Serdar Kılıç ile “Doğadaki Yaşam” Üzerine Keyifli Söyleşi

22 Mart 2017 17:46

Yediden yetmişe herkese doğayı sevdiren, doğa aşığı Serdar Kılıç, SDÜ’nün konuğu oldu. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Doğadaki İnsan” konulu söyleşide, öğrenciler dikkat ve büyük beğeniyle dinledikleri Kılıç’a doğaya ilişkin merak ettiklerini sorma fırsatı yakaladı.

Orman Fakültesi tarafından düzenlenen “Orman Haftası” etkinlikleri kapsamında ilk olarak Ogün Çağlayan Türkay’ın “Baharın Güzelleri” adlı fotoğraf sergisi açıldı. Ardından Doğa Kaşifi Serdar Kılıç ile sohbet havasında sunulan söyleşi, büyük beğeni topladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ümit Demir, başta orman mühendisleri ile orman endüstri mühendisleri olmak üzere tüm insanların ormanları koruması ve verimliliğini artırması gerektiğini belirterek “Ormanlarımızı geleceğe aktarmalıyız” dedi.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Fakir de küçüklüğünde yaz tatillerini geçirdiği köy hayatındaki geleneksel yaşamdan bahsederek “Sağlıklı beslenmenin gittikçe önem kazandığı dünyamızda tuz ve yağ yerine baharatlar, sentetik renklendiriciler, koruyucular yerine doğal boyalar antioksidanlar; siyah çay, kahve, kola yerine kuşburnu, ıhlamur, melisa gibi kafeinsiz aromatik bitkisel çaylar tercih ediliyor. Çağımızdaki pek çok hastalığın nedenini doğal olmayan ürünlerde gören insanlar, yeniden doğayı keşfetmeye başlayarak doğal beslenmek için çaba göstermeye başladı.” diyerek tabi yaşamın önemine dikkat çekti.

Konuşmasının devamında artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte doğal kaynaklara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını vurgulayan Fakir, dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından birisi olan ormanlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayarak “Orman ekosisteminin yani canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu sistemin dengesini gözetelim. Ormanlarımızı koruyalım, gelişmesine katkı sağlayalım” dedi.

Yoğun ilgi ile karşılanan Serdar Kılıç da tabiata olan tutkusunun çocukluk yıllarına kadar uzandığını belirterek zengin bir kültüre sahip olduğumuzu fakat artık akranları yerine ekranlar ile oynayan nesillere dönüştüğümüzü söyledi.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, zorlu koşullardaki yaşama becerilerinin atalarının doğadaki yaşama sanatı üzerine yaptığı araştırmalar sayesinde kazandığını anlattı. Gezerek, keşfederek öğrenmenin okuyarak ya da dinleyerek öğrenmeden daha etkili olduğunu ifade eden Kılıç, “Toprakla bağı olan ailesi ile ilişkisini kesmeyenler, vatanının kıymetini daha çok bilir ona daha çok sahip çıkar. Sentetik şeyler yerine tabi olanı tercih edin. Tabiat çok iyi bir öğretmen, doğal bir okuldur. Kabiliyet ancak sevdiğiniz şeyleri üzerine ekleyerek onu deneyimleyerek yapmak demektir” mesajını verdi.

Bir öğrencinin sorusu üzerine; programında yaptığı ve şuanda Koç Müzesi'nde yer alan Türkiye’nin ilk kanosu hakkında bilgi vererek doğal yaşama dair bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Teknolojinin önem kazandığı günümüzde doğayı içselleştiren, doğadan kopmadan hayatını devam ettiren ve bunu da her kesime ileten Serdar Kılıç'a, Üniversitemiz Senatosunca "Toplumsal Katkı Beratı" verildi.

 

 

Bu haber 623 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...