Körfez Ülkelerinden gelen Sebze ve Meyve Ticari Heyeti ile bağlantılar gerçekleştirildi

23 Şubat 2017 18:38

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu himayesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) Antalya ve bölgenin tarım ürünleri ile turizm potansiyelini tanıtma çalışmalarını sürdürüyor. Antalya ve Batı Akdeniz’in başta yaş sebze ve meyvesi olmak üzere tarım ürünlerine yeni pazarlar oluşturma, mevcut pazarları da geliştirmeyi hedefiyle tanıtım ve işbirliği programları hazırlandı. Meyve-sebze alımında toplamda 8 milyar doları geçen pazar hacmine sahip Körfez ülkelerine yönelik BAKA ve TYDTA ana organizasyonunda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Antalya Büyükşehir Belediyesi, ANFAŞ Antalya Expo Center işbirliği ve Rixos Beldibi Otel’in destekleriyle ikinci tanıtım-işbirliği programına; Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt, Yemen, Umman ve Bahreyn’den 38 kişilik sebze ve meyve ticari heyeti Antalya’ya getirildi. BAKA ve TYDTA sektörün aktörleriyle tarıma yönelik ilk organizasyonu Mayıs 2016’da gerçekleştirmiş çok sayıda yeni ticari bağlantı kurulmasını sağlamıştı. BAİB rakamlarına göre ise; iki yıl önce 47 bin dolar olan Suudi Arabistan’a Antalya’dan gıda ihracatı bir yıl sonra 1 milyon 327 bin dolara yükseldi. Aynı tarihlerdeki 11 kişilik Kazak heyetinin katıldığı 5 günlük diğer tanıtım-işbirliği programı ise BAKA, Kazakistan Antalya Konsolosluğu, ANFAŞ Antalya Expo Center ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yapıldı. Yeni işbirliği ve iş bağlantılarının gerçekleştiği her iki tanıtım programı başarıyla tamamlandı.

Körfez ülkeleri ve Kazakistan ticari heyetleri, Antalya’daki 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nın yanısıra Antalya Toptancı Hal ile firma ve sera ziyaretleri gerçekleştirdi. Kemer Rixos Beldibi Otel’de ağırlanan heyetler ayrı ayrı ziyaret ettikleri Antalya Toptancı Hali’nde Büyükşehir Belediyesi Hallerden Sorumlu Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı tarafından Antalya’nın tarım ürünlerinin üretimindeki önemli yeri, üretilen meyve ve sebzeler, miktarları ile ilgili bilgilendirildi. Hal Tüccarlar Derneği Başkanı Adem Özaydın da, yaş meyve ve sebze, tohum ile sera imalat alt sektörleriyle ilgilenen heyetlere haldeki ve sektördeki çalışmaları firmaları gezdirerek yerinde anlattı. Heyetler ürünleri, paketleme ve sevkleri konusunda firma yetkililerinden bilgiler alırken 24’üncü Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı ANFAŞ Food Product 2017’yi de gezdi. ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer de sunumla Körfez ticari heyetine Antalya’nın fuarcılık ve ihracat alanındaki potansiyelini anlattı. Konuk heyet, Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun standında yöresel lezzetleri de tadarak, fuardaki stantları da gezdi.

TANIŞMA VE İKİLİ GÖRÜŞMELER

Körfez ülkeleri ile Kazak heyetler, inceleme ve bilgilenme gezilerinin ardından, Antalya, Isparta ve Burdur’dan sektör temsilcileriyle toplantılarda biraraya geldi. Tarım ve gıda ürünlerinde büyük pazar olan Körfez ülkeleri ticari heyetinin tanışma ve işbirliği toplantısı konuşmalarla başladı. Programın gerçekleşmesinde katkıda bulunanlara teşekkür edilen toplantının açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci, “Yapılacak iş bağlantılarının ülkemize, tüm insanlık için faydalı sonuçlar vermesini diliyorum. Alacağınız tüm ürünlerimiz helal ürünlerdir bunun bilinciyle dostlarıyla alışveriş yaptığınızı özellikle bilmenizi istiyorum” dedi.

İşbirliği, tanıtım, yatırım gibi organizasyonların her zaman yanında yeraldıklarını, destek vermeye devam edeceklerini belirten Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli ise, “İnşallah bu tarz etkinlikler bölgemizdeki etkileşimi artırıp karşılıklı ticaret, yatırım ve turizmi güçlendirir çoğaltır. Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak İstanbul ve Ankara’daki ofislerimiz ve bölgesel kalkınma ajansımız BAKA ile sizlerin hizmetinizdeyiz” diye konuştu.

Körfez ticari heyetine başkanlık eden Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Sebze Meyve Dış Ticaret Komitesi Başkanı Sehaim Seeaad Alghamdi ise, “Bu buluşmanın sevgi kültürü oluşturup hedeflerine ulaşmasını temenni ediyorum. Buluşmalar gerek siyasi gerekse ekonomik ilişkileri geliştirebileceğiz gibi ülkelerimiz arasında bütünlük sağlayabileceğini umuyorum. Arabistan’da hükümetimiz bütünlüğün sağlanması ve ileriye götürülmesinde oldukça kararlıdır. Her türlü alanda olduğu gibi ben ve meslektaşlarım çaba harcıyoruz” dedi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar da, mevcut tarım sektörü ve ürünler hakkında bilgilendirerek ortak çalışma ve işbirliği çağrısında bulundu. THY Kargo Müdürü Ebubekir Kuşak ise, ürünlerin taşınmasında THY kargo olarak her zaman en iyi hizmeti vermek istediklerini, sevkiyattaki sorunların çözümü için çabaladıklarını belirterek, THY Kargo’nun sürdürdüğü çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgi verdi.

