Ulusal Güçbirliği Platformu İsmet İnönü’yü andı

25 Aralık 2012 18:53

Ulusal Güç Birliği Platformu, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü ölümünün 39'uncu yılında andı.

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ölümünün 39’ncu yılı münasebetiyle, Hükümet Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kaymakkapı meydanında basın açıklaması yapıldı.

Ulusal Güç Birliği adına basın açıklamasını CHP İl Başkanı Vedat Şenol yaptı.

İsmet İnönü’nün demokrasinin en önemli koşullarından olan kuvvetler ayrılığı ilkesine özenle uyduğunu belirten Şenol, “Demokratik, Laik,Sosyal ve Hukuk devletimizi Parlementer Meclisimizi ve Üniter yapımızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Şenol açıklamasında; “2.Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü saygıyla anıyoruz. 24 Eylül 1884'de İzmir'de doğan.yaşamı.Ülkesi ve Milleti için mücadelelerle geçen Asker,Devlet ve Siyaset adamı İsmet İnönü'yü rahmet ve minnetle anıyoruz. 13 Nisan 1909'da 31 Mart olayı olarak bilinen gerici ayaklanmanın bastırılmasında Harekat Ordusunda etkin görev almıştır. 1910'da Yemende,1913'de Balkanlarda,1915'de Çanakkalede(Kurmay başkanı),1916'da Doğu cephesinde,1917'de Suriye cephesinde savaşmıştır. Kurtuluş savaşında l.ve 2. İnönü zaferinin komutanıdır.Atatürk'ün deyimiyle Milletin maküs talihini de yenen zaferin komutanıdır. Kurtuluş savaşının kazanılmasında çok önemli rol oynamış,Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız bir devlet olmasını sağlayan Lozan antlaşmasını yönetmiş ve imzalamıştır. Cumhuriyetimizin 2.Cumhurbaşkanıdır.Çok kez yaptığı başbakanlık dönemlerinde Atatürk devrimlerinin hayata geçirilmesini sağlamış ve Milli kalkınmada önemli rol oynamıştır. Atatürk'ün ölümünden sonra Cumhuriyet Halk Partisinin uzun yıllar Genel Başkanlığını yapmıştır.Bu dönemlerde çok partili demokratik hayata geçişi sağlamıştır.1961 Anayasasının yapılmasına ışık tutarak Devletin, Demokratik Laik Sosyal ve Hukuk devleti olmasını sağlamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan 924 Anayasasında,Demokrasinin en önemli koşullarından olan Kuvvetler Ayrılığı ilkesine,yönetimleri süresince M.Kemal Atatürk ve İsmet İnönü özenle uymuşlardır. Ama bugün görüyoruz ki oluşturdukları sivil otoriteden,Totaliter bir

yapıya geçmek isteyenler,demokrasinin vazgeçilmez kuralı "Kuvvetler Ayrılığı" ilkesine ısrarla saldırmaktadırlar.Çünkü ayıplarından dolayı hukuka hesap vermekten korkmaktadırlar. Bütün bunlara rağmen Demokratik, Laik,Sosyal ve Hukuk devletimizi Parlementer Meclisimizi ve Üniter yapımızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Bu haber 848 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...