Migren, kadınlarda daha çok görülüyor

26 Şubat 2017 15:06

Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Semih Gürler her 4 kadından biri, her 10 erkekten de birinde görülen migren hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada, kadınların yüzde 24'ünde, erkeklerin de yüzde 8,5'inde migren hastalığı bulunduğunu belirtti.

Migren hastalığının neden olduğuna ve belirtilerine değinen Nöroloji Uzmanı Semih Gürler “Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Normalde baş ağrısı doğası gereği unilateral (başın tek bir tarafını etkiler) ve atımlıdır ve 2 ila 72 saat sürer. İlişkili belirtiler arasında bulantı, kusma, fotofobi(ışığa karşı artmış hassasiyet), fonofobi (sese karşı artmış hassasiyet) bulunabilir ve ağrı genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenir. Migren baş ağrısı çeken kişilerin neredeyse üçte biri, yakın bir zamanda baş ağrısının meydana geleceğinin sinyalini veren geçici duyusal, motor bozukluk, görme ya da konuşma kabiliyeti bozukluğu olan bir aura hisseder. Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir” dedi.

MİGREN, KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Hastalığın kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Gürler “Her 4 kadından birinde, her 10 erkekten birinde migren hastası. Migrenin sıklığının en üretken yaşlar olan 25-50 arasında en üst düzeye çıkmıştır. Büyükşehirlerde hastalık daha çok görülmektedir. Eğitim ve gelir düzeyi düştükçe migren oranı yükselmektedir. Migren hastalığına karşı koruyucu ilaç kullanımı Türkiye'de oldukça düşük düzeydedir. Migren hastalığı teşhisi konulanların sadece yüzde 36,9'unun doktor önerisi ile ilaç kullanmaktadır. Migren aynı zamanda iş hayatında en çok verim kaybına neden olan rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her 6 kişiden birinin migren olduğu ülkemizde migrenin doğru tedavi yöntemleri genelde bilinmiyor. Ülkemizde migren en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülürken şehirlerde ve ilçelerde, köy ve kasabalara göre yaklaşık 3 kat daha fazla rastlanıyor” diye konuştu.

HASTALAR FARKINDA DEĞİL

Migren rahatsızlığını geçici ve basit bir baş ağrısı olarak gören hastaların çoğunluğunun migren olduğunu bilmediğini söyleyen Semih Gürler “Ülkemizde özellikle kadınlar arasında migrenin sanıldığından yüksek oranda görülmekte ve hastaların büyük kısmının migren olduklarının farkında değildir. Dört kadından birinin migren hastası olduğu ülkemizde, çalışma hayatının günlük yaşantıda neden olduğu değişiklikler, uyku problemleri, düzenli yemek alışkanlığının olmayışı ve iş hayatındaki gerilimler çalışan kadınlarda migren atağı için daha uygun bir ortam sağlayabiliyor. Dolayısıyla migren çalışan kadınlarda biraz daha önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

İŞ HAYATINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Migrenin hastanın iş hayatını ve toplumsal ilişkilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gürler “Türkiye'de migren hastalarının yüzde 93'ü orta veya şiddetli migren atakları geçirirken, bu migren atakların en az yüzde 60-70'i kısmi ya da tamamen engelleyici nitelikte yaşanıyor. Bu nedenle, migren iş hayatını önemli ölçüde etkileyerek çalışanları belirli işlerden uzak tutuyor. Bu bakımdan kısıtlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ancak doğru migren tedavisi uygulanırsa ve gerek atak tedavisiyle gerek koruyucu tedaviyle kontrol altına alınırsa bu problem ortadan kalkar. Genellikle zonklamalar ve sıklıkla tek taraflı baş ağrısı atakları ile seyreden migren sinirsel/gerilim tipi diğer baş ağrıları ve özellikle sinüzit gibi hastalıklar ile sıklıkla karıştırılıyor.

Günümüzde Üniversite hastaneleri, devlet ve birçok özel hastanede de baş ağrısı merkezleri açılmıştır. Bu nedenle, her hastanın doğru tanıyı koyabilecek ve uygun ilaçla doğru tedaviyi uygulayabilecek nöroloji uzmanlarına başvurmaları önem taşıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 579 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...