İYİ NİYET VE GÜÇLER BİRLEŞİNCE

Sebze- meyvede işbirliği organizasyonunun ikincisinin yapıldığını hatırlatan TYDTA Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA) Sorumlusu Mustafa Göksu da, sürdürülen çalışmaları şöyle anlattı:

“İyi niyetlerle güçler birleşince nelerin ortaya çıkabileceğini göstermesi açısından bu organizasyonlar çok önemli. Antalya’da Rus turistlerin gelmeyişiyle oteller boş kalınca, meyve-sebzeyle ilgili haberler gelmeye başlayınca emanet edilen bölge Arabistan’da Batı Akdeniz ve ülkemiz için ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık ve ilk defa BAKA ile Antalya’da MENA zirvesine 90 gazeteci ve 250 tur firmasını getirerek bu bölgenin Araplara tanıtımı yaptık. Bunun meyvesini geçen sene gördük ve havaalanı girişleri rakamlarına göre buraya gelen Arap turist sayısı yüzde 12 artmıştır. Meyve- sebzedeki sıkıntı için de Körfez bölgesindeki ithalatçıları getirelim ve buradaki sektördekilerle tanışsınlar ticaret olsun dedik ve bunda da çok şükür başarılı olduk. Türkiye artık bir marka oldu dünyada. Israrla haberleşin, selamlaşın ve bağlantılarınızı artırın. Gelin oradaki pazarda şu ihtiyacınızı daha ucuza görürüz diyin, çalışın. Yeni ürün geliştirin ve inanın. Şu gördüğünüz tüccarlar dünyanın her tarafından ürün alan tüccarlar. Ne kadar çok diyolog kurarsanız o kadar çok şeyi öğrenirsiniz. Onun için bir kez daha organizasyonda katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum.”

Toplantı, konuşmalar ve sunumların ardından Körfez ticari heyet üyeleri ile Antalya, Isparta ve Burdur’dan katılan 50 firma temsilcileriyle ikili görüşmelerle devam etti.

‘HAFTADA İKİ TIR ALIM YAPIYORUM’

Mayıs 2016’daki programa katılıp ilk bağlantılarını yapıp ürün almaya başlayanlardan Kuveytli firma Genel Müdürü Rashid Dana, “Antalya’ya iş için ikinci gelişim. Aslında Ürdünlüyüm, 45 yıldır Kuveyt’te yaşıyorum. Dana firması adına programa katıldım. Geçen yılki BAKA’nın toplantısı sonrasında hava kargo ile Antalya’dan gıda ve yaş meyve sebze almaya başladım ve şu anda devam ediyorum. Kiraz, kayısı ve yeşil erik ithalatı yapıyorum, geçen yıl da konteynırlarla Antalya bölgesinden domates ithalatına başladım. Geçen yıl 10 TIR’la başladığımız ithalata haftalık 2 TIR ile devam ediyoruz. Daha önce Mersin ve Antakya’dan alıyorduk Antalya’dan BAKA ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı organizasyonuyla 2016 Mayıs’ında yapılan toplantı ile mal almaya başladık. Sizde gerçekten faydalı güzel ürünler var” dedi. Riyad’ta büyük bir firmanın İş Geliştirme Müdürü olan Samir S. Abualmaaty ise; “Sebze, meyve ve kuru gıda ithalatı yapıyorum. 2016’daki program sonrasında üzüm aldım. İncir almayı düşünüyorum. Meyve sebze ve kahvaltılık mısır gevreği (kornfleks) firmaları ile görüştüm. Amacım Türkiye’yi çok sevdiğim için Türk ekonomisini desteklemek için buradayım, bu amacıma ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım” diye konuştu.

8 MİLYAR DOLARLIK COĞRAFYA

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar toplantı kapsamında yapmış olduğu değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Bir yıl içinde Arap pazarına Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği üzerinden Antalya’dan yaptığımız ihracat 57 bin dolardan 1.5 milyon seviyelerine yükseldi. 8 milyar dolar gıda ithalatı olan bir Körfez ülkeleri coğrafyasından bahsediyoruz. Yolun çok başındayız ve gerisindeyiz. İvedilikle coğrafya üzerine yoğunlaşıp, bilhassa lojistik problemini çözüp dağıtım yoluyla bu pastanın anasını Türkiye’ye getirmek lazım, Türkiye’deki ihracatçının hedefinin bu olması lazım. BAKA’nın da desteğiyle hızla ilerliyor bu proje. Toplantıda herkes bağlantısını yapıyor ama arzu ettiğimiz miktarlar değil.

2015’de kayıtlı 4.5 milyar dolar ithalatı varken bizim oraya yaptığımız 1.5 milyon dolarlık hiçbirşey değil, biz ne zaman onların ithalatının 2-2,5 milyar dolarlık kısmını verir hale geliriz, o zaman ben derim ki yaptığımız işler hedefini buldu. O zamana kadar durmak yok. Lojistikse lojistik, bu ikili görüşmelerse ikili görüşmeler, ithalatçının yanına gitmekse gitmek, ortak şirket kurmaksa ortak şirket kurmak yapmak mecburiyetindeyiz. Şu an yolun başındayız, heyecanı kaybetmek yok çünkü Arap kardeşlerimiz biraz ağır kanlı, biraz fazla düşünmeyi severler, onlara da uyum sağlamak zorundayız, hızla da bu mesafeyi kapatmak mecburiyetindeyiz.”

 

Bu haber 656 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...