Sağlık turizmi kümelenmesinde saha çalışmaları

29 Aralık 2012 14:00

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Valiliği önderliğinde Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle başlattığı ve Antalya’da turizmin çeşitlendirilip 12 aya yayılmasında büyük önem taşıyan ‘Sağlık Turizmi Kümelenmesi’nde saha çalışmalarına başladı. Sektörün kamu ve özel sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde, Avrupa’ya giden toplam 35 milyon Arap turistin hedeflenmesi, sağlık turizminin bir ülke politikası haline gelmesi gerektiği, ciddi rahatsızlığı, hastalığının son devresinde olan hastaların konforlu geçirebilecekleri mekanlar olarak tanımlanan Hospice’in Antalya için önemli bir yatırım alanı olduğu, Avrupa’nın yaşlanan nüfusunun sağlık ihtiyaçlarını karşılama noktasında kırsal kesimlerinde kurulacak emekli şehirleri, ileri yaş tatil köylerinin kurulması ve tanıtım eksikliği ifade edildi. Görüşmelerde sektördeki mevcut durum analizini ortaya koymak için hazırlanan anketler de gerçekleştirildi.

Bölgede ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla kümelenme potansiyeli olan sektörleri tespit edip, kümelenme potansiyeli olan sektörlerde ulusal ve uluslararası işbirliği ağları oluşturmaya çalışan BAKA, sağlık turizmi kümelenmesi konusunda da somut çalışmalarını sürdürüyor. 27 Kasım 2012’de Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlığındaki toplantıyla başlayan ‘Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları’nda saha çalışmalarında BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi uzmanı Sadettin Dikmen, Esra Alagöz Kaya ve Selin Şen ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan (UNDP) Tibet Seyhan, sağlık turizmi sektöründe söz sahibi kamu ve özel kuruluşlarla biraraya geldi.

İLK TOPLANTI İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE

Sağlık turizmi kümelenme çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen ilk saha çalışmasında BAKA uzmanları ve UNDP temsilcisi, sektörün kamu alanındaki önemli paydaşlarından İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ile görüştü. Antalya’nın özellikle ileri yaş ve engelli turizminde çok büyük bir avantaja sahip olduğunu belirten Müdür Bilgin, Antalya’nın kırsal kesimlerinde kurulacak emekli şehirleri ve ileri yaş tatil köyleri ile Avrupa’nın yaşlanan nüfusunun sağlık ihtiyaçlarını karşılama noktasında iddialı bir şehir olabileceğini söyledi.

Antalya’nın sağlık turizminde öne çıkabilecek bir diğer alanın ise ‘Hospice’ kurmak olduğunu söyleyen Adem Bilgin, ciddi rahatsızlığı olup, hastalığının son devresinde olan hastaların bu dönemlerini konforlu geçirebilecekleri mekânlar olarak tanımlanan Hospice’in, Antalya için önemli bir yatırım alanı olduğunu vurguladı. Özel kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını vurgulayan Bilgin, Avrupa’ya giden toplam 35 milyon Arap turistin en azından yarısının Antalya’ya getirilmesinin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

ÖZEL HASTANELERLE YAPILAN TOPLANTILAR

Ağırlıklı olarak sağlık turizmi yapan özel hastaneler ile gerçekleştirilen toplantılarda Memorial Hastane Direktörü Dr. Sevim Şuekinci, Antalya’nın turizm şehri olarak bilinmesine karşın sağlık alanında bilinmediğine dikkat çekti ve sağlık turizminin bir ülke politikası haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık turizminin çok meşakkatli bir iş olduğunu ve istikrar gerektirdiğini vurgulayan Memorial Hastane Direktörü, sağlık turizminde ilk akla gelen şehrin İstanbul olduğunu, Antalya’nın ise İstanbul’dan sonra geldiğini ve bunun nedenin de THY ile diğer havayollarının sağlık turizmi potansiyeli bulunan birçok şehirden Antalya’ya direkt uçuşunun olmamasını gösterdi. Mevzuatla ilgili problemlere de dikkat çeken Şuekinci, turistin sağlığı alanında yaşanan etik problemlerin çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde bundan sağlık turizminin olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

Sağlık turizmi kapsamında sektör genelinde yabancı dil bilen özellikle hemşire bazında ara eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Medical Park Hastanesi Başhekimi Dr. Şerif Köksal ise, Antalya’nın sağlık turizmindeki en önemli dezavantajının pek çok ülkeye direkt uçuşunun olmaması olduğunu vurguladı. Sağlık turizmine çok geç başlanmış olunmasının eksiklik olduğunu söyleyen Başhekim Köksal, hem kurum hem de ülke düzeyinde tanıtım eksikliğinin olduğunu ifade etti.

“2014 SAĞLIK TURİZMİ YILI İLAN EDİLMELİ”

Sağlık turizminde Antalya’nın söz sahibi olabilmesi için Antalya’nın deniz ve kum turizminin yaşandığı ucuz bir şehir imajının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dünya Göz Hastanesi Müdür Yardımcısı Mert Demirsöz de, devletin sağlık turizminde yolu açması gerektiğine değindi. Demirsöz Antalya’nın sağlık turizminde tanınması için, ‘2014 yılının Sağlık Turizmi Yılı’ olarak ilan edilmesi, bu kapsamda her ay seminerler verilerek doktorların ve hastanelerin tanıtımının yapılmasının tanıtım açısından önem arz ettiğine dikkat çekti. Demirsöz sektörün bu konuda birlik olması gerektiğini ifade etti.

Batı Akdeniz Sağlık Turizmi saha çalışmasının ilk turunda son olarak Medstar Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Mehmet Karakayalı ve Genel Müdür Adnan İçli ile görüşülerek sektörün sorunları ve geleceği ile ilgili bilgiler alındı. Karakayalı, özel sektörde hemşire barındırmanın çok zor olduğuna, hemşirelerin genellikle devleti tercih ettiklerini, özel hastanelere koyulan hekim kadrosu kısıtlamasının sağlık turizmindeki en büyük problemlerden biri olduğunu söyledi. Sağlık hizmetlerinde çok iyi olunmasına rağmen, sağlık alanında Antalya’nın bilinmediğine dikkat çeken Adnan İçli ise, turistin sağlığında yaşanan etik problemlerin sağlık turistlerini de etkilediğini, bu sebepten dolayı kurulacak bir Etik Kurulun faydalı olacağını vurguladı.

BAKA SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK

BAKA koordinasyonunda UNDP ile birlikte yürütülmekte olan sağlık turizmi kümelenme çalışmasında, sektörün mevcut durum analizi için firmalar, sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşları ile yapılacak olan toplantılara Ocak ayında da devam edilecek. Yapılan bire bir görüşmelerde, sektörün durumunun analiz edilmesinin yanı sıra, kümelenmede bundan sonra izlenecek süreç konusunda firmalara bilgi aktarılacak.

Oluşturulan sağlık turizmi kümelenmesi iş planı doğrultusunda, Ocak ayı sonunda birinci çalıştayın yapılması, Şubat ve Mart aylarında da mevcut durum analiz raporunun oluşturulması planlanıyor. Haritalama ve nihai raporun ardından, Ekonomi Bakanlığı ve diğer kurumlarca kümelenme çalışmaları için sağlanan Kamu Desteklerine Başvuru yapılması ve sağlık turizmi konusunda danışmanlık ve eğitim hizmetleri alınması, ortak tanıtım ve yurtdışı fuarlara katılım sağlanması hedefleniyor.

 

 

Bu haber 899 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...