Sayıştay’ın Rolü ve Önemi SDÜ´de Ele Alındı

23 Mart 2017 16:02

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Bütçe Hakkı Kapsamında Sayıştay’ın Rolü ve Önemi” konulu bir konferans düzenlendi. İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker konuşmacı olarak katıldı.

Fikret Çöker, Osmanlı İmparatorluğunda on dokuzuncu yüzyılda başlayan yenileşme hareketleri çerçevesinde mali istikrarın sağlanması, gelirlerin ve giderlerin kontrol altına alınarak güçlü bir kamu maliyesinin tesisi ve sürdürülmesi yönünde önemli adımlar atılmaya başlanmış ve bu çabaların bir sonucu olarak oluşan Sayıştay Başkanlığı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çöker, devletin egemenlik gücünü kullanarak halktan topladığı vergilerin nerelere harcandığı öğrenme merakının halkın yönetime katılma çabalarının ortaya çıktığı zamanlara denk geldiğini belirterek parlamentoların tarihsel gelişimi ile birlikte halkın, iktidarları mali anlamda sınırlandırma çalışmalarının “bütçe hakkı” olarak tanımlandığını ifade etti.

Ülkemizde vergilendirme ve harcama yetkisinin millete ait olduğunu vurgulayan Çöker, “Millet, parlamentoya seçtiği kişiler aracılığı ile bütçe hakkı yetkisini kullanır. Türkiye Büyük Millet Meclisine bağlı olan; devletin bütün gelir ve giderlerini denetlemekle görevlendirilen Sayıştay’ın varlığı bütçeyi, etkin ve verimli kullanımında yeri çok önemlidir.” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında Sayıştay Baş Denetçisi Fatih Yiğitbaşı da denetim unsurları, denetim kavramı, kıdem ve sınavlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

Bu haber 510 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...