“ISPARTA’DA 110 BİN ÇALIŞAN, 70 BİN EMEKLİ VAR”

4 Mart 2017 10:45

Çalışma Hayatında Milli İstihdam Hareketi-SGK Mevzuatı Teşvik ve Destekler Semineri, Satış ve Pazarlama Eğitimi ve Ortak Akıl Toplantısı Isparta Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Kayıtlı İstihdamın Teşviki-II Hibe Programı kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen ‘’İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor’’ projesi faaliyetlerine devam ediyor.

Kayıt dışı istihdam sorununun karmaşıklığı ve bu sorunu ele alacak çeşitli girişimlerde çok sayıda aktörün (hükümet, işçi, işveren, sivil toplum kuruluşları, üniversite gibi) varlığı dikkate alındığında kısa dönemli ve geçici çözümler yerine, orta ve uzun vadeli etkili bir stratejinin gerekli olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir bir stratejinin oluşmasına katkıda bulunmak fikriyle hayata geçen ve yürütülmesine devam eden projemizle; sosyal işbirliğine dayalı bir çalışma yöntemiyle sorunun kaynaklarına inip, yine sorunun bileşenlerinin bir araya gelmesi suretiyle sorunun taraflarının ortak bir noktada birleştirilmesi suretiyle bilinçlendirme ve farkındalığa yönelik çözümler üretmektir.

Ortak Akıl Platformu üyelerinin ve toplumun diğer kesimlerinin katıldığı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Çalışma Hayatında Milli İstihdam Hareketi- SGK Mevzuatı Teşvik ve Destekler Konulu Seminer ile bilgilendirmeler yapıldı ve kayıtdışı istihdamı önlemek amacıyla kamuoyu oluşturuldu.  Sosyal güvenliğin yararları, teşvik ve destekler, kayıt dışı çalışmanın ülke ekonomisine olan zararları gibi konularda bilgi verildi.

Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hüseyin İnceçam ‘’Bu projeye dahil olmak için elimden geleni yaptım ve her türlü katkıyı kurumumuz olarak sağlamaya çalışıyoruz. Kayıtdışı istihdama İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesinin tüm Türkiye’de yerleşmesi ve uygulanabilir olmasını Sayın Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’da sonuna kadar desteklemektedir. Bu projenin Türkiye genelinde uygulanarak kayıt dışılığı azaltmak ve daha refah ve bilgilendirilmiş toplumda beraber yaşamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bununla ilgili olarak kurumumuz, son 3 aydır konuyla alakalı çeşitli teşvikler ve destekler çıkarttı. İşverenlerimizin ve Bağkurlularımızın sıkıntılarına çözüm olmak amacıyla ilk olarak prim ertelemesi getirildi. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi için Çalışma Hayatında Milli seferberlik projesiyle başladığımız bir proje ile Türkiye genelinde 2 milyon işsize iş kazandırmak için her ilde Bakanlık, Müsteşar Ve Müsteşar Yardımcılarımızla bir ekip halinde sürekli çalışmaktayız. Zaten Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi odası işbirliği ile yürütülen bu proje, Çalışma Hayatında Milli Seferberliğin tam anlamıyla anlatılması. Çünkü ülkemizde kayıtdışı ekonomi oldukça fazla. Çalışanların sosyal güvencelerinde, emeklilik haklarında,  2 çalışan 1 emekliyi bile destekleyemiyor. Isparta’da 110.000 çalışanımız ve 70.000 emeklimiz var. Sürekli sosyal güvenlik açısından bir açık oluşturarak gelecek nesillere, iyi bir örnek olmuyoruz, olamıyoruz. Bu da çalışanlarımızın ve toplumumuzun yeterince bilgilendirilmemesinden kaynaklanıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile yürütülen bu projede sürekli eğitim, sürekli bilgilendirme ve sürekli olarak çalışanların bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Kurumumuzun maalesef kötü bir ünü var. Çünkü kayıtdışı istihdamla çalışan ve yakaladığımız sigortasız işçilere ağır cezalar uyguluyorduk. Bunun önlenmesi için birebir işverenlerimizi ziyaret ederek çalışma ortamının daha rahat, daha şekillenmesi için elimizden geleni yapıyoruz.’’ dedi

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ‘’Biraz önce Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürümüz bizlere çok güzel bilgiler verdi. Gerçekten Kayıtdışı istihdam ile alakalı olarak ortaya çıkan anlaşmazlıklar var, anlaşılmayan konular var. Sizler Isparta Ticaret ve Sanayi Odamızı ve ya Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ziyaret ederseniz, farkında olmadığımız ve istifade edebileceğiniz önemli destekler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Şu son zamanlarda devletimizin ekonomiye katkı sağlamak amacı ile hem istihdam konusu, hem ekonomiyi geliştirme konusunda vermiş olduğu desteklerin inanın birçoğumuz farkında değiliz.

Odamıza ve ya sosyal il güvenlik kurumuna gidip bizimle alakalı bir şey var mı? Ben şu kadar işçi çalıştırıyorum. Şöyle bir meslek grubundayım bana nasıl bir destek verebilirsiniz diye sorduğunuz zaman inanın çok faydalı şeyler göreceksiniz. Bunu yapmanızı ben size öneriyorum bunlardan istifade edin, emekler boşuna gitmesin. ‘’ dedi

Kayıt dışı istihdamın türlerinden, olumsuz yönlerinden ve İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesinden bahsederek konuşmalarını tamamladı.

 

Bu haber 636 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...