“Farkımız sadece işitme engellilere yönelik eğitim hizmeti vermemizdir”

24 Şubat 2017 17:54

Isparta’da bir yıl önce hizmet vermeye başlayan Duy Beni İşitme Engellileri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi geçtiğimiz gün özel konuklarını ağırladı.

İşitme engellilere yönelik destek ve eğitim vermekte olan kurum Altı Nokta Körler Derneği Isparta Şube Başkanı İsmail Er ve beraberindeki heyete çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Samimi bir ortam da geçen ziyarette Dernek Başkanı İsmail Er duygularını şöyle ifade etti; “Bizim bugün buraya gelme amacımız Isparta’da da güzel şeyler olduğunu göstermek. Bir aile düşünün ki küçük çocuğu işitme engelli ve evde çaresizce oturuyor. Ve evinde oturan bir sürü kardeşlerimiz bulunmakta. Bizim amacımız bunları önlemek azaltmak ve sıfıra indirmek. Her engelli grubu birbirini muhakkak etkiler. Böyle güzel kurumların işitme engelli çocuklarımıza, yetişkinlere özel eğitim vermesi onu hayata hazırlaması adına çok güzel bir iş yaptıklarını düşünerek bugün arkadaşlarımızı ziyarete geldik.

Isparta’da yaklaşık 1000’e yakın işitme engelli olduğunu biliyorum. Burada ailelere çok iş düşüyor çocuklarını eve kapatıp onların hayatını karartmak o güzel sesleri duymalarını engellemesinler. Duy Beni İşitme Engellileri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi profesyonel kadrosuyla kısa zamanda yaptıkları başarılarla çocuklarımızı çok güzel hayata hazırlıyorlar. Biz Altı Nokta Körler Derneği olarak diyoruz ki çocukların ya da yetişkin kardeşlerimizin asıl engeli aileleri olmasın. Onlarında güzel şeyler yaptıklarını, başardıklarını görsünler ve böyle güzel kurumlarda eğitim alsınlar. Bizler Duy Beni İşitme Engellileri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde başta Kurucu Müdürü sevgili kardeşim Hasan Hüseyin Aslan beyefendiye ve öğrencilerin gözlerindeki o ışığı görmek adına fedakâr öğretmenlere çok teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.” Dedi

“Bizim farkımız sadece işitme engellilerine yönelik birebir özel destek, eğitim hizmeti vermemizdir” diyen Duy Beni İşitme Engellileri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Hasan Hüseyin Aslan merkezin amacı ve çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; “ 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda belirtilen Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda;

Engelli bireylerin Bakanlıkça belirlenmiş destek eğitim programları ile özel yöntem, personel, araç ve gereç kullanarak ilgileri, ihtiyaçları, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda hayata hazırlanmasını,

Toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kurabilen, iş birliği içinde çalışabilen ve çevresine uyum sağlayabilen üretici bireyler olarak yetişmelerini,

İşitme, duyusal, sosyal, duygusal ve davranış problemleri olan engelli bireylerin engellilik hâlinin ortadan kaldırılmasını ya da etkilerinin en az seviyeye indirilerek yeteneklerinin en üst seviyeye çıkarılması ve topluma uyumlarının sağlanması, temel öz bakım becerilerinin ve bağımsız yaşam becerilerinin geliştirilmesini, sağlamak için destek eğitimi çalışmaları yapmaktır.”

NEDEN DUY BENİ İŞİTME ENGELLİLER

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

“Bizim öğrencilerimiz sizlerin düşündüğü gibi değil, engelleri aşmış öğrencilerdir” diyen Duy Beni İşitme Engellileri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Hasan Hüseyin Aslan önemli açıklamalarına şöyle devem etti;

“Bildiğimiz gibi ülkemizde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri engelli bireylere destek eğitim hizmeti vermektedir. Genel olarak baktığımızda ülkemizde bu hizmet karma kurum dediğimiz; zihin engellilerin, işitme engellilerin, görme engellilerin ve bedensel engellilerin bir arada olduğu kurumlarda verilmektedir. Bu kurumlardan farkımız sadece işitme engellilere yönelik destek eğitim hizmeti vermemizdir. Türkiye’de örneklerimiz mevcuttur.  Bizim gibi tek engel grubuna eğitim hizmeti vermenin avantajı, işitme engelli öğrencilerin, bu alandaki alan öğretmenlerinden daha kaliteli bir eğitim alması ve en önemlisi diğer engel gruplarından etkilenmemeleridir. Sadece işitme engelliler alanında eğitim ve hizmet vermemiz işitme engelli bireylerin yanı sıra ailelerinde psikolojik olarak diğer engel gruplarından etkilenmesini önlemektedir.

Sadece işitme engellilere yönelik kurum açmak, kurum içindeki eğitim personelinin çok daha fazla uzmanlaşmasına ve dolayısıyla da kurumunda uzmanlaşmasına sebep olmaktadır. Öz itibariyle baktığımızda bir engel grubuna eğitim vermek demek çok daha kaliteli etkin ve çözümsel sonuçlar doğuran bir eğitim vermek demektir.

