“Yanlış uygulamalar su kaynaklarını azalttı”

23 Mart 2017 16:07

Isparta Milletvekili İrfan Bakır, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; son 20 yılda yürütülen yanlış su politikaları, yanlış uygulamalar nedeniyle su kaynaklarının azaldığını ve kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Milletvekili Bakır’ın açıklaması şöyle: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1992 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan önemine dikkat çekmek için her yıl 22 Mart gününü ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu önemli günün amacı, herkesin yaşamını sürdürebilmesi için sağlıklı ve temiz olarak suya ulaşımını sağlamaktır.

Suyun bizler ve tüm canlılar için ne kadar önemli olduğunu, anlatmakla bitiremeyiz. Su başlı başına hayattır, hayatın kaynağıdır. Bugün dünyada suyun yanlış yönetiminden, bilinçsiz kullanımdan ve de zaman zaman doğanın kendisini kuraklığa mahkum etmesinden dolayı su sıkıntısı çekmekteyiz. Bu sıkıntıları her yerde görmemiz mümkündür. Yeraltı sularının seviyeleri düşmekte, göller küçülmekte, sulak alanlar yok olmaktadır. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir, yılda kişi başına su miktarı 8.000-10.000 metreküp olan ülkeler su zengini sayılıyor. Türkiye ise kişi başına ortalama 1.500-2.000 metreküp ile su azlığı çeken ülkeler arasındadır. Özellikle son 20 yılda yürütülen yanlış su politikaları, yanlış uygulamalar, kaçak kuyular, atık suları akarsulara boşaltmak, su kaynakları azaltmakta ve kalitesini düşürmektedir. Bunun için bir an önce doğru ve uygulanabilir bir su politikası hazırlanmalı ve suyun yönetimiyle ilgili temel ilke ve yöntemler çerçevesinde hareket edilmelidir.

Su yaşamın temel maddesidir ve herkesin suya ulaşma hakkı vardır. Ancak bunun yanında herkesin suyu korumak, savunmak ve doğru kullanmak gibi bir sorumluluğu da vardır. Ben milletimizin ve tüm insanlığın bu bilinçle hareket etmesini umuyor, çocuklarımıza daha güzel bir gelecek ve daha güzel bir yaşam sunmak için, önem vermemiz gerekenlerden birinin de su olduğunu hatırlatmak istiyorum”.

 

Bu haber 520 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...