2016’da 4 bin 755 tüketici şikayet başvurusu yapıldı

15 Mart 2017 16:31

Ticaret İl Müdür Vekili Özcan Kesmen, İl Tüketici Hakem Heyeti ile İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine 2016 yılı sonu itibariyle toplam 4 bin 755 tüketici başvurusu yapıldığını, önceki yıldan devreden şikâyetlerle birlikte toplam 10 bin 398 adet tüketici şikâyetinin karara bağlandığını bildirdi. En çok şikayet ise kullanılan kredilerden alınan masraflar için geldi.

Ticaret İl Müdür Vekili Özcan Kesmen, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında İl ve ilçe Tüketici Hakem Heyetlerine 2016 yılında 4 bin 755 tüketici başvurusu geldiğini ifade eden Kesmen, “Önceki yıldan devreden şikâyetlerle birlikte toplam 10398 adet tüketici şikâyeti karara bağlanmıştır. İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerince 2016 yılı içinde karara bağlanan tüketici şikâyetlerin çoğunluğu Bankacılık Sektörü (kullanılan kredilerden alınan masraflar) ile ilgili olup daha sonra sırasıyla Haberleşme sektörü ile ayıplı mal ve ayıplı hizmet oluşturmaktadır” dedi.

Kesmen’in açıklaması şöyle; “Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların kalkması, dünya markalarının çoğalmasıyla daha çok ürün ve hizmet tüketiciye ulaşmaktadır. Bu da tüketicinin korunması kavramını modem dünyanın en güncel ve dinamik konularından biri haline getirerek, “Tüketici Hukukunum’ doğmasına neden olmuştur.

Geleneksel değerlerimizin yanı sıra ülkemizde de tüketicinin ekonomik ve hukuki çıkarlarının korunması açısından geçen yıllar içerisinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, tüketicinin etkin korunmasının sağlanması için sadece yasal zeminin hazırlanması yeterli olmayıp, tüketicilerimizin hakları konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır.

15 Mart 1962 yılında o dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’nin Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşma sırasında ilk kez Tüketici Hakları diye bir ifade kullanmasından dolayı, konuşmanın yapıldığı 15 Mart gününün Dünya Tüketiciler Günü olarak kabul edilmesinin nedenlerinden biridir.

Tüketici Hakları 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulumda kabul edilen Tüketici Haklan Evrensel Beyannamesinde “Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar” başlığı altında; Tüketicilerin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması Hakkı; Sağlık Ve Güvenliğin Korunması Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı; Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı; Eğitilme Hakkı; Tazmin Edilme (Zararların Karşılanması) Hakkı; Ekonomik Çıkarların Korunması (Mal ve Hizmetlerin Serbestçe Seçilmesi) Hakkı; Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Haklarının yayınlanmasıyla evrensel bir boyut kazanmıştır.

Ülkemizde de 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Tüketici Hakları Günü, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve piyasalardaki tüketici aleyhine gelişen uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsat haline gelmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 172. Maddesinde ifade edildiği gibi “Devlet Tüketicileri Koruyucu ve Aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” denmektedir.

Tüketici Haklarının daha da genişlemesini sağlayan “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu tarihten itibaren Tüketici Haklarında Yeni Bir Dönem başlamıştır. Tüketicilerimizin; haklarını bilen, savunan ve piyasayı etkileme gücünün farkında olan bilinçli ve güçlü tüketicilere dönüşmeleri dileklerimizle, 15 Mart Dünya Tüketici Gününüz Kutlu Olsun.

Bu haber 527 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...