Isparta da yaklaşık olarak on dört aydır hizmet vermekteyiz. Duy Beni İşitme Engelliler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Antalya bölgesinde karma kurum olmayan tek kurumuz ve bu durumun mutluluğunu ve gururunu taşımaktayız, bütün bölgeye hizmet vermekteyiz. Şuan mevcut öğrencilerimiz arasında ilimiz dışında Afyonkarahisar, Burdur ve Antalya illerinden de öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bu yüzden Isparta’da Duy Beni İşitme Engelliler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin açılması bu bölgedeki aileleri çok mutlu etmiştir.

Kadromuz;

Okulumuzda; iki işitme engelliler alan öğretmeni, bir özel eğitim uzmanı ve okul öncesi öğretmeni ve rehber öğretmen bulunmaktadır. Bunun yanı sıra idari personel olarak, kurum müdürü, memur ve yardımcı personel bulunmaktadır.

Eğitim sistemimiz ve uygulama şekli;

Kurumumuzda Doğal İşitsel/sözel yöntem uygulanmaktadır.

Doğal İşitsel/sözel yaklaşım, işitme engelli çocukların ana dillerini işiten çocuklar gibi işitme duyularını kullanarak kazanabileceklerini kabul eden ve bu çocukların eğitimlerinde işitmeye ve sözlü iletişime dayalı eğitim programını benimseyen bir sözlü iletişim yöntemidir.

Çocuklara öykü okuma, öykü anlatma, sıralı olayların bulunduğu resimlere ve olayların tek bir kartta sunulduğu resimlere bakma, birlikte öykü oluşturma, gazete haberlerine bakma, film seyretme ve mektup yazma gibi etkinlikler, işitme engelli öğrencilerin yazının iletişimsel amacının farkına varmalarına, dinlemelerini geliştirmelerine, dinlediklerinden anlam çıkarmalarına, olaylar arasında ilişki kurmalarına, tahminlerde bulunmalarına, olayları deneyimleriyle birleştirmelerine, öykü yapılarının farkında olmalarına ve sözcük dağarcıları ve cümle yapılarını geliştirmelerine olanak sağlayan yöntemdir.

Eğitimlerimiz bireysel eğitim ve grup eğitimi olmak üzere iki faklı şekildedir adı üzerinde bireysel eğitimler eğitim odasında bir öğrenci ve bir öğretmen bulunur, grup eğitimlerinde en fazla beş öğretmen ve bir öğretmen bulunur.

Her öğrencimiz ilk olarak okulumuza geldiğinde değerlendirmeye alınır ve eksiklikleri tespit edilir, daha sonra öğrencimize bireyselleştirilmiş eğitim planı ve programı hazırlanır, bu program tüm öğrencilerimiz için ayrı ayrı hazırlanır ve derslerimize başlanır.  Her ay bireyselleştirilmiş eğitim planı raporlarına bakılır ve kayıt altına alınır ilerlemeleri bu şekilde takip edilir. Düzenli olarak okulumuzun sahip olduğu değerlendirme testleri uygulanır ve sonuçlarına göre eğitime devam edilir.

Eğitim esnasında yine kurumumuzun farklılığı olarak-kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle-derslere, engelli öğrencilerimizin aileleri de girmek zorundadırlar. Amacımız, daha etkin, verimli ve sonuç verici bir eğitim sistemi oluşturmaktadır. Aile eğitimi dediğimiz bu sistemle işitme engelli bireylerin aileleri de bu eğitim sürecine dahil olmuş olurlar, hedefimiz her işitme engelli bireyin evinde bir öğretmen yetiştirmek olmuştur.

Bu süreç içerisinde ailelerimiz kurumumuzdan aktif bir şekilde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti de almaktadır.

Ayrıca, kurumumuzun öğretmenleri örgün eğitime devam eden öğrencilerimizi periyodik olarak okullarını ziyaret ederek onların akademik hayatlarındaki sorunları gözlemler ve bu sorunlara çözüm üretirler.

Ek olarak okulumuzda ücretsiz olarak işitme engelli öğrencilerimize müzik ve drama dersleri de verilmektedir. Müzik işitme engellilerin yapılamayacağı düşünülen bir aktivitedir. İşitme engelliler müzik yapamaz tezi de okulumuz tarafından müzik notalarına basa basa çürütülmektedir.

Öğrencilerimize uyguladığımız değerlendirme testleri,

 PLS5 Okul öncesi dil gelişim ölçeği,

GEÇTA Gazi erken çocukluk değerlendirme testi,

AAT Ankara artikülasyon testi,

DENVER-2 Gelişimsel tarama testi,

EARS Test Bataryası,

İşitsel Algı Testi, saymış olduğumuz testler aktif bir şekilde okulumuzda uygulanmaktadır.

Sonuç olarak Tek cümleyle açıklamak gerekirse, bütün engeller ortadan kalkabilir yeter ki biz engel olmayalım.” diyerek sözlerini noktaladı. Ziyaret karşılıklı soru ve cevaplarla son buldu.

 

Bu haber 1128 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...