Diyanet İşleri 93 yaşında

7 Mart 2017 18:36

Diyanet - Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Anayasa’da da ifade edildiği gibi milletimizi dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için var olduğunu belirterek; “İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden Diyanet, olmazsa olmaz bir devlet kurumudur” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 93. Kuruluş (3 Mart 1924) yıldönümüne Diyanet - Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, bir basın açıklaması yaptı. Akçil açıklamasında; “Cumhuriyet’in en köklü kuruluşlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşun 93. yıl dönümünü kutluyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak,  milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanunda gösterilen görevleri yerine getirmek amacı ile kurulmuş anayasal bir kuruluştur.

Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı merkez, taşra ve yurt dışı kuruluşları ile gerek ülkemizde gerekse Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’nde din hizmeti ve eğitim hizmetleri sunmaktadır. Birçok başarılı hizmete imza atan başkanlığımız 140 bini aşkın personeli ile halkımıza ve yurt dışı birimleri ile hizmetleri devam etmektedir. Sürekli kendini yenileme ve hizmetlerini artırma gayreti içinde olan Diyanet İşleri Başkanlığımız sadece ülkemizde değil yüzlerce soydaş ülkelerde yaptığı hizmetlerle bir umut teşkilattır. Başkanlığımız bir asra yakın hizmetiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada insanımızın dini ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlamaya, İslam’ın kutlu mesajını küresel ölçekte duyurma yolundaki gayretini saygın bir kurum olarak sürdürmeye deva edecektir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Anayasamızda ifade edildiği gibi milletimizi dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için vardır. İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden DİYANET olmazsa olmaz bir devlet kurumudur ‘Özerk Diyanet, seçilmiş Başkan ve etkin Din Görevlisi’ diye ifade ettiğimiz gibi Diyanet İşleri Başkanımızın seçilmiş olması YÖK ve RÜTÜK gibi idari yönden özerk olması daha etkin hizmet etmesi açısından önemli olduğuna inanıyoruz.. Hazırlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Taslağı bazı yeniliklerin yanın da teşkilatımızın beklentilerine cevap veremeyecek konumdadır. İlgili kişilerin tekrar bu yasa tasarısını ele alıp geniş katılımlı bir şekilde tartışılarak eksikliklerin giderilmesi temennimizdir. Hazırlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda maalesef üst seviyedeki çalışanlar ile alt kademede çalışanlar arasında ücret konusunda denge kurulamamıştır.  

Bunun yanında kurumdaki kadro ihtiyacı din hizmetini sıkıntıya sokmaktadır. Din hizmeti boşluk kabul etmez gereğince bu boş kadrolarının bir an önce doldurulması gerekmektedir.  Diyanet-Sen olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın toplumun gerisinde kalmamasını, toplumun beklentilerine daha iyi cevap vermesi için yapısal bir değişimin şart olduğuna, kurumumuzun özerk bir yapıya kavuşturulması ve başkanının seçimle iş başına gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Sendika olarak dini hizmetlerin cemaatlere bırakılmasından ziyade idari bakımdan siyasi otoritenin etkilerinden arınmış, dini esasları yorumlamasına müdahale edilmeyen özerk bir yapı ile yürütülmesini hem dini hassasiyeti olan kimselerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılama, hem toplumun birlik ve bütünlüğünün korunması açısından daha elverişli görüyoruz. Bu tür bir çözümün vatandaşıyla barışık bir siyasi otorite için de en iyi çözüm olduğu düşüncesindeyiz. Netice olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı ciddi bir devlet kuruluşudur. Siyasi ve ideolojik çekişmelere alet edilmemelidir. Demokratik devlet yapısı içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığına yer ve ihtiyaç vardır. Laiklik DİB’in  mevcudiyeti aleyhine bir gerekçe olamaz. Çünkü laik olan devlettir. Halkın çoğunluğu Müslüman’dır. DİB de bu halkı dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için vardır. İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden DİB olmazsa olmaz bir devlet kurumudur.  

Bu güzide kurumuzu kuran ve gerekli değeri de en güzel şekilde veren bu güne kadar kurumda çalışarak hizmet eden Rahmeti Rahmana kavuşan tüm çalışanlarımızı rahmetle anıyor, halen hizmet sunmaya devam eden tüm meslektaşlarımıza ve yöneticilerimize hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunar bu anlamlı günün hayırlı ve başarılı hizmetlere vesile olmasını diliyoruz” dedi. 

Bu haber 591 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...