Yavuz Dizdar, “Gıda ve Kanser” İlişkisini Değerlendirdi

1 Mart 2017 18:05

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından “Gıda ve Kanser” konulu bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar verdi.

Beslenme alışkanlıklarımız ile hastalık ilişkisini anlatan Dizdar, doğru bildiklerimizin aslında doğru olmadığını, yıllarca bu konuda bize anlatılanlar ile mevcut durumun birbirinden çok farklı olduğunu vurguladı. Gelişmiş ülkelerde değişen etkenlerle birlikte hastalıkların da artış gösterdiğini sözlerine ekleyen Dizdar, “büyüme faktörünü etkileme”, “küflenmeyi önleme”, “raf dayanıklılığını artırma”, “tüketici beğenisini artırma” gibi amaç dışı nedenlerden kullanılan ilaç kalıntılarının insan fizyolojisini olumsuz etkilediğini savundu.

Ülkemizin kültürünün önemli besinlerinden süt ve yoğurtun süreç içerisinde farklılaştırıldığının altını çizen Dizdar, piyasada yer alan yoğurtların ekşime özelliği olmadığını dolayısıyla yoğurt olma özelliğini yitirdiğini, kutulara konulan sütlerdeki proteinlerin ciddi oranda düştüğünü, ayranların da yoğurttan değil çeşitli şekillerle elde edilen ayran mayasından elde edildiğini söyledi. Tavukçuluk endüstrisinde kullanılan antibiyotiklere de dikkat çeken Dizdar, normalde kırmızı ve küçük olması gereken piliçlerin günümüzde artık büyük ve beyaz olduğunun gözlemlendiğini belirterek antibiyotiklerin toplum sağlığını riske attığını öne sürdü.

Dizdar, “Bilim basittir sadece gözleme dayanır. Geleceğinizi tehlikeye atmayın” mesajını verdi.

Bu haber 609 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...