Çanakkale Şehitlerine “Sualtında İşaret Dili” İle Minnet

23 Mart 2017 16:10

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Sporları Kulübü (SUDAK) ve Türk Tıp Öğrencileri Birliği (MSIC) koordinasyonunda 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma etkinlikleri kapsamında Türkiye’de bir ilke imza atıldı. SDÜ Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Tuğçe Akça sualtında, 6 metre derinlikte 2 dakika 32 saniyede işaret dili ile Çanakkale Türküsü’nün 3 kıtasını seslendirdi. Sosyal Paylaşım Ağı’nda yayına verilen videoyu da Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Kulüp Başkanı Taha Can Atak çekti.

“ASIM’IN NESLİ”

Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri, İstiklâl Şairi Mehmed Âkif Ersoy’un ölümsüz eseri “Asım’ın Nesli” ülküsüne sahip çıktığını bir kez daha gösterdi. “İlham Veren Üniversite” mottosu ile sosyal sorumluluk projeleri üreten ve topluma iyilik ve fayda odaklı mesajlar veren SDÜ Öğrenci Kulüpleri’nden 2’si, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Su Sporları Kulübü (SUDAK) ve Türk Tıp Öğrencileri Birliği (MSIC) koordinasyonda Türkiye’de ilk kez sualtında Çanakkale Türküsü’nün 3 kıtası işaret dili ile seslendirildi.

SDÜ Su Sporları Kulübü (SUDAK) ve Türk Tıp Öğrencileri Birliği (MSIC) koordinasyonunda Muğla’ya bağlı Bodrum’da Kaçakçı Koyu’nda Türkiye’de ilk kez su altında işaret dili ile Çanakkale Türküsü’nün 3 kıtası yorumlandı. Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olan 18 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlikte 16 ˚ C soğuklukta, 6 metre derinlikte 2 dakika 32 saniye su altında çekim yapıldı. SDÜ Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi 1 yıldızlı dalıcı Tuğçe Akça, işaret dili ile Çanakkale Türküsü’nün 3 kıtasını seslendirdi.

NEFESİM NEFESİNE

“İlham Veren Üniversite” mottosu ile çalıştıklarını kaydeden Tuğçe Akça, projeye gönüllü olarak katıldığını söyledi. Böyle bir proje içerisinde yer aldığı için kıvanç duyduğunu anlatan Akça, “Zaten Türk Tıp Öğrencileri Birliği’nin (MSIC) bir başka sosyal sorumluluk projesi bağlamında 2 aydır İşaret Dili Eğitimi alıyordum. Bu proje için de çok özel şekilde hazırlandım. Gurur verici bir proje. “İlham Veren Üniversite”nin sosyal dokusu ve duygu yoğunluğu yüksek, ilham veren projesinin bir parçası olmaktan kıvançlıyım. Özünde işaret dili zor değil. 2 hafta içerisinde herkes öğrenebilir. 6 metre derinlik, 16 ˚ C soğuklukta tek sıkıntı çektiğim nokta nefes kontrolü idi. Zira çok nefes alınca ortaya çıkan baloncukların işareti kapatma tehlikesi vardı. Nefesimi o yüzden kontrol altına almam gerekiyordu.

Çanakkale Türküsü’nün 3 kıtasını işaret dili ile yorumladım:

Çanakkale içinde aynalı çarşı

Ana ben gidiyorum düşmana karşı

Çanakkale içinde bir uzun selvi

Kimimiz nişanlı kimimiz evli

Çanakkale içinde vurdular beni

Ölmeden mezara koydular beni

Bu türküyü işaret dili ile iletişim kurabilen insanların da dinlemesini istedik. İşaret dili evrensel bir dil. Bu duygu yoğunluğunu herkesin yaşamasını umut ettik. Şehitlerimizin ve Gazilerimizin Aziz Hatırları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

MİNNET İFADESİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi ve Su Sporları Kulübü Başkanı Taha Can Atak da Kurtuluş Savaşı’nda Şehit düşen ecdada minnet duygularını göstermek için böyle bir proje hayata geçirdiklerini kaydetti.

Sualtında İşaret Dili ile Çanakkale Türküsü’nün yorumunu videoya çeken Can Atak, şöyle dedi:

“Sualtında Türk Bayrağı açma sair etkinlikler hep yapılıyor. Biz SDÜ’nün İlham Veren Üniversite mottosuna uygun bir çalışma yapmak istedik. Farkındalık oluşturmak gayesiyle işaret dili fikri aklımıza geldi. Hayata geçirdik. Projede emeği geçen, destek veren herkesi teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.”

 ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da projeyi çok anlamlı, mesajı ve duygu yoğunluğu yüksek bulduğunu söyledi. Öğrencilerine bu duyarlılığı için tebrik eden Prof. Dr. Çarıkçı, “Öğrencilerimiz çok özgün bir çalışma yaptı. Bu çalışmayla hem Çanakkale Şehitlerimizi andık hem işaret diline dikkat çektik hem de su sporlarına olan ilgiyi arttırmak istedik. Bu açından ilham veren bir fikir ortaya çıktı.” dedi.

EN GÜZEL PROJELER

İLHAM VEREN ÜNİVERSİTE:

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kulüpler Şube Müdürü Fizikçi Hidayet Yıldız da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdikleri için mutlu olduğunu söyledi. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı şahsında tüm Yönetim’e teşekkür eden Fizikçi Yıldız, şöyle dedi:

“102 Öğrenci Kulübümüz var. İlham Veren Üniversite mottosunu her geçen gün daha geniş alanlara yaymak için çalışıyoruz. En güzel örneklerden biri de Şehitler İçin Çanakkale Türküsü oldu.

İki kulübümüzün ortak yapıtı olan bu mesaj çok etkili oldu. Mesajı ve duygu yoğunluğu tavan bir projeydi. Bu projede bize destek veren SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın nezdinde tüm Yönetim’e candan teşekkür ederiz. 2 Kulübümüze de aynı şekilde fikirleri, emekleri ve çabaları için teşekkür ederiz. Onlar sayesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik.

Su altında çok özel bir anlamı ve değeri olan bir türkünün seslendirilmesi ilk defa yapıldı. Bu yapıt 2 aylık bir çabanın ürünü.

Kulüplerimiz, Topluluklarımız durmadan çalışıyor. Örneğin 37 Topluluk bir araya geldi, 2.000 fidanı toprakla buluşturdu. 20 topluluk buluştu, Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında Huzurevi’nde proje gerçekleştirdi.”

DAHA SAĞLIKLI İLETİŞİM

Öte yandan Tıp Fakültesi öğrencileri, işitme duyarlı kişiler ile daha sağlıklı iletişim kurmak için eğitim alıyor. Türk Tıp Öğrencileri Birliği (MSIC), İşaret Dili Eğitimi veriyor. Tıp öğrencileri ve akademisyenlere yönelik eğitimde işitme duyarlı kişiler ile daha sağlıklı ve kaliteli iletişim kurulması hedefleniyor.

 

 

 

Bu haber 573 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...