“Ispartalı üreticilerimizi güvence altına almak istiyoruz”

17 Şubat 2017 18:31

Tarsim Antalya Bölge Müdürlüğü İle Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa organize edilerek düzenlenen toplantıda üreticiler ile bir araya gelinerek, 2017 yılındaki Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM uygulamaları hakkında bilgi alış verişi yapıldı. Toplantıya Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet TUĞRUL, İl Müdür Yardımcısı Ayhan YAMAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma KURT AYDIN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali BAYRAKLI, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mehmet KOBUK, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can SELÇUK ve bazı oda başkanları da katıldı.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonun da ilk olarak İl Müdürlüğü teknik personeline bilgi veren TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, Merkeze bağlı Köy Kasabaların, Muhtar ve çiftçileri ile bir araya gelerek yaptırılan sigorta poliçelerine karşılık zarar gören ürünlere yapılan ödemelerden bahsetti.

Bir sunum ile sistemin nasıl çalıştığını anlatan Değer, Tarsim bilindiği üzere kar amacı gütmeyen devlet destekli bir kuruluştur. Çiftçimizin, üreticimizin doğal afetler nedeniyle gerçekleşen ürün kayıplarında, poliçelerine denk ürünlerine göre zarar gören kısımlarını ödeyerek gerçekleşen zararı minimize ediyoruz. 2017 yılında ürün yelpazesini genişleterek zirai ürünler, hayvancılık işletmeleri, su ürünleri işletmeleri ve kümes hayvanları başlığında bir çok ürünü sigortalıyoruz. Bunun yanında sigorta poliçe bedellerinde de %60'a varan devlet desteği bulunmaktadır. Yani poliçe bedelinin yüzde altmışlık kısmını devlet, kalan kısmını ise üretici ödemektedir. Dedi.

Bir çok sigorta acentesi ile anlaşmaları olduğunu söyleyen Tarsim Antalya Bölge Müdürü, üreticinin doğrudan bu acentelere müracaat ederek sigortalatmak istediği ürüne veya işletmesine ait sigorta bedellerini görebilmekte olması nedeniyle de büyük kolaylıklara sahip olmuş olduklarını belirtti. Ayrıca bu toplantılarla üreticinin karşılaştığı sorunları ilk ağızdan dinleyerek yerinde ve doğru tespit ile oluşabilecek sorunları engellemek ve çözmek istediklerini dile getirdi.

Toplantının soru cevap kısmında üreticileri dinleyen Değer, burada bizlere iletilen sorunlar var ise bizim gelişimimize katkı sağlayacaktır. Bu konuşulanlar not edilerek Genel Müdürlüğümüze rapor edilecek ve çözüm arayışına girilecektir. Isparta'nın iklim şartlarından dolayı bir çok çiftçimiz mağdur olmaktadır. Bizde bu mağduriyetleri giderebilmek için varız, Isparta'lı üreticilerimizin bu sisteme dahil olmaları, işletmelerini sigortalatmaları ile kendilerini güvence altına almak istiyoruz. Diyerek sözlerine son verdi.

 

 

Bu haber 641 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...