“Sağlıksız Hindileri almayın”

27 Aralık 2012 19:15

Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, Yılbaşı akşamı için seçilen Hindi’nin hareketli, tüyleri parlak, ibiklerinin de pembe veya kırmızıya yakın olmasını gerektiğini belirterek; “Sağlıklı Hindi alıp, sağlığınızı tehlikeye atmayın” dedi. 

Oda Başkanı Günaydın, Yılbaşı sofralarının vazgeçilmesi mönüsü olan Hindileri alırken nerelere dikkat edilmesi gereken konularda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Hindileri alırken, genç hindilerin tercih edilmesinin daha doğru olacağını belirten Günaydın; “Alınacak Hindiler, hareketli, tüyleri parlak, ibikleri de pembe veya kırmızıya yakın olmalıdır. Hindi sürüsünün içinden öncelikle çok hareket eden, çok canlı, yerinde duramayan yaramaz çocuklar gibi olan Hindiler seçilmelidir. Yılbaşı Hindisinin genç, canlı ağırlığı 6-8 veya 6-10 kilogramolmalıdır. Yaşlı hindi ile genç hindinin belirli bir ayrımı vardır. Yaşlı hindilerin ayaklarının üzerindeki deriler balık puluna benzemez ama pul puldur. Genç hindilerin ayaklarının üzerinde bu durum yoktur. Görünüş daha derimsi haldedir, pullaşmamıştır, sertleşmemiştir. Genç hindi yaşlısına oranla çok daha lezzetlidir” dedi. 

“HASTA HİNDİLERİ ALMAYIN”

Hindilerdeki burun ve gözyaşı akıntısının hastalık belirtisi olduğunu vurgulayan Günaydın,  hasta hayvanların alınmamasını isteyerek, şunları söyledi: “Hindi sürüsü içinde, bir kenarda kalmış, hareketsiz duran, sürekli kafası öne eğilmiş, hastalıklı hali görünen hindilerin satın alınmaması gerekiyor. Eğer hindiyi seçme ve geldiği yeri görme şansınız varsa, kümeste yetişen hindilerden ziyade, doğada yetişen, doğada var olan şeylerle beslenen, açık alanda yetişen hindileri tercih edin. Çünkü, Eti doğal olduğu için daha güzel, lezzetli ve sağlıklı olur. Kanatlı hayvanlarda kuş gribi çok popüler bir hastalıktır ama kanatlı hayvanların belirli zamanlarda aşılarının üreticiler tarafından yapılması zorunludur. Tüketicilerin riski olmadığı için bu aşıların yapılıp yapılmadığını sorgulamasına gerek yok” dedi. 

 

 

Bu haber 766 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...