KOSGEB Müdürü Yıldırım’dan önemli uyarılar

14 Mart 2017 15:54

KOSGEB faizsiz kredi sonuçları kurumun internet sitesi üzerinden açıklandı. Anlaşmalı 9 banka üzerinden işletmeler nefes kredilerini sıfır faizli olarak kullanabilecek. Uygulamadan yararlanan işletme sahiplerine KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım’dan önemli uyarılar geldi.

Bilindiği gibi; geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ve ona bağlı oda ve borsaların öncülüğü ve finansal katkısıyla, Kredi Garanti Fonu’nun teminatıyla ‘Nefes Kredisi’ başvuruları başları alınmış ve KOBİ’ler, üye oldukları oda ve borsadan alacakları üyelik belgesiyle, Ziraat Bankası ve Denizbank şubelerinden kredi kullanabilme imkanına kavuşmuşlardı. Ancak, bu durum, uygulamadan az sayıda KOBİ’nin faydalanması, diğer bir deyişle çok sayıda KOBİ’nin faydalanamaması nedeniyle eleştirilere neden olmuştu.

Bunun üzerine hükümet, Aralık ayındaki uygulamayı genişleterek Şubat ayında aynı uygulamayı tekrar başlattı. Bu konuda 1 Şubat’ta başlatılan başvurular 20 Şubat günü sona erdi. Uygulamadan yararlanacak olan işletmeler anlaşmalı 9 bankaya ön başvuru yaparak kredi kullanma süreçlerini başlattı. Zaman zaman yoğunluktan dolayı sistemde yavaşlamalar olsa da süreç devam ediyor.

Ancak, bu süreçte KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, sıfır faizli kredi desteğinden yararlanacak olan işletme sahiplerini hayati bir uyarıda bulundu. KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Demokrat Gazetesi haber merkezine yaptığı açıklamada “Bu desteklemeler piyasanın ciddi bir ihtiyacını giderecek. Sıcak paranın piyasalar üzerindeki etkisi kuşkusuz çok büyük. Piyasaya 100 lira çıktıysa bunun etkisi katlanarak artıyor. O yüz lira 300 lira oluyor, 400 lira oluyor” dedi.

Yıldırım, “Ancak, burada işletme sahiplerimizin, şuurlu davranmaları gerekiyor. Bu desteklemeyi işletmelerini geliştirmek, büyütmek, istihdamlarını artırmak için kullanmaları lazım. Bu anlamda işletme sahiplerimize güveniyoruz.  İşletme kredisinin anlamı işletmenin gelişmesi için kullanılan para demektir. Faiz getirsin diye kullanılmaz, gayrimenkul yatırımı için kullanılmaz. Burada işletmelerimize güveniyoruz” diye konuştu.

KOSGEB’in işletmelerle ilgili ciddi bir güvenlik soruşturması yaptığını da anlatan Yıldırım, “Şimdi burada bankalar kredi notlarına göre değerlendirme yapacak. Ön onay verecek. Eğer o işletme KOSGEB veri tabanında yasaklı değilse süreç devam ediyor. Bildiğiniz gibi OHAL dönemindeyiz. İşletmelerle ilgili bir güvenlik süreci de var. Eğer işletmenin her hangi bir şekilde FETÖ v.b. bağlantıları ortaya çıkarsa zaten sistemimizde yasaklı olarak görünüyor” dedi.

 

Bu haber 671 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...