İşverenler, yeterli niteliğe sahip eleman olmamasından şikayetçi

28 Aralık 2012 18:52

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Isparta’nın İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nda Isparta’daki işverenlerin; % 76'sı ilgili meslekte yeterli niteliğe sahip eleman olmamasından dolayı eleman temininde güçlük çektikleri belirtildi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, Isparta ili genelinde Eylül - Ekim 2012 döneminde, 505 işyerinde işverenler ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, ‘Isparta’nın İşgücü Piyasası Talep Araştırması’ yapıldı.

Verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı "Isparta İşgücü Piyasası Analizi Raporu" Ocak ayı içerisinde yayınlanacak ve bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecek.

Yapılan araştırmaya göre; Isparta İşgücü Piyasasında son durum şöyle:

“Ülkelerin kalkınmasında kilit unsur olan istihdamın arttırılması, işsizliğin azaltılması için işgücü piyasasının geliştirilmesi, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması, aktif işgücü politikaların geliştirilmesi, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu doğrultuda Isparta ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır.

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Isparta genelinde açık iş oranı %4,3 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının % 13,6 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektöründe olduğu görülmektedir. Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörünü, % 6,6'lık açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret Sektörü , % 4,5 açık iş oranı ile İnşaat sektörü , %4,5 açık iş oranı ile İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet faaliyetleri izlemektedir.

Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; % 8,2 ile Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar meslek grubudur. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise; % 6,8 ile Hizmet ve Satış Elemanları, % 6,7 ile Nitelikli Tarım, Ormancılık ve Su Ürünleri Çalışanları ve % 5 ile Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları'dır.

Isparta İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden İşçisi, Mermer İşçisi, Şoför (yük taşıma), Garson (Servis Elemanı) ve Soğuk Hava Depo İşçisi.

Isparta İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi % 4,7 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda aynı kalarak % 4,7 olarak tespit edilmiştir.

2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle net istihdam artış beklentisi en fazla; % 15,5 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmet Faaliyetleri, % 8 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı, % 7,7 ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörlerinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden işçisi (genel), İplikçi (ring/vater/vargel), Mermer işçisi, Soğuk Hava Depo İşçisi ve Makineci (dikiş). Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise şu şekilde sıralanmaktadır: Sıvacı, İnşaat kalıpçısı, Duvarcı, Halı Kilim Teknikeri, Soğuk Demirci ve Beton ve Betonarme Kalıpçısı.

2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektörler içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün % 23,5 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler, % 17 ile İnşaat ve % 13,3 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü olduğu görülecektir.

2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek şunlardır: Beden işçisi (inşaat), Beden İşçisi (Genel), İplikçi (ring/vater/vargel), Makineci (Dikiş) ve Soğuk Hava Depo İşçisi. Buna karşılık; Elektrikçi, Biyoloji Öğretmeni, Matematik Öğretmeni, Muhabir ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Kaynakçı, Beden İşçisi (genel), Şoför (yük taşıma), İş Makineleri Operatörü ve Satış Elemanı meslekleridir.

Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; % 76'sı ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, % 71'i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, % 66'sı ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, % 27'si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve % 22'si de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.

Bu Haber Bülteni; Isparta ili genelinde, Eylül - Ekim 2012 döneminde, 505 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanmıştır. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı "Isparta İşgücü Piyasası Analizi Raporu" Ocak ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

İSPARTA İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASININ YÖNTEMİ

Amaç; Talep araştırmasının amacı işsizliğin azaltılması ve iller bazında sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması için işverenlerin talep boyutunu tespit etmek, işgücü piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişimleri izlemektir.

Coğrafi kapsam; Tüm ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde tüm Isparta ilidir.

Birim: Isparta ilindeki 10 ve daha fazla kişi çalışanı olan yerel birim işyerleridir.

Yerel birim coğrafi olarak tanımlanan bir yerdeki mal ve hizmetlere ilişkin faaliyetleri ya da bunların bir kısmını yürüten bir girişim ya da girişimin bir parçasıdır. Yerel birim girişimin; merkez, büro, mağaza, büfe, fabrika, atölye, maden ocağı, şantiye, otel, lokanta, kafe, okul, hastane, depo gibi adresi coğrafi olarak tanımlanabilen bir yerdeki yerleşik olan bölümüdür. Bu yerde ekonomik faaliyet tek bir girişim için bir ya da daha çok kişinin tam gün ya da kısmi olarak çalışmasıyla yürütülür. Girişim merkezinin bulunduğu yer de bir yerel birimdir.

Çerçeve", Maliye Bakanlığı kayıtları kullanılarak TÜİK tarafından hazırlanan "Türkiye İşyeri Kayıt Sistemi" üzerinden en güncel veri olan 2011 yılı kayıtlarıdır. Talep araştırması kapsamında çeşitli nedenlerle görüşülemeyen işyerleri için "işyeri cevapsızlık formu" doldurulmuştur.

Sektörel kapsam; İktisadi faaliyetlerin sınıflamasında Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetler Sınıflaması NACE Rev.2 kullanılmış ve sınıflamada yer alan 21 ana sektörden 17'si kapsama dâhil edilmiştir.

Meslek sınıflaması: Mesleklerin tespitinde kullanılan sınıflama ISCO 2008'in Türkiye uyarlaması olan Türk Meslekler Sözlüğüdür.

Veri derleme yöntemi: Isparta ili talep araştırması alan uygulaması yüz yüze görüşme yöntemi ile 10 Eylül-31 Ekim 2012 tarihleri arasında uygulanmıştır.

Bilgi formu; Form; işyeri faaliyeti, mevcut istihdam, açık işler, işe giriş-çıkışlar ve eleman temininde güçlük çekilen meslekler olmak üzere 5 bölümden oluşmuştur.

Açık İş Oranı: Açık işlerin, açık işler ile mevcut çalışanların sayısının toplamına bölünmesi ile elde edilen bir orandır. Temel olarak, işyerleri tarafından fiilen doldurulmak istenen ve bu doğrultuda gerekli girişimlerin yapıldığı pozisyonları göstermektedir. İşyerinde çalışanlar yardımıyla doldurulmayı bekleyen pozisyonlar ise açık iş kavramı kapsamında yer almamaktadır. İşgücü arzına ilişkin İşsizlik oranına kıyasla işgücü talebinin bir göstergesi olarak ekonominin konjonktürel hareketlerine dair daha kullanışlı bir göstergedir. Örneğin ekonominin büyüme dönemlerinde açık iş oranında nispi olarak yükseliş görülürken, açık iş oranının gerilediği dönemler ekonomide yavaşlama işareti olarak değerlendirilmektedir.

Net İstihdam Değişim Oranı: Beklenen istihdam artışından, beklenen istihdam azalışının çıkarılması ile elde edilen sayının mevcut çalışan sayısına bölünmesi ile elde edilen orandır”.

Bu haber 966 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...