"Kayıtlı istihdam sağlanması ailenin refah düzeyinin artmasını sağlıyor”

13 Mart 2017 16:33

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığının Kayıtlı İstihdamın Teşviki-II Hibe Programı kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” projesi kapsamında düzenlenen “Kayıtdışı İstihdamın Mevcut Durumu ve Nedenleri” temalı ulusal çalıştay düzenlendi. Barida Otel’de iki gün sürecek çalıştayda;  kayıt dışı ekonomi, kayıt dışı istihdam, nitelikli istihdam ve sosyal diyalog gibi konu başlıkları ele alınacak.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda proje koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz Türkiye’nin son 15 yılda çok ciddi bir dönüşüm yaşadığını belirterek bu dönüşümün ekonomik ve sosyal açıdan desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca Korkmaz “Ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bir ayağını oluşturan istihdam meselesinde sadece istihdamı sağlamak yetmiyor, bunu kaliteli ve nitelikli bir hale getirmemiz gerekiyor. Biz bu proje aracılığıyla kayıt dışı istihdam meselesini çok yönlü bir şekilde ele alarak 3 noktadan bu meseleye bakıyoruz. Birincisi aynayı önce kendimize yöneltiyoruz. İş dünyasının yumuşak karnı olan kayıt dışı istihdam konusunda eleştirileri önce kendimize yöneltiyoruz. İkinci konu sosyal problemlerin hiçbirinin tek taraflı olmayışıdır. Denetim, rekabet, eğitim ve bilgilendirme gibi başlıkları bir arada ele alıp mevzunun insani sorumluluk boyutunu önemseyerek toplumsal farkındalık oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Son nokta da katılımcılığın oluşturulabilmesidir. Hiçbir kesimin kendi kabullerini dayatmadan; sivil toplum, sosyal kesimler, çalışanlar ve iş verenleri bir çatı altında toplayarak bütüncül bir yaklaşım ortaya koymaya çalışıyoruz.” dedi.

Programın devamında kürsüye gelen Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen bu proje aracılığı ile sanayi ve üniversite arasında gerçekleşen işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca Başdeğirmen “Bir kişinin kayıtlı olarak istihdam edilmesi o ailesinin refah düzeyinin artmasını sağlıyor. Başta sağlık harcamaları olmak üzere birçok konuda aile ekonomisine katkı yapıyor.” dedi.

Başdeğirmen’in ardından konuşma yapan SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesinin üniversite açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak “Bu proje akademisyenler tarafından çift taraflı bir işlev görüyor. Akademisyenlerimiz hem bilgi ve tecrübelerini aktararak sosyal kalkınmaya pozitif katkı yapıyor hem de diğer işbirlikçi kurumlardan konu ile alakalı yeni şeyler öğreniyorlar.” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Muhittin Şahin ise sosyal güvenlik kalitesinin ve sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırıldığına dikkat çekerek kayıt dışı istihdama karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin ekonomik değişimini tarihsel süreçte değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat da istihdamın artırılması için çalışmalara devam edildiğini belirterek “2023 hedeflerimizde bu konuların katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Bu haber 565 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...