Tarım ürünleri ihracatında Körfez ve Kazak pazarına tanıtım hamlesi

18 Şubat 2017 10:44

Antalya tarım sektörüne yönelik iyileştirme ve alternatif oluşturma amacıyla Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu himayesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde tarım sektörüne yönelik 2 yeni tanıtım programı hazırladı. Yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerine yeni pazarlar oluşturma, mevcut pazarları da geliştirmeyi hedefleyen tanıtım ve işbirliği programlarına başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinden 38 kişilik heyet ile Kazakistan’ın Güney Kazakistan eyaletinden de 11 kişilik heyet katılıyor. Bir gün arayla Antalya Kemer Beldibi’ne gelen ticari heyetler, Antalya’daki 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nın yanısıra Antalya Toptancı Hal ile firma ziyaretlerini gerçekleştirip Antalya, Isparta ve Burdur’dan tarım, tohum ve sera firmalarının temsilcileri ile toplantılarda biraraya gelip yeni işbirliği fırsatları arayacak.

Tarım, gıda ve örtüaltı üretim ihracatını artırmayı hedefleyen tanıtım programının ilki Kazakistan’a yönelik BAKA, Antalya Kazakistan Konsolosluğu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Güney Kazakistan eyaletinden 2’si basın mensubu 11 kişilik heyet, ilk gün Antalya Toptancı Hali’ni ziyaret etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hallerden Sorumlu Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, yaş meyve ve sebze, tohum ile sera imalat alt sektörleriyle ilgilenen heyet üyelerine Antalya’nın Türkiye’de tarım ürünlerinin üretimindeki önemli yeri, üretilen meyve ve sebzeler, miktarları ile ilgili bilgiler verdi. Hal Tüccarlar Derneği Başkanı Adem Özaydın da, Kazak heyete haldeki çalışmaları anlatarak firmaları gezdirdi.

Toptancı hal gezisinin ardından Kazak heyet, 24’üncü Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı ANFAŞ Food Product 2017’ye geçti. Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun standının onur konukları olarak günün yöresel menüsü Ankara yemekleri ile ağırlanan heyet üyeleri, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen aşçılarla birlikte fotoğraf çekilip teşekkür ettikten sonra stantları gezdi.

VALİLİK ZİYARETİ

Kazak heyeti Antalya Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata kabul ederek üst düzeyde bilgilendirdi. Konuk heyet, Antalya ve bölgede firmalardan ürün alımı, Kazakistan’dan sera ve diğer alanlarda ortak yatırım konularında görüşmeler yapacaklarını söyledi. Antalya’nın hem turizm hem de bir tarım şehri olduğunu hatırlatan Vali Yardımcısı Büyükata, “İşbirliği yapmaktan mutlu olacağız, inşallah gelecekte işbirliğimiz devam edecektir. Kazakistan kardeşimiz, tarihi birlikteliğimiz geçmişimizle beraber aynı hatıratı taşıyan insanlarız. Hoşgeldiniz, Kazakistan’a sevgi ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ TİCARİ HEYETİ

Kazak heyetten bir gün sonra da Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn’den üst düzey firma yetkilisi 38 kişi Antalya’ya geldi. Tarımda önemli hedef pazarlardan Körfez ülkelerine yönelik program; BAKA, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), ANFAŞ Antalya Expo Center, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği, Rixos Beldibi Otel’in destekleri ile hazırlandı.

Antalya, Isparta ve Burdur’dan gıda ve örtüaltı üretimi ihracatını artırmayı, yeni ticari işbirlikleri ile yatırımlar hedefiyle hazırlanan program kapsamında Körfez ülkeleri ticari heyeti, ANFAŞ 24. Uluslararası Food Product Fuarı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ve firmaları ziyaret edecek. Konuk heyet, 3 günlük program kapsamında, Antalya, Isparta ve Burdur’da işlenmiş ve kuru gıda, yaş meyve ve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ile toplantıda da biraraya gelecek.

Sektör paydaşları ile birlikte hareket ederek tarım sektörüne yönelik ekonomik faaliyetlerini sürdüren BAKA, yaş sebze ve meyvede büyük pazar olan Körfez ülkelerine yönelik 18-24 Mayıs 2016 tarihlerinde tarım sektörü tanıtım programı gerçekleştirerek 26 kişilik ticari heyeti Antalya’ya getirdi. Antalya Toptancı Hal ile firmaları gezip yetkililer ile görüşen Körfez ülkeleri ticari heyeti, başta Antalya olmak üzere Isparta ve Burdur’daki sektörün temsilcileriyle de ikili görüşmelerde yeni bağlantı ve işbirliği için anlaşmaları yapmıştı. Geçen yıl 47 bin dolar olan Suudi Arabistan’a Antalya’dan gıda ihracatı, bu yıl Körfez ülkelerine yönelik tanıtım programının katkısı ile de 1 milyon 300 bin doların üzerine çıktı. Programla, ihracat rakamlarının daha da artırılmasını hedefleyen BAKA, önümüzdeki aylarda Antalya Valilisi Münir Karaloğlu himayesinde Körfez ülkelerine yaş meyve sebze ihracatını artırmak amaçlı bir seyahat planlıyor.

 

 

Bu haber 606 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...