Isparta sanayisi için ITSO-SDÜ işbirliği

27 Aralık 2012 19:18

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası arasında sanayi sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik projelerin gerçekleştirilmesini öngören bir işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bu işbirliği çalışmalarına Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) da destek verecek.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Süleyman Demirel Üniversitesi arasında önemli bir protokole imza atıldı. Sektör sorunlarının çözülmesi, Sürdürülebilir üniversite-iş dünyası işbirliğinin sağlanması, işletmelerinin sorunlarının çözümünün üniversite ile birlikte gerçekleştirilmesini teşvik edilmesi, Üniversitede yapılan lisansüstü tezlerin sektör ve işletme sorunlarına çözüm üretmesine teşvik etmek amacıyla SDÜ-ITSO arasında protokol imzalandı. Sektörel ve ekonomik olarak ITSO üyelerini yakından ilgilendiren konularda yazılan tezlerin desteklenmesi amacıyla ITSO’da düzenlenen protokol törenine, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, fakülte dekanları ile enstitü müdürleri katıldı. ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Meclis Başkanı Bedri Ayhan yönetim kurulu üyeleri ile komite başkanlarının ev sahipliğinde düzenlenen protokol töreninde BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de hazır bulundu.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ LAFTA KALMAYACAK

Törende ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç,”Üniversite sanayi işbirliği sürekli konuşuluyor. Biraz lafta kalıyordu, Sayın Rektörümüz bu işe hızlı bir şekilde başladı. Ve bugün sizlerin huzurunuzda protokole bağlayacağız. Burada katkı sağlayan başta Sayın Rektörümüze ve ekibine, öğretim üyelerine, meslek komite başkanları ve başkan yardımcılarımıza da teşekkür ediyorum. “dedi.

Fen Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kayacan, protokolle ilgili şu bilgileri verdi:

“Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Sayın Rektörümüz bize,  hiçbir şey istemeden Isparta’nın sorunları ile ilgileneceğiz diye bir talimat verdi. Bu amaçla ilgili biz öncelikle üniversitemizin  tezlerini sanayiye döndürmek istiyoruz, sanayinin de sorunlarını üniversite ile birlikte çözüme kavuşturmasını amaçlıyoruz. Bugün burada imzalanan protokol  bir alt zemin genel esaslar belirlemeye çalıştık. Tarafları zorlamadan kolayca yapılabilir diye esaslar belirlemeye çalıştık. Sorunun enstitülerde nasıl yapılacağını belirtik. Koordinatör belirlenecek. Kurul kurulacak.  Üniversite istemezse iş dünyası istemezse tezler desteklenmeyecek. Oy birliği ile karar alınacak. Kurul yılda 2 defa toplanıp, tez desteklenmesi konusunda kararlar alacak. Sonra Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonumuz yürütecek. Buradan geçmesi durumunda Üniversite Sanayi İşbirliği tezlerine ayrıcalıklı bir destek verecek. Sayın Rektörümüzün bir talimatı. Bu tezlere verilecek olan maddi katkı tamamen sanayi tezleri için kullanılacak. Ne Ticaret ve Sanayi Odası’na ne de üniversite bütçesine giriş olmayacak. Harcama usul ve esasları üniversitemizin yönerge ve yönetmelikleri çerçevesinde olacak. Sorun sahibi işletme tezleri kullanabilecek. “

ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de konuşmasında şunları söyledi:  Sayın Rektörümüz ve yeni ekibi göreve başladıklarında bizlerle ve sanayicilerle bir araya gelip eleştirileri alıp güzel çalışmalar yapmaya başladılar. Rektörümüzün ve ekibinin Isparta’ya sosyal ekonomik ve kültürel olarak çok büyük katkılar sağlıyorlar. Ticaret ve Sanayi Odası’nda her olumlu gelişmede yapıcı ve olumlu bir çizgi ile çalışıyor. Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerini de kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bugünkü çalışma sanayinin ihtiyaç duyduğu çalışmalarla ilgili bir protokol imzalanacak. Bizde elimizden gelen desteği vereceğiz. Sanayinin ihtiyaç duyduğu projelere destek verilecek ve biz de ondan sonraki aşamada sanayiciye destek olacağız.”

ITSO, TUTTUĞUMUZ  BİR ELE İKİ ELLE CEVAP VERDİ

Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu,  konuşmasında ITSO yöneticilerine övgüler yağdırdı. Prof. Dr. İbicioğlu şunları söyledi:

“Bugün önemli bir olayı birlikte yaşamanın keyfine varıyoruz. Bugünkü attığımız imzalarla yıllardır üniversite sanayi işbirliği tartışması çerçevesinde bir türlü konuşulup hayata geçirilmeyen ve geçirilmekte bir takım nedenlerle geç kalınan bir konuyu da uygulamaya koymuş bulunuyoruz. Bu Isparta ile üniversitenin bütünleşmesi. Yıllardır hayalimiz vardı. Hep Isparta sahip olduğu potansiyeli etkin bir şekilde değerlendirip üniversiteyi etkin bir şekilde kullanmalı. Üniversite ile Ticaret ve Sanayi Odası’nda veya bir takım sivil toplum örgütleri arasında, sanayi endüstri ve hizmet sektörü arasında kopukluk var diye konuşurduk. Ticaret ve Sanayi Odası’nda danışmanlık yaptığımda Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerçekten de çok başarılı uygulamalar yapacağına olan inancım tamdı. Ama sabır gerekiyordu. Çünkü bir takım organizasyonların ortaya çıkması meyvelerinin alınması zaman alabiliyor. Çalışmaların ortaya çıkması büyük işbirliklerini gerektiriyor. Biz yavaş yavaş damlayan suyun bardağı doldurup bardağı taşırdığını görüyoruz. Yıllardır damlayan su nihayet bardaktan taşmaya başladı. Şüphesiz Ticaret ve Sanayi Odası’nın değerli yöneticilerinin katkılarını görmezden gelemeyiz. Her zaman tuttuğumuz bir ele iki elle cevap verdiler. Gerçekten görüyoruz ki duyarlılık harekete geçti. Uzattığımız her ele cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu fikrin gizli mimarları sizlersiniz. Üniversitemizin  60 bin öğrencisi bulunuyor lisans üstü öğrencilerimizin sayısı 5 binin üzerinde. Örneğin biz bu proje ile desteklenmeye hak kazanan tezlere en az 10 bin lira kaynak aktaracağız bizim kadar da Ticaret ve Sanayi Odası verecek. Tüm mesele gelecek nesillerimiz, Ispartamız için. Projemize  BAKA’nın de destek vereceğinden umutluyuz. Markalaşma anlamında da çalışmalar yapılacak. Geleceğimize umut hazırlayan bu akşamımız hayırlı olsun.”

ITSO Meclis Başkanı Bedri Ayhan, “Bu atılan imza  Ispartamız için çok önem arz ediyor. Tarım sanayi ve ticaretle uğraşan üyelerimizin istediği konularda ve sorunlarda tezler hazırlanacak. Sektör temsilcilerinin sorunları, geleceğinin şekillenmesi adına önemle projeler oluşacak. 17 grubumuzla fakülte proje sorulmalarını buluşturup sorunlara çözüm bulup gelecek planlayacağız. “diye konuştu.

Ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman, ITSO yöneticileri ve meslek komite üyelerine projenin detaylı hakkında bilgiler verdi.

 

 

Bu haber 903 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...