SDÜ’nün Global Değeri “HERBARYUM”

16 Mart 2017 18:24

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Özçelik ile üniversitemiz bünyesinde kurulan ve 2006 yılında uluslararası nitelik kazanan GUL kodlu Herbaryum ve yöremizdeki bitki çeşitliliğinin şehrimiz ve bölgemiz için önemi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

SDÜ HERBARYUM’da 25 bin bitki türünün bulunduğuna ve merkezin 2006 yılında uluslararası nitelik kazandığına değinen Özçelik, “SDÜ HERBARYUM, Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) olan Dünya HERBARYUM Birliği’ne üye ve aynı zamanda Index Herbariorum Listesi’nde yer alıyoruz.” dedi.

Dünya’da Gül Familyası Gen Merkezi’nin Isparta, Antalya, Konya kuşağında uzanan Dedegül Dağı olduğunu söyledi. Isparta’nın Meyve Gülü olarak nitelendirilen türlerde zengin olduğunu belirten Özçelik, bunun ekonomiye güçlü şekilde kazandırılabileceğini ifade etti.

“BİLİM DOĞADAN İLHAM ALIR”

Isparta’nın "En Nadir", "Endemik", "Itrî, Tıbbi ve Aromatik Bitki" açısından Avrupa’daki bazı ülkelerden daha zengin olduğunu anlatan Özçelik, ilaç, gıda, kimya başta olmak üzere birçok endüstriyi etkileyecek bir imalât potansiyelinin varlığına işaret etti. Özçelik, "Bilim, doğadan ilham alır. Korumak ve geleceğe aktarmak görevimizdir" şeklinde konuştu. 

"400 GÜL TÜRÜNÜN ANA VATANI TÜRKİYE’DİR"

Uluslararası ölçekte kaydı ve tanınırlığı olan HERBARYUM’da 25 Bin bitki örneği var. Ayrıca merkez dünyada Gül Ailesi’ni bir araya toplayan en büyük merkez olma özelliğini de taşıyor.

Isparta, Antalya, Konya kuşağında uzanan Dedegül Dağları’nın Gül Familyası’nın Anavatanı olduğunu anlatan Özçelik Gül Gen Merkezi konusunda uzun yıllar emek vererek hazırladıkları bilimsel araştırmaları İndeksi olan hakemli dergilerde yayınladıklarını söyledi. Ayrıca Özçelik, Gülgiller Ailesi’nden olan 400 türün Türkiye’nin öz evladı olduğunu ifade etti. Dünyada Gülgiller’in Gen Merkezi’nin Asya kabul edildiğini anlatan Özçelik “Gül’ün Latince ismi Rosa… Rosa cinsine ait tüm örnekler, canlılar gül kabul ediliyor. Gülgiller’in Gen Merkezi Asya. Dünya Literatürü’ndeki karşılığı bu." dedi.

 

Bu haber 571 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...