyor.

 

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...