“MYO’lar önümüzdeki süreçte hepsi 4 yıllık birer Fakülteye dönüşecekler”

26 Mart 2017 16:12

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, ilçelerdeki Meslek Yüksek Okulları’nın merkeze alınması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, K32’de katıldığı Gülkent’te Bugün programında önceki gün yaptığı ‘Öğrenciler bazı ilçelerde muşta ve biber gazıyla dolaşıyor. Önlem alınmadığı takdirde ilçelerdeki bölümler merkeze taşınacak” açıklamasına açıklık getirdi. İlçelerdeki Meslek Yüksek Okulları’nın şehir merkezine taşınmasının söz konusu olmadığını belirtti. Bilgiç, “Ama maalesef Isparta’nın sosyal, iktisadi ve kültürel altyapısı bu kadar öğrenciyi barındırmaya müsait değil. 10 toplantıda 2 bin öğrenciyle bir araya geldim. Genel olarak öğrencilerimizin Isparta halkı tarafından kabulle ilgili bir sıkıntıları var. Kız öğrencilerimizin de genel olarak başka sıkıntılarının olduğunu dile getiriyorlar. Ben de onların bir ağabeyi ve milletvekili olarak bu sorunları gerekli mercilere, kaymakamlara, belediye başkanlarına bunları aktarmam gerekiyor. Ben onların sözcüleriyim. İkinci öğretimde gece geç vakitlerde Isparta’nın içerisinde, merkezde sağa sola giderken bir endişe duyuyorlar. Bu endişeyi ortaya koymak adına bunu söyledim. Biber gazı, muşta çocukların kendi ifadeleridir” dedi.

Öğrencilerin Isparta’da barınma problemlerinin olduğunu ifade eden Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Eğer siz 2+1 bir ev için bir ilçede 1500 TL kira isteyebiliyorsanız öğrencilerden bunu sorgulamak lazım. Bu evlatlar bize emanet ediliyor. Onlara en iyi şekilde bakmamız lazım. Isparta merkezde bu fiyat yok. Gelendost ilçesinde kiraların 400-500 TL olduğunu görüyorsunuz ama 30 kilometre başka ilçeye gittiğinizde kiraların 1500 TL’ye çıktığını görüyoruz. Hem öğrenciye ev vermeyeceksin, hem yüksek bedel talep edeceksin sonra da ilçemizde neden yeterli öğrenci yok diye bunu sorgulayacaksın.

Isparta merkezde öğrencilerin yurt meseleleriyle ilgili çok ciddi tavırları olmadı mı, belediyeye kadar gitmediler mi? Isparta’da şuanda 9 bin kişilik 2 ayrı yurt inşaatı sürüyor. Bunun devamı da gelecek. Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım. Ben söylediklerimin arkasındayım.”

Öte yandan Meslek Yüksek Okulları’nın doğru bir sistem olmadığına değinen Milletvekili Bilgiç, şunları söyledi: “Bu maalesef bu ülkede milli eğitimin yanlış tutulması ve meslek liselerinin üzerine basılmasından dolayı ortaya çıkan bir yapı. Bunların ya kapanması ya da 4 yıla çıkarılması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte de bunların hepsi 4 yıllık birer fakülteye dönüşecekler. 2 yılda 18 yaşındaki bir çocuğu meslek sahibi yapmanız mümkün değil. Sadece imam hatiplerinden dolayı bu ülkede bütün meslek liselerinin önünü kestiler. Bu aynı referandum kampanyasına benziyor. Yalan ve dolanla hiç olmayanları ortaya koyarak sistemin önünü tıkıyorsunuz. Milletin önünü tıkayanlar da meslek liselerini imam hatiplerden dolayı üzerine basarak gençlerimizin gerçek manada meslek sahibi olarak yetişmesini engelleyen zihniyettir.”

Diğer taraftan Isparta’ya kurulması planlanan 2.üniversiteye de değinen Bilgiç, yeni üniversitenin sağlık bilimleri alanında olmasını öngördüklerini ifade etti. Bilgiç, “Isparta artık bir eğitim kentidir ve ikinci üniversiteyi hak ediyor. Isparta’nın altyapısında eksiklikler var diyorsak da bunları kapatıyoruz. SDÜ 90 bin öğrencinin üzerine çıktı ve 7-8 bin idari, akademik kadro var. Böyle bir üniversite yönetilebilir olmaktan çıkıyor. İkinci bir üniversiteyi SDÜ içinden çıkartıp, onlar sonra da iki ayrı alanda ihtisaslaşan üniversite olarak bunları büyültmemiz lazım. O zaman 120-130 bin sayılarına ulaşması lazım. Bugün artık SDÜ doygunluğa ulaşmıştır. Bunu daha fazla büyüttüğünüzde kontrol edilebilir ve  yönetilebilir olmaktan çıkar. Ayrıca akademik bir bilim yuvası olmaktan da çıkar. Bu sorun son derece önemli. Çünkü araştırma kapasiteleri ile dünyada üniversitelerin başarıları ölçülür. Sizin öğrencilere sağladığınız imkanlarla ölçülür. Sadece sayı ve kapalı alanla bir yere gitmezsiniz. Burada ikinci üniversiteyi sağlık bilimleri üniversitesi olarak alıp, SDÜ içerisinden TIP, Eczacılık ve diğer sağlık bölümlerini buraya taşımak amacındayız. Isparta’da, ikinci üniversiteyi 1-2 yıl içinde hukuki olarak kurup, altyapısını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 543 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...