“Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak çok önemli”

7 Mart 2017 18:41

Lifestyle-Turkey 2017 Fuarında Isparta Belediyesinin standını ziyaret eden Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Türker, yapılanların birer istihdam projesi olduğuna dikkat çekti. Türker, “Evde vaktini geçiren artık çok sayıda ev hanımımız aydınlandı, daha farklı bakıyor. Ayrıca bu değerleri paylaşmak ve gelecek nesillere aktarmak çok önemli. Türk kültürünün sonu yok. Kültürümüz çok zengin bir hazine” dedi.

Isparta Belediyesi, Lifestyle-Turkey 2017 Muhafazakâr Giyim ve Yaşam Fuarında en gözde stantlar arasında yer aldı. Standı başta, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanatçılar, basın mensupları ile çok sayıda misafir ziyaret etti.

Isparta Belediyesinin ISMEK Birimi El Sanatları Merkezi ile Ahşap Sanat Merkezinin hazırladığı birbirinden güzel el işi ve göz nuru eserlerle katıldığı Lifestyle-Turkey 2017 Fuarının ziyaretçileri arasında ÖNSİAD Genel Başkanı Rasim Erdoğmuş, Anadolu'nun geleneksel lezzetlerini, kültür ve doğasını ekranlara taşıyan TV programcısı, sanatçı Turgay Başyayla, Belgesel Yapımcısı-Gazeteci İsmail Kahraman, Ressam ve Sanatçı Dr. Chirin Malla, Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Türker gibi isimlerin yanı sıra ağırlıklı Ortadoğu ülkelerinden işadamları ile çok sayıda misafir ziyaret etti.

Isparta Belediyesinin standını eşi ve çocuğu ile birlikte ziyaret eden TV programcısı, sanatçı Turgay Başyayla, “Güller ve göller diyarı Isparta’yı geçen haftalarda anlatma şansı buldum. Bugünde burada bu güzel fuarı gezme fırsatı bulduk. İade-i ziyaret edelim, Ispartalı hemşehrilerimiz gelmiş diyerek standı ziyaret ettik. Çok yerden gelen firmalar var, ancak Isparta Belediyesinin standını eşime gezdirmek istedim. Çünkü çok nadide el emeği göz nuru eserler var. Isparta el işleri konusunda da çok iddialı. Gülünü en güzel şekilde işliyor, anlatıyor, bunun yanında gördüğümüz bu nakışlar, oyalar, ahşap işleri, tablolar kısacası her şey çok güzel. Tüm İstanbulluların mutlaka bu fuarı gezmesi lazım. Bu fuarda oldukça başarılı gidiyor. Her sene Isparta’yı anlattığım gibi her sene de fuara geleceğim. Çünkü bir Isparta aşığıyım. Mutlu oluyoruz” dedi.

Ressam ve Sanatçı Dr. Chirin Malla da özellikle tabloları yakından inceledi. Yine el işlemesi ISMEK ürünlerini de hayranlıkla karşılayan Malla, “El emeği işleri hayranlıkla izledim. Türkiye’de geçmişten bu yana el işlerine önem veriyorlar. Şu anda da devam edilmesi güzel. Makine işlemeleri bence anlamsız. El işleri çok daha güzel. Çok daha güzel işler çıkarılıyor. El işi daha kıymetli. El işi can veriyor” görüşlerinde bulundu.

Açılan stanttaki işlerin muhteşem ve el işi, göz nuru olduğunu belirten Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Türker de şu görüşlerde bulundu:

“Birbirinden zengin değerler, gözlerimi alamıyorum. Türkiye’mizde el sanatları kültürümüzün en canlı delili. Isparta’da, bu anlamda yöresel formunu koruyan bir il. Isparta’nın sembolü gülün ahşaba aktarılmış olması, diğer el sanatları ürünlere aktarmış olunması birer gösterge. Emek veren tüm ustalarımızı, eğitimcilerimizi, değer veren belediye başkanımızı ve ekibini kutluyorum. Yaşatmak için bu mücadeleyi bizler Türkiye’de veriyoruz, sizlerde Isparta’da veriyorsunuz. Bunların her birisi ayrıca birer istihdam projesidir. Evde vaktini geçiren artık çok sayıda ev hanımımız aydınlandı, daha farklı bakıyor. Bütün marifetlerini, bütün becerilerini Türk işlemelerini o ruhlarıyla, duygularını nakışlarına aktarabilmişler. Bunları paylaşmak ve gelecek nesillere aktarmak çok önemli. Türk kültürünün sonu yok. Kültürümüz çok zengin bir hazine, derin bir kültür”

Avrasya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve Devrialem Belgesel Program Yapımcısı İsmail Kahraman da, “Gerçekten çok etkilendim. En güzel, en iyi, kültüre hizmet eden bir fuar olarak Isparta Belediyesinin fuar standındayız. Beni en çok etkileyen de iki tane tablo oldu. Ahşap ağaç oyma üzerine yapılan Fatih tablosu ve Osman Hamdi beyin meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu en güzel şekilde yapılmış. Gerçek belediyecilik bence sözde değil, özde. Isparta Belediyesini, laf olsun diye söylemiyorum, harika bir stant. Bu tablolar benim için ayrı bir önem ifade ediyor, bir belgeselci olarak. Fatih Gebze’de vefat etti ve Hünkar Çayırı. Bugün Gebze’de vefat ettiği fazla bilinmez ama burada onun tablosunun altında belediyenin o personelinin ilmek, ilmek işleyerek ahşaba bunu yapmaları çok önemli. Yine meşhur müzecimiz, ressam Osman Hamdi Bey Gebze’dedir. Müze evi de, mezarı da Gebze’dedir. İki Gebzelinin çok güzel o tablolarının burada sergileniyor olarak görmekten, belediyenin buna emek verdiğini görmekten çok mutlu oldum. Ben Sayın Belediye Başkanına bundan dolayı da teşekkür etmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

Bu haber 731 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...