“ Millet iradesiyle gelen diktatör olur mu”

3 Mart 2017 18:17

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Anayasa değişiklik paketine 'hayır' diyenlerin 'millet iradesinin tecellisine' saldırdıklarını söyledi. Diktatörlük eleştirilerini değerlendiren Zabun, 'millet iradesiyle gelen diktatör olur mu' diye sordu AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, 16 Nisan Halk Oylamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti İl Başkanı Zabun, şu açıklamalarda bulundu: "Mevcut sistem diktatörlük arzusu olan bir aktör için biçilmiş kaftandır. İşte 1982 Anayasası'nın 104. maddesi açık ve net. Hepsi birbirine karşımasın diye cumhurbaşkanının yetkilerini başlıklar halinde vermişler. 1982 Anayasası'nda Cumhurbaşkanının yasama yetkisi diye başlık var. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisi, cumhurbaşkanının yargı yetkisi. Bunların hepsi bir başlık. Meclisi fesh yetkisi var. Sanki ilk kez bir yetki veriliyormuş gibi konuşuluyor.

Tam tersi dengeye oturtuluyor. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verdiği taktirde kendisi de seçime gidecek. Doğrudan doğruya cumhurbaşkanı meclisin seçimlerinin yenilenmesine karar verdiği taktirde kendisi de seçime gidecek. Tam tersi meclisin kararı da olabilir. Mecliste o zaman seçime gidecek. Çift taraflı bir yapı.  Şu andaki sistemde meclis cumhurbaşkanına dokunamazlar. Cumhurbaşkanının sorumluluğu yok. Bu kadar yetki içinde sorumluluğu yok. Bir tane var, vatana ihanet.

Ben hukukçu olarak iddia ediyorum. Bugün cumhurbaşkanı vatana ihanet dahi hiçbir şekilde yargılanamaz. Şu andaki yürürlükteki sisteme göre yargılanamaz. Vatana ihanet dahil hiçbir şekilde yargılanamaz. Hadi 550 milletvekili 'yargılansın' dedi, nasıl yargılayacaksınız. Neye göre sınırlayacaksınız. Böyle bir kanun yok. Suçta kanunilik prensibi vardır. Kanunsuz suç olmaz. Hangi eylemi vatana ihanet olacak. Karşılığı yok. Böyle bir düzenleme yok. Ben iddia ediyorum. Mevcut sisteme göre cumhurbaşkanı yargılanamaz. Yaptıkları hiçbir şekilde yargıya götürülemez. Cumhurbaşkanın bir tasarrufu olduğunda sorumluluk başbakanda ve bakanda. Cumhurbaşkanı imzalayacak sorumluluğunu bakan ve başbakan çekecek.

Şimdi yeni sistemde cumhurbaşkanı herhangi bir suç iddiası ile 400 milletvekilinin onayı ile yargılanabilecek. Meclis buna karar verdiği zaman cumhurbaşkanı veto edemeyecek.

 

Bu haber 544 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...