Sevda Türküsev’in Gözünden Medyanın Gençliğe Yansımaları

26 Mart 2017 16:08

Hayatımıza hızla giren ve hemen her kesimin kolaylıkla benimsediği sosyal medya, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyaset ve Yönetim Topluluğu tarafından düzenlenen “Bir Medyacının Gözünden Medya ve Gençlik Üzerine” konulu konferansta ele alındı.

İİBF Konferans Salonu’nda gençlere hitap eden Gazeteci Yazar Sevda Türküsev, sosyal medyanın bireyler ve toplumlar açısından ne kadar önemli olduğuna, kontrolsüz büyüyen sosyal medya ağlarının ne denli önemli sonuçlar doğurabileceğine değindi. Kendisinin iyi bir medya kullanıcısı olduğunu savunan Türküsev, günümüzde sosyal mecraların artık araştırma kaynaklı değil de daha çok eğlence amaçlı kullanıldığını vurguladı. “Kontrolsüz güç güç değildir. Gençlik iletişimi amacı dışında kullanıyor. Halbuki sosyal ve duygusal zekanızı akademik zekanızla yoğurmalı, bilinçli olmalısınız. Nasıl kullanacağınızı bilmeli, kendinizi en iyi şekilde geliştirmeli ve yetiştirmelisiniz.” diyerek gençleri bu konuda daha duyarlı davranmaya davet etti.

Dizilerin ve sosyal medya araçlarının giderek daha rahat ortamları hazırlamasının mahremiyet duygusunu ortadan kaldırdığının ve gayri resmi ilişkileri de normalleştirerek insanı ahlaktan uzaklaştırdığının altını çizen Türküsev, yozlaşmanın ailede başladığını gençlerde devam ettiğini belirtti ve “Medyayı iyice anlayıp kontrol altına almalısınız. Beyin 25 yaşına kadar iyi veya kötü ne verirseniz hızlı bir şekilde alıyor. Zamanı geldiğinde de bilinçaltına depoladıklarını ortaya çıkartıyor. Ayrıca 2 saat üst üste yaptığınız her şey beyninizi yavaşlatıyor. Bu nedenle kısa kısa molalar verin, nefes alın, vücudunuz hareket etsin ki algınız açık olsun.” dedi.

Öğrencilere mezuniyet sonrasında sosyal medya paylaşımlarının kendilerine sunulacağını da ifade eden Türküsev, “Artık iş başvurularında toplumsal konulara ne kadar duyarlısınız, okul yıllarınızda ne kadar çok bilimsel etkinliğe katılmışsınız diye inceleniyor. Sosyal ve duygusal zekanız, davranışlarınız diplomanızın önüne geçiyor. Kendinizi iyi ifade etmeniz, vücut dilini iyi kullanmanız, ses tonunuzu iyi kullanabilmeniz, iyi iletişim kurabilmeniz gerekiyor. Onun dışında işi iyi yapabiliyor olmanız puanlamanızı sadece %7 oranında etkiliyor. Kimse kompleksli, idealist olmayan, mücadeleden yoksun, kendini geliştirmeyen bireyleri tercih etmez” mesajını vererek gençlere tavsiyelerde bulundu.

Kendisi hakkında çıkan asılsız bir haber manşetini de örnek gösteren Türküsev, algı operasyonu oluşturulmaya çalışıldığını söyleyerek bireylerin kitle iletişim araçlarını düzgün kullanması gerektiğini, manşetlerin değil içeriğin daha önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber 511 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...