Lifestyle-Turkey’de Isparta Belediyesinin standına ziyaretçi akını

6 Mart 2017 16:46

Isparta Belediyesi, Lifestyle-Turkey 2017 Muhafazakâr Giyim ve Yaşam Fuarında ISMEK Birimi El Sanatları Merkezi ile Ahşap Sanat Merkezinin hazırladığı birbirinden güzel el işi ve göz nuru eserlere yoğun ilgi devam ediyor. Özellikle medyanın da yoğun ilgi gösterdiği Isparta Belediyesinin standını alanında uzman sanatçılar, şehre ve tarihe önem veren isimler ile siyasiler de yakından takip ediyor.

ICC- İstanbul Kongre Merkezinde perşembe günü açılan, Lifestyle-Turkey 2017 fuarında, Isparta Belediyesinin standını yurtiçi ve yurtdışı çok sayıda ziyaretçi gezdi. Ziyaretçiler arasında Isparta Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan, bir süre önce Isparta Belediyesinin kültür hizmeti olarak 2 yıllık süren çalışması sonucu 500 yıllık Osmanlı arşivlerinde yer alan 'Osmanlı Belgelerinde Isparta' ve 'Osmanlı Nüfus Defterlerinde Isparta' kitaplarının yazarları Başbakanlık arşiv uzmanları Mehmet Akif Terzi ve Ahmet Ergün’de yer aldı.

Isparta Belediyesinin ISMEK Birimi El Sanatları ve Ahşap Sanat Merkezinin çalışmalarını büyük bir beğeni içerisinde izlediğini söyleyen Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan, “Isparta Belediyesine böyle bir fuarda şehrimizi temsil ettiği için teşekkür ediyoruz. ISMEK ile Ispartalı kadınlarımızın el emeği, göz nuru, iğne ile tek tek kuyu kazar gibi yapmış oldukları eserleri gördük. Fuarda ayrı bir yer tuttuğunu görüyoruz. Hayranlıkla inceledik, gerekli bilgileri aldık. Kadınlarımızın sabırları, el emekleri burada gözler önüne serilmekte. Nasıl yapıldığını görmeden anlamak mümkün değil. Bir bayan burada işleme yapıyordu, herhalde bir ömür boyu sürecek el işçiliğini kullanıma sunmak böyle bir şey. Ayrıca sosyal belediyecilik gereği Isparta Belediyemize de bu katılımlarından, katkılarından dolayı, insanlara, kadınlara verdiği değerden dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah tüm fuarlarda Isparta’mızı temsil ederiz diye düşünüyorum. Isparta’nın yeri ayrıdır, bundan hiçbir şüphemiz yok. Kadınlarımızın ellerine, emeklerine sağlık” dedi.

Isparta’nın değerlerini gördüklerini söyleyen 'Osmanlı Belgelerinde Isparta' ve 'Osmanlı Nüfus Defterlerinde Isparta' kitaplarının yazarlarından Başbakanlık arşiv uzmanı Mehmet Akif Terzi, “Bir kültürel mirasın İstanbul’a getirilmesi ve halka sunulması benim açımdan çok büyük bir kıymet ifade ediyor. Her bir parçası tamamen bir el emeği olarak ortaya çıkan ürünler. Isparta’da nasıl bir tarihi değerin yattığını gözler önüne seriyor. Her şeyden önce el sanatları ve gül üzerine döşenen bir kültür var. Yine belediyenin ahşap sanat merkezi var. Bu merkez tarafından yapılan Gökkubbe ve Müzenin kapılarının dünyaya tanıtılması lazım. Kündekari unutulmaya yüz tutan bir sanattır. Bunların Isparta’da yaşatıldığı ve bunun Isparta Belediye Başkanının ve Ispartalı idarecilerin nezdinde yükselmesi şahsen bizlere gurur veriyor. Bu tür faaliyetlerin özellikle yerel yöneticiler tarafından desteklenmesi lazım. Bunu da Isparta’da görüyoruz. Bilhassa Isparta Belediye Başkanı Yusuf Beyin hanımı Dilek Hanımında özel ilgi göstermesi Isparta’nın fuarcılık anlayışına farklı bir boyut getirmiş. Diğer stantları geziyoruz, böyle derli toplu, insanların kültürel mirasına hitap eden bir stant görmedim. Isparta çok farklı. Malzeme olarak da, görsellik olarak da çok güzel çalışmalar” görüşlerinde bulundu.

Tokat Geleneksel El Sanatları Derneği Başkanı Cengiz Demir de, fuara ilk geldiklerinde Isparta Belediyesinin standını ilgi ile takip ettiklerini söyledi. Demir, “Isparta Belediye Başkanınızın bu konuda büyük katkıları var. Buradan kendisine teşekkür ediyorum. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kapsamındaki birçok değer ortaya çıkarılmak adına çok sayıda kurslar düzenleniyorsunuz. Geçmişten, geleceğe taşınma anlamında verdiği emeklerden dolayı Isparta halkına, Ispartalı ustalarımıza, öğretmenlerimize ve Isparta Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Yine Isparta Belediyesinin standını gezen çok sayıda ziyaretçi de, stanttan ayrılamadıklarını söylerken, “Burada emeği olan herkesin ellerine sağlık. Bunlar bizim geleneklerimiz ve ananelerimiz bizim. Bu ürünlere saygı duyuyoruz. Annelerimiz ve büyük annelerimiz bu işleri yaparlardı. Dolayısıyla buradaki el işlerini gördükçe etkileniyoruz. Isparta Belediyesinin bu konulara bu kadar duyarlı olması takdire değer” dedi. 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...