İtfaiyeden muhtaç ailelere ücretsiz baca temizliği hizmeti

23 Şubat 2017 18:39

Kış aylarında soba yakan aileler için İtfaiye Müdürlüğü bir çalışma başlattı. Bu kapsamda itfaiye ekipleri yardıma muhtaç ailelerin baca temizliğini ücretsiz olarak yapıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İtfaiye Müdürü Şenol Dede, projenin başlamasında bu yana 20 ailenin baca temizliğini yaptıklarını söyledi.

Bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğu ve vatandaşların kış öncesi mutlaka bacalarını temizletmesi gerektiğini söyleyen Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Şenol Dede, “Baca yangınları en çok kış aylarında meydana gelmektedir. Isparta’daki binalarda oluşan yangınların yüzde 17’si bacalardan kaynaklanmaktadır” dedi.

Soba ve kalorifer bacalarının temizliğinin yapılmasının can ve mal emniyeti bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çeken İtfaiye Müdürü Şenol Dede, “Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da ciddi maddi zarar meydana gelmektedir.

Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken, oluşan partiküller de bacalarda ciddi tıkanıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği ortadadır” görüşlerinde bulundu.

ÜCRETSİZ TEMİZLEME

Kış aylarında soba yakan aileler için İtfaiye Müdürlüğü Isparta genelinde bir proje başlatıldığını söyleyen Dede “ Isparta İtfaiye Müdürlüğü olarak bir proje başlattık, Bu proje kapsamda itfaiye ekipleri yardıma muhtaç ailelerin baca temizliğini ücretsiz olarak yapıyor.

 Projenin başlamasında bu yana 20 ailenin baca temizliğini yaptık. Bacalarını temizletmek isteyen yardıma muhtaç aileler, itfaiye müdürlüğüne, mahalle muhtarlıklarına müracaat edebilir, ayrıca 227 45 53 telefon numarasını arayarak da bacalarını temizletebilirler” dedi.

Bacaların temizliği hakkında bilgilerde veren İtfaiye Müdürü Şenol Dede “Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinden 100 santimetreden yüksek olmalı. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli.  Yılda 2 kez bacalar temizlettirilmeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı.

Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye 112 aranmalıdır”

 

Bu haber 1128 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...